Inloggen - Registreer  

Regionale projectleider jeugdwerkloosheid

RegioEffect - Roermond - 24-12-2022 Naar vacature  

Regionale projectleider jeugdewerkloosheid

In de afgelopen jaren is ingezet om met de Aanpak Jeugdwerkloosheid jongeren te ondersteunen naar vervolgonderwijs of werk.
Hoewel de werkloosheid onder jongeren is afgenomen, blijft er een groep jongeren die niet aan het werk komt. Deze groep heeft structureel extra ondersteuning nodig. Ook in onze arbeidsmarktregio blijven we investeren in de regionale aanpak en in de samenwerking met elkaar.

Vanaf 2020 zijn door het Rijk tijdelijk extra middelen verstrekt aan de arbeidsmarktregio’s in het kader van de crisisdienstverlening COVID 19. Een deel hiervan was bestemd voor gemeenten en is ingezet om (jeugd)werkloosheid te bestrijden waaronder de coördinatie van de regionale aanpak jeugdwerkloosheid. Vanuit deze aanpak jeugdwerkloosheid zijn al enkele activiteiten en pilots gestart.

  • Jongeren begeleiden bij het vinden van een baan door een jobhunter
  • Klantreis, routekaarten en gereedsschapskist
  • Jongeren die kwetsbaar zijn extra te ondersteunen als ze aan het werk gaan/zijn door een jobcoach+
  • Vinden, bereiken en – indien gewenst - begeleiden van jongeren die niet naar school gaan én niet aan het werk zijn én geen uitkering ontvangen.
In 2023 gaan we kennis nemen van de eerste resultaten van deze pilots.
Vanuit het rijk worden de voorstellen uit het IBO Jongeren met Afstand tot de Arbeidsmarkt en de maatregelen uit de Aanpak Jeugdwerkloosheid omgezet in wet- en regelgeving met bijbehorende structurele financiering. SZW en OCW werken de komende periode aan een gezamenlijk wetsvoorstel ‘van school naar werk’.

Het doel van het wetsvoorstel waar de ministeries van SZW en OCW aan werken, is dat meer jongeren doorleren of duurzaam aan het werk komen. Dit wetsvoorstel is gericht op jongeren met een (risico op) structurele achterstand op de arbeidsmarkt. Zo krijgen zij gelijke kansen op werk. Het uitgangspunt van het wetsvoorstel is een doorlopende aanpak van school naar werk.

In afwachting tot het nieuwe wetsvoorstel (medio 2025) blijft de arbeidsmarktregio Midden-Limburg zich inzetten om jongeren van school naar werk te begeleiden. Daarmee samenhangend blijft de coördinatie van deze aanpak nodig.

Voor de coördinatie van de aanpak is de inzet van een regionale projectleider nodig.

Doelstelling

In de regio werken partijen samen om jongeren (duurzaam) richting werk en/of onderwijs te helpen. De aanpak Jeugdwerkloosheid s onderdeel van programmalijn 5 - ‘Voorkomen en bestrijden van jeugdwerkloosheid’ onderdeel van de ‘Overlegtafel arbeidsmarkt economie en onderwijs’. Wat we vooral willen is om de lopende initiatieven in de regio te verbinden en waar nodig te versterken. Op deze manier ontstaat er voor jongeren een sluitend vangnet en worden ze ondersteund in scholing of werk of een combinatie van beide .

Opdracht

Vanuit de ‘Overlegtafel’ heeft een werkgroep een plan van aanpak opgesteld voor het voorkomen en bestrijden van jeugdwerkloosheid, in samenwerking met ketenpartners zoals UWV, SBB, mbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. Gezien de urgentie en het benodigde loopvermogen zal de regionale projectleider fungeren als aanjager en kartrekker voor en met partijen.

Voor de aanpak jeugdwerkloosheid ontvangen centrumgemeenten tijdelijk extra middelen voor begeleiden van jongeren naar werk. De aanpak voor deze doelgroepen vindt plaats in samenhang en afstemming met ketenpartners in Midden-Limburg.

De regionale projectleider ondersteunt de beleidsadviseur van Roermond en de ambtelijk trekker van programmalijn 5 bij de ontwikkeling, uitrol en implementatie van de acties die in samenspraak met de werkgroep worden bepaald. Dit alles gericht op een effectieve regionale aanpak jeugdwerkloosheid.

De opdracht is voor een periode van 1 februari 2023 t/m 31 december 2024 voor gemiddeld 16 uur per week.

Takenpakket:

  • Als projectleider voer je regie en ben je verantwoordelijk voor de coördinatie van de regionale aanpak jeugdwerkloosheid binnen de arbeidsmarktregio Midden-Limburg. Jij zorgt voor een accurate planning, bewaakt en geeft sturing;
  • Jij bewaakt de voortgang van het (in samenspraak met de werkgroep) opgestelde plan van programmalijn 5. Je rapporteert over de voortgang en bent aanspreekbaar op de realisatie van de vastgestelde doelen. Daarbij zorg je ook voor borging van de resultaten;
  • Jij coördineert en evalueert de acties en pilots die vanuit de regionale aanpak jeugdwerkloosheid zijn ingezet
  • Jij haalt resultaten op bij de partners voor de monitoring van de aanpak aan de hand van vastgestelde prestatie-indicatoren.
  • Samen met de partners bedenk je nieuwe acties of pilots die de aanpak van school naar werk versnellen. Je faciliteert de implementatie van deze acties.
  • In de aanloop naar het nieuwe wetsvoorstel heb je een belangrijke taak als coördinator om de rol vanuit de centrumgemeente richting het arbeidsmarktdomein en de werkgevers te borgen. Daarnaast is je taak als coördinator om de verbindingen met RMC, scholen, gemeenten en het VSV programma te borgen.
  • Overige taken die noodzakelijk blijken bij de regionale coördinatie op de aanpak van jeugdwerkloosheid in Midden-Limburg.

Omgeving

De regionale projectleider werkt voor de arbeidsmarktregio Midden-Limburg. De gemeenten die hierbij horen zijn Roermond, Maasgouw, Echt-Susteren, Roerdalen, Leudal, Weert, Nederweert en Cranendonck. De gemeente Roermond is centrumgemeente van de arbeidsmarktregio.

De functie is gepositioneerd binnen het cluster Ontwikkeling Opgaven van de gemeente Roermond. De directe sparringpartners voor de projectleider zijn de beleidsadviseurs van de gemeente Weert en Roermond.

Functie eisen Regionale projectleider jeugdwerkloosheid

Kwaliteiten

Jij bent proactief, ondernemend en verbindend. Jij kunt je goed verplaatsen in de behoeftes en belangen van anderen en de (politiek-bestuurlijke) omgeving en weet vanuit jouw verbindende kwaliteiten draagvlak te creëren. Jij hebt ervaring met het leiden en coördineren van projecten en kunt deze ook succesvol implementeren. Jij maakt je nieuwe kennis snel eigen en deelt die proactief. Jij bent analytisch en communicatief sterk, weet processen tijdig bij te sturen en tot actie over te gaan.

Profiel

  • HBO werk- denk niveau;
  • Ruime kennis en ervaring met organisatieontwikkeling, programma- en projectmatig werken binnen netwerkorganisaties
  • Bij voorkeur relevante kennis over de aanpak van jeugdwerkloosheid;
  • Ruime kennis en ervaring met werken in een publiek-private omgeving;
  • Resultaatgericht, creatief, aanjager, stressbestendig, besluitvaardig, communicatief sterk op verschillende niveaus, organiserend vermogen, sterk in onderhandelen en bemiddeling;
  • Kan op veel schaakborden tegelijk spelen in een dynamisch werkveld, en dit met uiteenlopende partners vertalen naar goede en vooral werkbare afspraken;
  • Bekendheid met de netwerken in de regio Midden-Limburg op het gebied van (kwetsbare) jongeren, voortijdig schoolverlaten en de verbinding onderwijs-arbeidsmarkt is een pré.
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van RegioEffect
Meer Regionale projectleider jeugdwerkloosheid vacatures