Inloggen - Registreer  

Drie leden Raad van Toezicht

Beteor - Leeuwarden - 09-02-2024 Naar vacature  

Solliciteren t/m:

2023-09-03

Profiel

Sector: VO
Solliciteren t/m: 2023-09-03

Drie leden voor de Raad van Toezicht

CVO Noord- en West-Fryslân (CVO-nwf) is een vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in het noordwesten van Friesland. De vereniging bestaat uit de volgende scholen: het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden, Comenius Esdoorn, Comenius @Forum, Comenius Mariënburg, Comenius Zamenhof in Leeuwarden, CSG Ulbe van Houten in St. Annaparochie en Anna Maria van Schurman in Franeker, waar circa 4.900 leerlingen voortgezet onderwijs volgen. Het totale personeelsbestand bedraagt ongeveer 500 fte.

Missie
CVO-nwf wil een professionele leergemeenschap zijn met ruimte voor ontwikkeling en vertrouwen in elkaar. De scholen binnen de CVO-nwf zijn open christelijke scholen, die leerlingen en medewerkers de juiste plek willen bieden om talent en ambitie te laten groeien in de open samenleving van nu en straks. Vanuit een veilige, betekenisvolle (leer)omgeving helpen we de leerling zich optimaal te ontwikkelen tot een zichzelf en de ander respecterende persoon.

Visie
De visie van CVO-nwf is het gezamenlijke beeld dat we van de toekomst hebben. Deze visie is verwoord in een viertal begrippen, samengevat als de vier V’s. Daarbij gaat het om:

Vertrouwen, Vakmanschap, Verantwoordelijkheid en Verbinding.
Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht, bestaande uit vijf tot maximaal zeven leden, houdt integraal toezicht op het beleid van het bestuur van de vereniging en op de algemene gang van zaken binnen de vereniging. Dit geldt voor zowel de beleidsvoorbereiding als voor de beleidsuitvoering. Daarbij hanteert zij de kaders en normen van goed bestuur, zoals mede verwoord in de Code Goed Onderwijs Bestuur VO. Het College van Bestuur legt verantwoording af in de algemene vergadering van de vereniging. 

De Raad van Toezicht fungeert namens de vereniging als werkgever van de bestuurder en is tevens een (kritische) sparringpartner die gevraagd en ongevraagd adviseert. De Raad van Toezicht kent drie commissies: de remuneratiecommissie, de auditcommissie en de onderwijscommissie. De Raad van Toezicht komt zes keer per jaar formeel plenair bijeen. De commissies vergaderen ongeveer drie keer per jaar. De tijdsinvestering bedraagt circa 120 uur per jaar.

De voorzitter van de Raad van Toezicht is de regisseur van het toezichthoudend proces en bewaakt de continuïteit. Hij of zij leidt de vergaderingen, vervult de voorzittersfunctie en is tevens sparringpartner en eerste aanspreekpunt voor het bestuur. Hij of zij levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan het menings- en besluitvormingsproces in de Raad van Toezicht. Hij of zij is tevens lid van de remuneratiecommissie.

Binnen de overige leden van de Raad van Toezicht worden de volgende kernrollen belegd. Het uitgangspunt is dat deze rollen minimaal belegd moeten zijn om een volwaardige deskundige Raad van Toezicht te formeren. Meerdere rollen kunnen in één persoon belegd zijn of meerdere personen kunnen dezelfde rol vervullen. Ook de voorzitter kan een rol mede oppakken. Op dit moment is er ruimte binnen de RvT voor de rollen aangeduid met een *.

 
Onderwijskundige rol *
Voor de onderwijskundige rol wordt verwacht dat hij/zij een onderwijskundige achtergrond heeft. Het lid heeft basiskennis van de onderwijskwaliteit en van het pedagogische-didactisch leerklimaat, inzicht in en een visie op de ontwikkelingen in het onderwijs en de implementatie daarvan. Hij of zij is tevens lid van de onderwijscommissie

 
HR/ veranderkundige rol *
In deze rol wordt vakdeskundigheid op het gebied van HRM verwacht; met accent op strategische personeelsplanning, mobiliteit en professionalisering. Oplossingsgerichte instelling. Meerjarige ervaring als directeur of leidinggevende HRM. Ervaring met medezeggenschap. Hij of zij is tevens lid van de remuneratiecommissie.

 
Financieel-economisch rol
In deze rol wordt een financieel-economische of accountancy-opleiding verwacht. Iemand die werkzaam is op een strategisch eindverantwoordelijk – of vergelijkbaar – niveau en daarmee ruime kennis heeft van en ervaring met financiën en inzicht in vraagstukken met betrekking tot bedrijfsvoering en digitalisering. Hij of zij is tevens lid van de auditcommissie.

 
Vastgoed/facilitaire rol
In deze rol wordt expertise rondom risicomanagement bij investeringsplannen verwacht en het kunnen doorvertalen van ontwikkelingen op vastgoed en huisvesting in risico’s. Het vermogen om cijfers in vastgoed en huisvestingsdossiers en –scenario’s te doorzien; vraagt door naar kritische waarden en factoren in onderliggende processen en/of relevante omgevingsvariabelen. Kennis op het gebied van vernieuwend (ver)bouwen, duurzaamheid. In deze rol toont de persoon, naast de focus op vakmatige content, oprechte interesse in de context en impact van huisvesting voor medewerkers en leerlingen. Hij of zij kan lid zijn van de auditcommissie.

 
Maatschappelijke rol *
In deze rol is gevoel voor positionering in de maatschappelijke context van het voortgezet onderwijs in de regio noordwest Friesland vereist. Kennis van en een kritische reflectie op de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die eisen stellen aan de maatschappelijke opdracht van de (onderwijs)organisatie. In staat toezicht te houden in een veranderend speelveld (het is niet zwart-wit) en in staat om zich hierover te verantwoorden richting de belanghebbenden van goed onderwijs. De maatschappelijke opdracht is niet alleen het volgen van het overheidsbeleid (de dingen goed doen), maar ook het vanuit de eigen identiteit en maatschappelijke meerwaarde de goede dingen doen. Hij of zij kan lid zijn van de onderwijscommissie.

 

De functie: 

Specifieke taken voor de Raad van Toezicht zijn:
  • Omvang van de werkzaamheden: ca. 6 reguliere bijeenkomsten + ca. 3 commissievergaderingen + aanvullende werkzaamheden (o.a. overleg met GMR plus interne en externe vertegenwoordiging) ca. 120 uur per jaar. 
  • Vergoeding is onderwerp van gesprek. Momenteel nog: conform fiscale vergoeding vrijwilligers plus eventuele reis-, studie- en literatuurkosten. 
De opdracht 

Specifieke taken voor de Raad van Toezicht zijn:
  • Toezicht houden op basis van zijn maatschappelijke, kerkelijke en regionale verantwoordelijkheid
  • Toezicht houden in het belang van de hele organisatie vanuit invalshoeken identiteit, onderwijs(kwaliteit), personeel, financiën en juridische zaken
  • Gevraagd en ongevraagd adviseren van het College van Bestuur, bijvoorbeeld op thema's als regionale samenwerking, financiële continuïteit, verenigingsstructuur
  • Klankbord en inspirator zijn
  • Werkgever zijn van het College van Bestuur
  • Aanstellen van de accountant.
Persoonlijkheidsprofiel

Een lid van de Raad van Toezicht:
  • Is authentiek en integer
  • Heeft een bescheiden ego
  • Is beschouwend en analytisch;
  • Brengt rust waar nodig
  • Heeft goede communicatieve vaardigheden
  • Heeft een helikopterview
  • Is een teamspeler
  • Blijft rolzuiver en –vast
  • Oordeelt onafhankelijk en onpartijdig
  • Doet aan (zelf)reflectie en heeft humor.
Selectie-eisen

Een lid van de Raad van Toezicht:
  • Heeft academisch werk- en denkniveau
  • Brengt relevante bestuurlijke en/of toezichthoudende ervaring mee, bij voorkeur uit het (voortgezet) onderwijs
  • Onderschrijft volmondig de missie, visie en identiteit van CVO-nwf en draagt deze uit
  • Heeft voldoende tijd voor (voorbereiding op) intern en extern overleg.
Selectiewensen
Een lid van de Raad van Toezicht is bij voorkeur verbonden aan of met de regio danwel heeft voldoende zicht op (of een netwerk in het relevante speelveld in) de regio. Een lid draagt bij aan het vergroten van de diversiteit van de totale Raad van Toezicht.

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Beteor