Inloggen - Registreer  

Kerst & Oud en Nieuw op de afdeling

Tmi - Oijen - 17-02-2023 Naar vacature  

De feestdagen staan voor de deur en de kans is groot dat jij als zorgprofessional één van deze dagen moet werken. We vroegen drie zorgprofessionals die bij TMI in dienst zijn of ze hun ervaringen willen delen. Lees de bijzondere verhalen van ambulanceverpleegkundige Raoul van Oijen, oncologieverpleegkundige Kimja van der Meer en obstetrieverpleegkundige Sandra Jonker.

Het is nooit saai op de ambulance

Raoul van Oijen (54) heeft in de twintig jaar dat hij op de ambulance werkt flink wat bijzondere ongevallen meegemaakt. “Wanneer je denkt dat je alles hebt gezien, kan het nog gekker.”

Het kerstdiner

“Ik ben geregeld bij families thuis geweest tijdens de kerstdagen. De tafels zijn mooi gedekt, er staat veel eten op tafel en de wijn vloeit rijkelijk. Over het algemeen heel gezellig, maar soms kan door alcohol de sfeer compleet omslaan en komen er onuitgesproken familiedrama’s op tafel. Voornamelijk oudere mensen krijgen het aan hun hart door de stress en spanning, waardoor wij een reanimatie moeten uitvoeren. Ook komt het voor dat mensen zich verslikken in hun eten of een allergische reactie krijgen doordat er gerechten op tafel staan die nog niet eerder zijn bereid.”

Knallend het nieuwjaar in

Ook met oud en nieuw staan de ambulances niet stil. “Na 00:00 uur rijd ik soms vijftien ritten in één nacht. De ontspannen sfeer die ik meestal voor 00:00 uur ervaar, slaat na het aftelmoment om door het vele alcohol- en drugsgebruik. Veel spoedritten staan dan in de wacht, omdat mensen onwel zijn geworden. Gelukkig zijn er door het vuurwerkverbod veel minder ongelukken op straat. De meeste vuurwerkongevallen gebeuren juist de dag voor en na oud en nieuw, doordat er wordt geëxperimenteerd met zelfgemaakt vuurwerk.”

Feestdagen bij de RAV’s

“Door de werkgever wordt altijd iets geregeld tijdens de feestdagen. Met kerst is er een kerststol en wordt er een maaltijd verzorgd en tijdens oud en nieuw zijn er oliebollen. Ook is er een speciale regeling met oudejaarsavond dat je tijdens een avonddienst, in overleg met een collega van de nachtdienst, om 22:00 uur kunt stoppen. De nachtdienst heeft namelijk niets meer aan hun avond, dus die nemen dat extra uurtje graag van je over zodat je nog van je avond kunt genieten.”

Feestdagen op de Oncologieafdeling

“Op de afdeling Oncologie mogen de patiënten tijdens de feestdagen naar huis als het kan.”
Kimja van der Meer (46) vertelt hoe belangrijk de feestdagen zijn voor de patiënten die ernstig ziek zijn. “Wanneer iemand tijdens de feestdagen in het ziekenhuis op de Oncologieafdeling ligt, zijn het niet zelden hun laatste feestdagen. Dat is zwaar, maar de gesprekken die het teweeg brengt zijn ook zo mooi.”

De waarde van het leven

“In de afgelopen twintig jaar als oncologieverpleegkundige, heb ik veel gesprekken gevoerd over leven en dood. We bespreken vaak wat de waarde van het leven is en hoe patiënten hun levenseinde zien. Ik vind het bijzonder dat mensen mij dichtbij laten en mij laten zien wat voor hun belangrijk is. De sfeer, de gesprekken en hetgeen waar het werkelijk over gaat in het leven, maken de feestdagen voor mij altijd een bijzondere tijd. Het is gelukkig beslist niet alleen huilen. Ook zijn er leuke en lollige momenten. Sommige patiënten vinden het bijvoorbeeld grappig wanneer ik rondloop met sokken waar kerstbomen op staan. De emoties wisselen elkaar af.”

Uitzonderingen zijn belangrijk

“De afdeling besteedt veel aandacht aan patiënten tijdens de feestdagen. De gangen worden versierd, er wordt een speciaal kerstmenu geserveerd en met oud en nieuw staan er oliebollen klaar. Ook zijn er meer bezoekers welkom en mogen dierbaren blijven slapen wanneer de patiënt zelf niet naar huis kan. We maken graag uitzonderingen op de afdeling en kijken altijd naar wat de patiënt nodig heeft. Met de collega’s op de afdeling drinken we met oud en nieuw alcoholvrije champagne en regelen we onderling een feestelijk ontbijt. Ook vinden we collegialiteit belangrijk en begint de nachtdienst een uurtje eerder op oudjaarsavond, zodat de collega’s van de avonddienst op tijd thuis zijn voor de klok twaalf uur slaat.”

Een bijzonder moment

“Tegen de patiënt zeggen we geen ‘gelukkig nieuwjaar’. Het is voor veel mensen de vraag of het een gelukkig nieuwjaar gaat worden. We zeggen eerder: ‘ik wens u veel goeds’. Een paar jaar geleden stond ik met een aantal patiënten en hun dierbaren voor het raam naar het vuurwerk te kijken. Iedereen had zo zijn eigen verhaal en was diep in gedachten verzonken. Dit moment heb ik als heel bijzonder ervaren.”

Kerstkindjes op de afdeling

Sandra Jonker (58) werkt sinds 1998 op de verloskamers. Met haar dijk aan ervaring heeft ze inmiddels vele kinderen geboren zien worden. Niet alleen in Nederland, maar ook op Bonaire heeft ze gewerkt via TMI. “In beide landen heb ik bijzondere momenten meegemaakt. Vooral tijdens de kerst zijn de bevallingen extra speciaal.”

Kerst op de afdeling

Sinds 2017 wordt Sandra
. “Ik heb door heel het land bij verschillende ziekenhuizen gewerkt. Bij iedere Obstetrieafdeling werd altijd iets gedaan aan kerst. Je ziet naast de traditionele kerstversiering dat er vaak een presentje wordt gegeven aan de ouders die een kindje krijgen tijdens kerst. Ze krijgen bijvoorbeeld een leuk mutsje, een paar sokjes, een boekje of een kerstbal. Ook op de afdeling merk je dat collega’s met kerst extra zorgzaam zijn. Zo wordt er rekening met elkaar gehouden met eerder naar huis gaan en maken de collega’s onderling er altijd iets gezelligs van. Verloskunde kun je niet plannen, maar tussendoor een kerstontbijt lukt vaak wel.”

Kerst op Bonaire

Toen Sandra tijdens kerst
was op de Obstetrieafdeling maakte ze iets bijzonders mee. “Op Bonaire krijgt de eerste baby die wordt geboren met kerst vijfhonderd dollar van de bank. Ook ontvangen ze een grote knuffel en een uitgebreid pakket met Zwitsal producten voor de verzorging van het kind. De directeur van de bank komt langs om de cheque te overhandigen en een fotograaf is aanwezig om het moment vast te leggen. Het is op het eiland een grote gebeurtenis. Ik weet niet hoe de zwangere vrouwen het voor elkaar kregen, maar het was met kerst ontzettend druk op de afdeling met vrouwen die op het punt stonden te bevallen.”

Bijzonder kerstverhaal

“Ik heb ooit op kerstavond meegemaakt dat een twaalfjarig jongetje naar het ziekenhuis belde en zei dat ze onderweg naar het ziekenhuis waren, omdat zijn moeder weeën kreeg en zoveel pijn had. Meestal bellen kinderen niet, of neem je het niet serieus, maar aan zijn stem te horen was het geen grap. We vroegen of zijn vader er ook was, maar hij was druk bezig zijn moeder in de auto te krijgen. Gezien de paniek in zijn stem hadden we ingeschat dat zijn moeder wellicht geen tijd meer had om naar boven te komen om het kindje te baren. We zijn uit voorzorg met de brancard en partusset naar beneden gegaan en hebben hun opgewacht met warme dekens en doeken. Toen ze aan kwamen rijden, was het kindje al in de auto geboren. Gelukkig is het allemaal goed gegaan en hebben we de moeder met baby naar de afdeling gebracht. Een bijzonder moment die ik en waarschijnlijk ook de jongen van twaalf niet snel zullen vergeten.”

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Tmi