Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Meest uitgebreide lijst voor Curaçao

Profilami - Willemstad - 31-08-2021 Naar vacature  

Heb je er ooit van gedroomd om op een exotisch eiland te werken? Dan is Curaçao het eiland waarvoor je kunt kiezen. Je zult gelijk verliefd raken op de parelwitte zandstranden, de adembenemende duiklocaties en het kleurrijke straatbeeld van Curaçao. Er zijn een aantal vacatures Curacao te vinden, dus zonder een baan zul je zeker niet zitten!

Geschiedenis van Curaçao

Het eiland Curaçao heeft een lange, bijzondere en soms ietwat ingewikkeld verhaal als je in de geschiedenis duikt. Curaçao werd in 1499 op 26 juli “ontdekt” door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er ongeveer 2000 Caquetio op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Caquetio als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich op het eiland in 1527. Het eiland werd echter bestuurd vanuit een van de Spaans-Venezolaanse steden. De Spanjaarden importeerden veel exoten naar Curaçao zoals paarden, schapen, geiten, varkens en rundvee. Ze werden vanuit Europa of een van de Spaanse koloniën op het eiland geïntroduceerd.

Na verloop van tijd nam het aantal Spanjaarden dat op Curaçao woonde af. Daarentegen stabiliseerde het aantal Indiaanse bewoners zich. Vermoedelijk vond er door natuurlijke aanwas, terugkeer en kolonisatie, zelfs bevolkingstoename van de Caquetio plaats. In de laatste decennia van de Spaanse bewoning werd Curaçao gebruikt als een grote veehouderij. Spanjaarden woonden dan rond Santa Barbara, Santa Ana en in dorpjes op het westelijke deel van het eiland. Caquetios woonden voor zover bekend verspreid over het eiland, omdat zij zich vermenigvuldigen.

De geografie

Curaçao is het grootste eiland in het Caribisch gebied, met een oppervlakte van ongeveer 472 vierkante kilometer. Aantal inwoners is 152.000.
Het ligt op 60 kilometer van het Zuid-Amerikaanse vasteland in het zuidelijke deel van de Caribische zee. Ten zuidoosten van Curaçao ligt Klein-Curacao, een onbewoond eilandje ongeveer 100 miljoen jaar geleden onder de zee ontstaan.

De oudste rotsformaties bestaan voor het grootste deel uit vulkanische gesteenten. Deze oude gesteenten werden 60 miljoen jaar boven zeeniveau getild en daarna omgeven door koraalkalksteen. Het landschap is voornamelijk vlak met hier en daar wat heuvels, met name in het noordwesten.

Het hoogste punt op Curaçao is de St.-Christoffelberg. De belangrijkste binnenbaai is het Schottegat. Er zijn geen permanente riviertjes, maar beddingen die zich alleen vullen als het heel hard regent. Aan de zuidwestkust komen veel kleine koraal zandstrandjes voor. Curaçao heeft geen kilometerslange witte zandstranden.

Het klimaat

Het eiland heeft een semi-aride tropisch klimaat dat wordt gematigd door de noordoostpassaat die aangenaam verkoelend werkt. Dit betekent veel zon en weinig regen. De gemiddelde jaartemperatuur is 27,5 graden Celsius en het verschil tussen dag en nacht is maar klein namelijk 5,6 graden.

De zeewatertemperatuur is erg warm met gemiddeld 26,8 graden Celsius. Gemiddeld valt er tussen de 50 en 75 cm regen per jaar. Het regent meestal ’s morgens in de vorm van korte hevige buien die verspreid over het eiland vallen. De meeste regen valt in de maanden oktober, november en december.

De warmste maanden zijn augustus, september en oktober en de “koelste” (29 graden Celsius) maanden zijn januari en februari.

Planten

In het droge klimaat van Curaçao komen ongeveer 500 soorten planten en bomen voor. Vergeleken met het Zuid-Amerikaanse vasteland is dat niet veel. Bomen komen bijna niet voor, maar cactussen daarentegen heel veel. Grote gebieden zijn nauwelijks begroeid en door de grondwaterwinning zijn grote gebieden verdord en verzilt.

Aan de oevers van de baaien komen verschillende soorten mangroves voor. Deze bomen staan met hun wortels in het water en “ademen” door luchtwortels die van de takken naar beneden hangen.

De bekendste boom van de Abc Eilanden is de divi-divi of waaiboom. Kenmerkend voor Curaçao zijn de cactussen die soms hele wouden vormen. Ook palmbomen komen op Curaçao voor. Deze zijn vermoedelijk door Spanjaarden geïmporteerd, vooral bij de hotels en stranden te zien.

Fauna

Met de dierenwereld is het wat beter gesteld. Uniek voor Curaçao is het Curaçaose hertje ofwel witstaarthert. Door de lokale bevolking wordt het “bina” genoemd. Op Curaçao komen verder zo’n 16 soorten hagedissen voor waarvan de plantenetende leguaan de bekendste is. Geiten komen in grote aantallen voor en ezels heb je in mindere mate. De geiten lopen veelal los rond en berokkenen grote schade aan de plantenwereld op Curaçao. De meeste vogels die op Curaçao voorkomen overwinteren alleen maar of zijn op doortocht naar een broedplaats. Prachtige vogels zijn de West-Indische parkieten, rode en groene kolibries en het feloranje suikerdiefje. Ook de Caribische flamingo komt af en toe langs, vooral in het broedseizoen op zoek naar voedsel.

In de zee rondom Curaçao komen prachtige koraalriffen voor en het aantal vissoorten is zeer gevarieerd.
Een bijzondere vis is de Barracuda, een snoek soort die een lengte van 2 meter kan bereiken. Vervolgens heb je een aalsoort die ook 2 meter lang kan worden. Ook haaien komen vrij veel voor. Het water is echter voedselrijk zodat ze geen gevaar voor de mens opleveren.

De bevolking

De Hollanders deporteerden in de 17e eeuw de Spanjaarden en de meeste indianen.
Twintig jaar na de Hollanders vestigden zich Portugese joden op Curaçao en dit gebeurde na de val van de Hollandse kolonie in Brazilië 1654.
Een andere groep die zich op het eiland vestigde waren Afrikaanse slaven.
De bevolking groeide van 37.000 in 1915 tot 91.000 in 1947. Volgens de volkstelling in 1992 heeft Curaçao 144.000 inwoners.
Illegalen meegerekend wonen er waarschijnlijk rond de 160.000 inwoners. Tien procent bestaat uit Nederlanders en de rest bestaat uit een veelheid aan nationaliteiten waarvan meest Portugezen, Fransen en Engelsen zijn, afkomstig van andere Caribische eilanden.

De taal

Hoewel er in Nederlands wordt lesgegeven, is het Papiaments voor de meeste mensen de moedertaal.
De naam Papiamento is waarschijnlijk ontstaan uit het Portugese “papear” wat gepraat betekent. De taal is waarschijnlijk in de 17e eeuw ontstaan, om de communicatie mogelijk te maken tussen slaven en meesters en tussen slaven onderling.

Het wordt door alle sociale klassen gesproken en het is een onderdeel geworden van de eigen identiteit. De eerste basisschool waar de voertaal het Papiaments is, is inmiddels een feit. De meest mensen op Curaçao spreken naast Nederlands en Papiaments ook nog vloeiend Spaans en Engels.

Het geloof

De Nederlandse kolonisten op Curaçao waren bijna allemaal protestant. Zij bemoeiden zich echter nauwelijks met de lokale bevolking en lieten het zendingswerk veelal over aan katholieke missionarissen. Als gevolg hiervan behoort de overgrote meerderheid (87%) van de huidige bevolking van de huidige bevolking tot de Rooms katholieke kerk.

Kenmerkend voor Curaçao is een aanzienlijke gemeenschap, joden, afstammelingen van de Portugese joden die in 1654 arriveerden vanuit Brazilië.
Verder nog diverse kleine groeperingen zoals Jehova’s getuigen, islamieten, methodisten en zevendedagvenisten.

Samenleving

De Nederlandse Antillen zijn een autonoom onderdeel binnen het koninkrijk der Nederlanden en hebben een eigen regering.
Alleen voor defensie en buitenlandse zaken is het koninkrijk der Nederlanden verantwoordelijk. De regering van de Nederlandse Antillen is in de hoofdstad van de Nederlandse Antillen en Curaçao, Willemstad en bestaat uit een ministerraad en een gouverneur.

Het onderwijs

Katholieke missionarissen legden de basis voor het huidige onderwijs.
Het Nederlandse systeem met kleuterschool, lagere school en voortgezet onderwijs op verschillende niveaus, wordt nog steeds gebruikt.
De voertaal op school is Nederlands. Sinds 1979 heeft Curaçao een eigen universiteit met o.a. een juridische, een technische en een economische faculteit. Verder is er een pedagogische academie en een lerarenopleiding. Veel studenten studeren in Nederland of de Verenigde Staten.

Brandweer

Het Ministerie van Justitie zal zich in de komende periode meer gaan toeleggen op de ontwikkeling van maatregelen ter voorkoming, beperking en bestrijding van brand, beperking van brandgevaar, voorkoming van ongevallen bij brand en al hetgeen daarmee verband houdt. De brandweer staat bij het publiek voornamelijk bekend om het blussen van brand. Maar het is belangrijk om te benadrukken dat de brandweer aldus meer doet dan alleen maar het blussen van branden.

Vacatures Curaçao

Vacatures Curaçao! Ja, het land is altijd op zoek naar slimme mensen met allerlei achtergronden voor de meest boeiende banen. Start dus je nieuwe carrière op dit uniek Caribisch eiland paradijs. Op de website van Profilami Jobs kom je de meest recente vacatures Curaçao tegen. Ben je misschien op zoek naar mogelijkheden om je carrière vooruit te helpen? Kijk dan niet verder, we hebben het allemaal hier voor jou.

Salaris en vacatures Curaçao
Salarissen op Curaçao zijn een stuk lager dan de salarissen in Nederland. Wat dus ongeveer de helft of iets meer dan de helft betekent. . Dit is zo’n 750 euro per maand. Daarentegen liggen de prijzen in de horeca of voor benzine weer een stuk lager dan in Nederland. Om meer te weten te komen over de salarisschalen kunt u de website Gobiernu de korsou voor meer informatie.

Verzekering

Als je op Curaçao verblijft heb je een geldige zorg- en reisverzekering nodig. Zorg dat je bij je reisverzekering aangeeft dat je ook voor ongevallen en repatriëring verzekerd wilt zijn. Je verzekeringen moeten de hele periode dat je op Curaçao verblijft geldig zijn. Daarnaast moet je bij het afsluiten van je verzekering er opletten of je verzekering wel geldig is op Curaçao en op het aantal maanden dat je er verblijft. Let hier goed op, want lang niet alle verzekeringen dekken alles als je voor

meer...



Meer vacatures van Profilami