Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Profielvacature (hoofd)docent IT-recht

KU Leuven is an autonomous university. - via Academic Positions - Amsterdam - 23-12-2022 Naar vacature  

Opslaan als favoriet

Over de werkgever

KU Leuven is an autonomous university. It was founded in 1425. It was born of and has grown within the Catholic tradition.
De faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven heeft een vacature voor een voltijds ambt in het zelfstandig academisch personeel (ZAP) in het domein van het IT-recht, binnen de onderzoekseenheid CiTiP (Centrum voor IT- en IE- recht). De opdracht omvat academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening.

CiTiP, ingebed in de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, wordt internationaal erkend als een toonaangevende onderzoeksgroep op het gebied van juridische aspecten van informatietechnologie en intellectuele eigendomsrechten. Lopend onderzoek omvat juridisch-ethische vraagstukken omtrent artificiële intelligentie, autonome systemen, privacy- en gegevensbescherming, e-health, human enhancement en farma, media en telecommunicatie, (cyber)beveiliging en -misdaad, het beheer van en transacties met data, bio- en voedingstechnologieën, en de bescherming van intellectuele eigendom in een digitale omgeving. Kenmerkend voor dit onderzoek is de intra- en extra-juridische interdisciplinaire en rechtsvergelijkende aanpak, en het streven naar kruisbestuiving tussen juridische, technische, economische, ethische en sociaal-culturele invalshoeken. De onderzoeksgroep bestaat uit meer dan 80 onderzoekers, wordt aangestuurd door 6 professoren en 2 onderzoeksexperts, in samenwerking met 9 postdoctorale onderzoekers en 4 onderzoeksondersteuners. De groep telt momenteel meer dan 15 nationaliteiten en is evenwichtig samengesteld qua genderbalans.

Op basis van zijn uitgebreide onderzoeksexpertise verzorgt CiTiP eveneens onderwijs, in het Nederlands en het Engels, zowel op bachelor-, master- en master-na-master niveau op de campussen van de KU Leuven in Leuven, Kortrijk, Brussel en Brugge.

CiTiP onderschrijft de visie dat academische excellentie volgt uit de combinatie van uitmuntend onderzoek en onderwijs, waarbij het delen van kennis leidt tot maatschappelijke impact. Daarbij erkent CiTiP dat uitmuntendheid niet alleen het resultaat is van individuele prestaties, maar vooral van groepsprestaties, waarbij elk teamlid optreedt als een leider die mensen verbindt.

Opdracht

Onderzoek

De opdracht omvat onderzoek op het domein van het IT-recht, op één of meer van de volgende onderwerpen: privacy en gegevensbescherming, databeheer, cyberbeveiliging en digitale misdaadbestrijding, media en communicatienetwerken, online platformen, artificiële intelligentie, eHealth, human enhancement, juridische informatica. 

Van de geselecteerde kandidaat wordt het volgende verwacht:
  • Het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, het uitbouwen van een internationaal competitief onderzoeksprogramma en het nastreven van excellente wetenschappelijke resultaten;
  • Het uitbouwen van een sterk methodologisch onderzoeksprofiel; 
  • Oprechte interesse in intra- en interdisciplinair onderzoek;
  • Bekendheid met, of bereidheid zich in te werken in, het conceptueel instrumentarium en de methoden van de filosofische ethiek, de technologie-ethiek of science & technology studies;
  • Het aansturen van één of meer onderzoeksclusters op CiTiP in het domein van het IT-recht;
  • Het begeleiden van doctorandi en junior onderzoekers;
  • Het opzetten en/of bevorderen van nationale en internationale samenwerkingsverbanden op het vlak van onderzoek;
  • Het aantrekken van externe middelen voor onderzoek.

Onderwijs

De opdracht omvat het verzorgen van onderwijs in het Nederlands en het Engels binnen het domein van het IT-recht en juridische informatica. Dit onderwijs wordt aangeboden aan zowel grote als kleinere aantallen studenten op de verschillende campussen van de KU Leuven. Het gaat zowel om studenten met een juridisch als een niet-juridisch profiel, en dit op alle niveaus (bachelor, master, ManaMa). De onderwijsopdracht omvat ook de begeleiding van masterproeven. De geselecteerde kandidaat heeft een gedegen visie op en bekwaamheid tot het verstrekken van academisch onderzoeksgebaseerd onderwijs, en is bereid om mee in te zetten op interactieve en innoverende onderwijsvormen. Hij/zij beschikt over aantoonbare didactische vaardigheden. Het geleverde onderwijs moet voldoen aan de excellentie-eisen die aan academische opleidingen worden gesteld wat niveau, oriëntatie en academisch gehalte betreft. De opdracht omvat ook het mee uitbouwen van het interactief en innoverend onderwijs waarop de faculteit inzet.

Dienstverlening

De opdracht omvat eveneens taken van wetenschappelijke, maatschappelijke en interne dienstverlening (zoals het meewerken aan universitaire en facultaire dienstverlening en het opnemen van taken - op termijn ook beleidstaken - binnen de faculteit; beschikbaarheid voor overheid, samenleving en pers voor wetenschappelijke dienstverlening en duiding). 

Er wordt een actieve bijdrage aan het algemene management van CiTiP verwacht en aan de financiële stabiliteit ervan door fondsen te werven voor onderzoek en/of onderwijs, en het coachen van junior onderzoekers bij subsidieaanvragen. De geselecteerde kandidaat draagt bij tot de academische groei en zichtbaarheid van het CiTiP, de Faculteit en de KU Leuven in het algemeen, door het mee organiseren van conferenties, workshops en andere evenementen. 

Profiel

De succesvolle kandidaat: 
  • heeft uitmuntende studie- en onderzoeksresultaten behaald, en is houder van een diploma van doctor in de rechten op proefschrift behaald aan een rechtsfaculteit (of heeft een datum voor de openbare verdediging);
  • heeft een sterke track record in onderzoek, met inbegrip van internationaal toonaangevende publicaties, op het gebied van IT-recht, en beschikt over een gedegen internationale wetenschappelijke reputatie, in overeenstemming met de fase waarin de kandidaat zich bevindt in zijn of haar loopbaan;
  • beschikt over een specialisatie in ten minste één van de volgende subdomeinen van het IT-recht: privacy en gegevensbescherming, databeheer, artificiële intelligentie, cyberbeveiliging en digitale misdaadbestrijding, media en communicatienetwerken, online platformen, eHealth, human enhancement, juridische informatica;
  • is idealiter reeds vertrouwd met technologie-ethiek; 
  • heeft ervaring met, of aantoonbare interesse in, multidisciplinair onderzoek, en is in staat de brug te leggen naar andere disciplines, in het bijzonder ingenieurs- en computerwetenschappen; 
  • is vertrouwd met de verschillende kanalen voor onderzoeksfinanciering op nationaal en internationaal vlak, zoals aangetoond door succesvolle aanvragen in het verleden;
  • beschikt over een gedegen visie op, en de bekwaamheid tot, het verzorgen van academisch hoogstaand onderzoeksgebaseerd onderwijs;
  • heeft aantoonbare didactische vaardigheden en onderwijservaring;
  • is op de hoogte van, of gebruikt reeds, recente technologieën voor onderwijsinnovatie;
  • heeft aantoonbare leiderschapskwaliteiten voor het leiden van een academisch onderzoekscentrum;
  • is een uitstekende team player.
Daarnaast dient de succesvolle kandidaat blijk te geven van wetenschappelijke integriteit en over de nodige sociale vaardigheden en leidinggevende capaciteiten te beschikken om zich collegiaal in teamverband in te schakelen in de onderzoekseenheid CiTiP, de faculteit en interdisciplinaire instituten waarmee CiTiP samenwerkt (zoals Leuven.AI of imec). 

Ervaring met de supervisie van master- en doctoraatsstudenten is aangewezen.
Gezien de betrokkenheid van CiTiP bij strategische onderzoeksprogramma's op zowel internationaal, Europees als nationaal niveau is het belangrijk dat de geselecteerde kandidaat in staat is contacten te leggen met de bredere juridische gemeenschap op die drie niveaus en, voor wat België betreft, in het bijzonder in Vlaanderen. 

Kandidaten die niet Nederlandstalig zijn, moeten bereid zijn om uiterlijk anderhalf jaar na aanwerving het Nederlands te beheersen op ERK-niveau B1, en drie jaar na aanwerving op niveau C1. Een uitstekende kennis van het Engels (mondeling en schriftelijk) is vereist. Kennis van andere talen, zoals het Frans, vormt een toegevoegde waarde.

De KU Leuven voert een gelijke kansen- en diversiteitsbeleid.

Aanbod

KU Leuven biedt een dynamische, erkende en internationaal georiënteerde onderzoeksomgeving. De Onderzoekseenheid CiTiP is ingebed binnen de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen, die over een uitgebreid nationaal en internationaal netwerk beschikt binnen de academische en de juridische wereld.

De werkplaats is Leuven, een historische, dynamische en levendige stad in het hart van België, op 20 minuten van Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie, en op minder dan twee uur van Parijs, Londen en Amsterdam.

De vacature staat ook open voor kandidaten die, op het moment van kandidaatstelling een datum hebben voor de openbare verdediging, en die hun doctoraat zullen hebben verdedigd voor de startdatum van de positie. 

De geselecteerde kandidaat wordt in principe aangeworven als docent (ZAP) tenure track, met uitzicht op een vaste benoeming als hoofddocent na vijf jaar bij positieve evaluatie. Kandidaten met een gevorderd profiel kunnen uitzonderlijk vanaf de startdatum aangesteld worden als hoofddocent. Elk van deze graden impliceert ius promovendi en biedt het vooruitzicht op bevordering tot (gewoon) hoogleraar zonder nieuwe vacature.

Om wetenschappelijke integratie en onderzoek in de startfase te vergemakkelijken, wordt aan nieuwe ZAP-leden een opstartsubsidie van min. 100.000 euro aangeboden, indien aan de door de KU Leuven gestelde voorwaarden is voldaan.

meer...



Meer vacatures van KU Leuven is an autonomous university.