Inloggen - Registreer  

Scoor met uw zakelijk netwerk (Advertorial)

Mt sprout - 16-11-2022 Naar vacature  

Een bureaulade vol met kaartjes verzamelen is niet zo moeilijk. Uw zakelijk netwerk optimaal benutten, is een ander verhaal. 10 tips.

1. Maak gebruik van social media

“Voordat u een nieuwe opdracht krijgt, of wordt aangenomen bij een nieuwe baan, wordt u onvermijdelijk gegoogeld”, zegt Aaltje Vincent, loopbaancoach en LinkedInspecialist. “Je kunt dus maar beter zorgen dat je gevonden wordt. Het mooie aan netwerksites is: je bepaalt zelf wat men over je te weten komt, want je zet de informatie zelf online.”

Het bekendste zakelijke netwerk is LinkedIn, andere zakelijke sociale netwerken zijn Ning.com, Xing.com, Efactor.com en Ecademy.com.

2. Gebruik andermans netwerk

Eén van de voordelen van de netwerkwebsites is dat u van uw eigen netwerk-leden kunt zien wie zij allemaal in hun netwerk hebben. “Op deze manier heb ik veel nieuwe opdrachten gekregen”, zegt Paul Keijzers. Als SharePoint specialist bouwt en verbetert hij intranetsystemen van bedrijven. Sinds een klein jaar heeft hij een LinkedInpagina. “Ik kijk op de LinkedInpagina’s van kennissen van kennissen, de zogenaamde tweedegraads connecties. Als ik daarna zie dat zij ook op mijn pagina zijn geweest, stuur ik ze via LinkedIn een mailtje: of ik ze misschien ergens mee kan helpen? We mailen wat, en vaak komt er een opdracht uit.”

U kunt echter niet altijd zien wie uw profiel heeft bezocht. Soms vertelt LinkedIn alleen dat ‘iemand van bedrijf X’ juw profiel heeft bekeken. “Dan kan ik dus geen gerichte mailtjes sturen”, zegt Keijzers. “Drie van de tien mensen heeft echter de functie aanstaan waarmee je wél kan zien dat ze op je profiel zijn geweest. Hen stuur ik dan een mailtje.”

3. Help mensen

“Door media als Twitter is het relatief makkelijk andere mensen te helpen”, zegt Vincent Smit. Hij traint mensen hoe ze hun zakelijk netwerk kunnen benutten. “Wanneer iemand een vraag stelt op Twitter, kun jij diegene alleen al helpen door dezelfde vraag opnieuw te stellen aan je eigen netwerk. Dit heet retweeten. Zo ziet een grotere groep mensen de vraag, en is de kans groter dat de vraag wordt beantwoord. “Het is een kwestie van geven en nemen”, zegt Keijzers. “Ik krijg vaak mailtjes met vragen over intranet. Ik beantwoord ze uitgebreid, soms komt daar uiteindelijke een opdracht uit voort. Maar niet altijd.”

4. Stel vragen

De makkelijkste manier om contacten te leggen of aan te halen is door gerichte vragen te stellen. Mensen vinden het over het algemeen leuk om over zichzelf of hun werk te praten en voelen zich gevleid als je interesse toont. Keijzers: “Als ik met een vakgerelateerd probleem zit kan ik wel gaan googlen, maar als ik de vraag op Twitter stel, heb ik vaak binnen vijf minuten antwoord.”

5. Word lid van groepen

Ga gericht te werk. Zorg dat u daar bent waar andere belangrijke personen in uw branche zich ook bevinden. Vincent: “Word daarom lid van vakgerelateerde fora. LinkedIn heeft bijvoorbeeld speciale pagina’s die georganiseerd zijn rondom een specifiek onderwerp, ze heten Linkedin Groups,”

6. Zorg dat u zichtbaar bent

Aanwezigheid op netwerksites en fora is belangrijk, activiteit is essentieel. “In de zogenaamde ‘status updates’ van bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook en Twitter kun je vertellen waar je mee bezig bent en wat je op zakelijk gebied interesseert”, zegt Smit. “Plaats bijvoorbeeld een link naar een nieuwsartikel of vertel dat je naar een conferentie bent geweest. Op deze manier trek je de aandacht.”

7. Betrek ook uw informele netwerk

Ook vrienden en familie kunnen van pas komen, weet Keijzers. De buurman kan toevallig heel goed bevriend zijn met een potentiële klant of werkgever.

8. Wees ook ‘mens’

Behalve professional, bent u natuurlijk een mens van vlees en bloed. Laat tussen alle berichten over vergaderingen, conferenties en zakelijke nieuwtjes daarom af en toe ruimte voor een persoonlijke noot. Schrijf een Twitterberichtje over uw favoriete band, of doe als Femke Halsema en vertel dat u zch moet haasten om de kinderen van school te halen. Ook zakenpartners vinden het soms leuk om te lezen dat u nog een andere rol hebt. Wie weet schept het een band. Loopbaancoach Vincent: “Bedenk wel: alle informatie die je publiceert, draagt bij aan het beeld dat je van jezelf creëert.”

9. Begin op tijd

“Als je pas in actie komt op het moment dat je werk nodig hebt, ben je te laat. Een online netwerk opbouwen kost tijd, en voor je er de vruchten van kan plukken, ben je weer een tijdje verder”, zegt Vincent.

10. Voeg niet lukraak mensen toe aan uw netwerk

Het is een misverstand te denken dat je zoveel mogelijk mensen in je netwerk moet hebben, zegt Smit. “Het is belangrijker dat je netwerk divers is. Mijn regel: wat voor vraag je ook hebt, je moet hem aan je netwerk kunnen stellen.”

Deze artikelen worden u aangeboden door Telfort. Wilt u kennis maken met Telfort?
, test het betrouwbare netwerk zelf en ervaar de hoge dekking en het uitstekende bereik.
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Mt sprout