Inloggen - Registreer  

Duurzame handel en een hecht team

Professionals in Food - Waalwijk - 09-10-2021 Naar vacature  

Hoe de nieuwe backoffice medewerker zal bijdragen aan het succes van AGT Foods Europe

20 mrt. 2022

Vanuit haar kantoor in het centrum van Waalwijk verhandelt AGT Foods Europe diverse granen en peulvruchten aan levensmiddelenproducenten in Europa. Op het kantoor wordt in een ‘open office’ setting door elf medewerkers goed en prettig samengewerkt. De setting is best uniek, aangezien AGT Foods Europe onderdeel uitmaakt van het wereldwijd opererende AGT Foods and Ingredients, en als handelskantoor binnen de groep een bijzondere positie heeft. De organisatie koopt namelijk niet alleen bij AGT in, maar ook bij andere leveranciers wereldwijd. Enerzijds is AGT daarom een klein bedrijf met bijbehorende korte lijnen, maar anderzijds ook een grote, globaal opererende leverancier van duurzame ingrediënten.

Wij zijn op bezoek om te spreken over een
die ook quality assurance (QA) taken op gaat pakken. Cor Hage, Managing Director, en Erik Hagen, Executive Director, vertellen over de organisatie, hun plannen voor de toekomst en de belangrijke rol die de backoffice medewerker gaat vervullen.

"Onze producten zijn niet alleen gezond, maar ook duurzaam en breed toepasbaar"

Erik en Cor, jullie vertelden eerder dat jullie al geruime tijd bij AGT betrokken zijn en ook zijn jullie allebei ruim ervaren in de handel binnen het productfolio van AGT. Hoe is dat zo gekomen?

Erik: “Ik ben eigenlijk mijn hele carrière al actief in de handel van agrarische producten. 32 jaar geleden begon ik als logistiek medewerker, maar al snel maakte ik de stap naar een functie als trader. Eerst vanuit Nederland, maar later zijn we met de familie naar Zuid-Afrika verhuisd. In de tussentijd heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt, steeds in commerciële rollen, en inmiddels ben ik een jaar of tien geleden hier in Waalwijk neergestreken.”

Cor: “Ik begon nog wat eerder. In 1978 ben ik begonnen met werken en ook altijd in deze tak actief geweest. De eerste 2 jaar zat ik in de logistiek en daarna ben ook ik overgestapt naar de handel. Dat trok me zeer. Mijn hele verdere carrière ben ik daarin actief gebleven. Twaalf jaar geleden zijn we hier in Waalwijk begonnen met het handelskantoor, toen nog met zes mensen. Alles bij elkaar loop ik inmiddels al een kleine veertig jaar mee.”

Hier zit dus één brok ervaring. Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie werk en hoe het is om bij AGT te werken?
Erik: “Het is ontzettend dynamisch. We hebben continu te maken met ontwikkelingen. In producten en prijzen, maar ook bijvoorbeeld
weersinvloeden. Een verpeste oogst in het ene deel van de wereld, zorgt voor extra vraag in een ander deel van de wereld.
Daar spelen wij als handelsorganisatie met ons wereldwijde netwerk snel op in. Wij kunnen dus vaak leveren wat anderen niet kunnen. Wat daarbij leuk is, is dat wij niet enkel producten van AGT zelf leveren, maar ook elders inkopen. Op die manier kunnen wij onze klanten goede producten leveren tegen concurrerende prijzen. Dat geeft een altijd aanhoudende dynamiek.

Daarnaast zie je dat er steeds meer toepassingen zijn voor de producten die wij leveren. Kijk bijvoorbeeld naar kikkererwten. Daar wordt humus en falafel van gemaakt, producten die nu ook veel in gerechten in Europa voorkomen. Ook zien we dat producenten van kant-en-klaarmaaltijden peulvruchten steeds vaker toevoegen aan hun samengestelde producten.

Waardevolle peulvruchten

Peulvruchten worden daarnaast meer en meer gezien als een waardevol onderdeel van een gezond voedingspatroon en gebruikt bij de productie van vleesvervangers. Net als het gezonde imago stimuleert ook de focus op duurzaamheid de vraag. Met de druk op milieu en klimaat, worden peulvruchten gezien als een duurzaam alternatief voor vlees. Bij ons is er dus altijd beweging, zowel aan de inkoopzijde als aan de afnemerszijde. Dat maakt het werk in deze sector heel leuk.”

"De waarde van onze diensten gaat alleen maar toenemen"

AGT heeft de wind duidelijk mee momenteel. Wat verwachten jullie voor de toekomst?
Cor: “Wij zijn daar erg positief over. We verwachten dat de huidige trends door zullen zetten. Peulvruchten zijn gewoon een goed product. Ze zijn niet alleen lekker en gezond, maar leveren ook een positieve bijdrage aan het terugdringen van de ecologische voetafdruk.”

Erik: “Daarbij komt dat met de klimatologische veranderingen er minder gerekend kan worden op succesvolle oogsten. Ook dat zal op korte termijn
niet veranderen. Omdat ons netwerk wereldwijd is, kunnen wij in die gevallen snel de inkoop verleggen van het ene naar het andere gebied, zodat onze klanten toch geleverd krijgen. Dat maakt dat de waarde van onze diensten alleen maar toe gaat nemen.”

"De backoffice medewerker gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de uitrol van BRC binnen de Nederlandse organisatie"

Nu zoeken jullie een nieuwe collega die er mede zorg voor gaat dragen dat AGT haar klanten goed kan blijven bedienen door de kwaliteit in de keten te borgen. Wat gaat deze collega aantreffen wanneer hij of zij hier start?

Erik: “Naast de afwisseling van de baan, zoals je die in
kunt teruglezen, zit het werkplezier hier vooral in het leuke team. We werken hier met zijn elven samen op een open kantoor. Dat maakt dat iedereen erg benaderbaar is. Soms geeft het ook wat herrie, maar voor ons werkt het snel en heel effectief.

Prettige sfeer
De sfeer onderling is namelijk heel prettig, waardoor er goed wordt samengewerkt. Als je -zoals wij- samen een klein team vormt is het belangrijk dat je ook elkaars werkzaamheden overneemt als iemand afwezig is. Dat gebeurt hier vrijwel automatisch. Iedereen is goed op elkaar ingespeeld. Dat komt overigens ook omdat we vrijwel geen verloop hebben. Collega’s werken hier graag en blijven dus ook lang. We zijn er met elkaar en ook voor elkaar."

Cor: “Daarnaast staat er veel op de rol op het gebied van QA, dus de backoffice medewerker kan zich goed uitleven. We hebben onze zaken ook nu al goed op orde, maar vanuit de klanten worden er steeds meer eisen gesteld aan ketenborging en daar passen wij dan onze processen weer op aan. De backoffice medewerker zorgt ervoor dat de kwaliteitsrisico’s binnen de keten goed in kaart worden gebracht. Daartoe werken we met kwaliteitssystemen en ook daar staan ontwikkelingen op de rol. We zijn momenteel ISO 22000, SKAL en GMP+ gecertificeerd. Onze ISO 22000 certificering gaan we binnenkort vervangen door BRC. Daar speelt de backoffice medewerker een belangrijke rol in".

Erik: “Jazeker, dat is nogal belangrijk. De backoffice medewerker werkt daarbij samen met de vier collega’s op QA die op het AGT kantoor in Engeland werken. De certificering wordt namelijk simultaan in Engeland en hier opgezet. Sowieso is de samenwerking met QA in Engeland overigens intensief. Met de extra druk op kwaliteitsborging en de Brexit in het achterhoofd willen we op het gebied van QA meer zelfvoorzienend worden de komende tijd, maar die onderlinge samenwerking zal blijven".

Veel nieuwe ontwikkelingen dus en een rol met internationale contacten. Wat voor type kandidaat zoeken jullie daarbij?
Erik: “Bovenal moet het iemand zijn die lekker in het team gaat passen. Daarbij is een achtergrond in de voedingsmiddelen en enige ervaring met QA waardevol. Je hoeft echter niet alles al te weten. Wij zoeken iemand die eager is om dingen te leren en eigen initiatief wil nemen. Iemand die zichzelf wil doorontwikkelen in deze functie en geïnteresseerd is in wat er wereldwijd aan de kwaliteitskant binnen de voedingsmiddelen gebeurt.”

Cor: “Ja, klopt. We willen graag iemand die samen met ons zich verder ontwikkelt in de functie. QA gaat een steeds belangrijker rol spelen en wij zoeken iemand die dat proces gaat vormgeven en daar zelf in meegroeit. Een brede interesse en plezier in het werken in een internationale sfeer helpt ook om je snel thuis te voelen in het werk en het team.”

Wil jij meer weten over AGT Foods Europe of heb je vragen over de
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Professionals in Food