Wat levert meer werken op?

Meer werken, hoe pak ik dat aan?
Je mag in overleg met je werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of je een tijdelijk of vast contract hebt. Om meer of minder te werken moet je een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Je werkgever moet een goede reden hebben om je verzoek te weigeren. Wil je weten hoe je het precies aan pakt? Kijk dan op de site van de rijksoverheid.

Meer werken is voor de meeste werkenden lonend, hoe is dat voor mij?
Of meer werken loont, gaat in eerste instantie over de vraag hoeveel je als werkende in totaal overhoudt als je meer gaat werken. Dit  wordt beïnvloed door de gemiddelde belastingdruk. Hiermee wordt het verschil bedoelt tussen het bruto-inkomen (je salaris voor aftrek van belastingen etc) en het besteedbaar inkomen (dat wat er op je rekening komt). De belastingdruk wordt uitgedrukt in een percentage. De gemiddelde belastingdruk wordt groter bij hogere belastingen en juist verkleind door inkomensondersteuning, zoals toeslagen.
Voor de meeste mensen is het niet te doen om uit te rekenen wat meer werken nu oplevert. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede tools die je hierbij kunnen helpen.
Bijvoorbeeld van het  NIBUD, de WerkZorgBerekenaar, deze helpt je om inzicht te krijgen in wat je meer overhoud als je meer gaat werken, gebruik maat van kinderopvang of bso en toeslagen daarvoor ontvangt. Een andere informatieve site die je helpt om de keuze te maken om meer te werken is: de WerkUrenBerekenaar.

Nu er kinderen zijn wil ik minder werken, maar hoeveel?
In de praktijk zie je vaak dat als er kinderen komen één van de twee partners terug gaat naar 3 dagen in de week. De werkgever reageert vaak vrij standaard op het verzoek om minder te werken en redeneert: een dienst duurt 8 uur, en 3×8= 24. Dus krijg je een contract van 24 uur per week aangeboden. Waarom? Is dat wat je wil? Of zou je ook wel iets meer willen werken? Of is de praktijk dat je toch nog steeds met enige regelmaat gevraagd wordt om meer te werken? Waarom ga je geen contract aan voor gemiddeld 25 uur per week? Je moet dan eens in de 8 weken een dienst meer werken om gemiddeld aan de 25 uur per week te komen. 25 uur kan ook 26 uur zijn, dan werk je eens in de 4 weken en extra dienst etc.
Als de praktijk is dat je deze uren toch wel maakt, waarom zou je er dan niet voor zorgen dat dit extra geld ook gewoon iedere maand op je rekening komt?
Deze werkwijze is vooral ook interessant voor (grote) werkgevers waarvan veel medewerkers in onregelmatige diensten werken, bijvoorbeeld in de zorg. Op deze wijze kan de werkgever een deel van zijn vacatures opvullen met ingewerkte en ervaren medewerkers.

Soms wil je wel meer werken, maar wil een werkgever het niet, wat dan?
Soms is het werk zo georganiseerd dat het fijn is voor de werkgever dat je als medewerker een klein contract hebt. Liever een leraar die drie dagen werkt en één die twee dagen werkt die je samen vijf dagen voor een groep kan zetten. Want vind  als school maar eens een leraar die alleen de vrijdagen wil werken naast een collega die vier dagen voor de klas staat. Of in de zorg, waar in de ochtend en de avond pieken zijn in het werk, werknemers krijgen kleine contracten omdat met grote contracten geen roosters te maken zijn. Gelukkig zijn er op dit moment heel veel banen, heb je het niet naar je zin bij je huidige werkgever, knelt de werkprivé balans? Kijk eens rond wat je mogelijkheden zijn en vind wat beters. Nu kan het, kijk hier maar.