Inloggen - Registreer  

Dialyseverpleegkundige Jolanda deelt haar werkervaringen

Tmi - Amsterdam - 29-12-2021 Naar vacature  

Jolanda de Koster (56) werkt sinds vier jaar als dialyseverpleegkundige via TMI. Ze heeft een interessant pad bewandeld voordat ze bij TMI terechtkwam. In dit interview lees je meer over haar functie als dialyseverpleegkundige en haar werkervaringen. Werken op de Dialyse afdeling kan namelijk erg uitdagend zijn!

Verpleegkundige in hart en nieren

“Mijn eerste baan in de zorgsector was als koffiejuf in een verpleeghuis. Ik stond op deze manier bij cliënten aan het bed en dat vond ik erg leuk. Toen heb ik besloten de opleiding tot verzorgende IG te volgen. Na drie jaar gewerkt te hebben als verzorgende IG, vond ik het tijd om een nieuwe uitdaging aan te gaan en heb ik de opleiding tot algemeen verpleegkundige gevolgd. Tijdens mijn opleiding kwam ik in contact met een verpleegkundige van de Dialyse afdeling en werd mijn interesse voor het vak aangewakkerd.”

“Drie jaar later ben ik in 2007 begonnen met de opleiding tot
. Een technische opleiding waarbij je veel met verschillende machines en medicatie leert werken. Een dialysepatiënt is chronisch ziek en komt ongeveer drie keer per week in het ziekenhuis om gedialyseerd te worden. De vele bezoekjes van de patiënt maakt de afstand tussen mij en de patiënt klein. Ik zie de patiënten soms vaker dan mijn eigen familie. Hierdoor ontstaan mooie en minder mooie momenten. Ik vind dat soms best pittig en daarom heb ik geprobeerd hier meer balans in te vinden. Naast mijn werkzaamheden op de Dialyse afdeling ben ik als verpleegkundige op cardio-thoracale chirurgie gaan werken waar patiënten maar voor een korte periode verblijven. Daarna ben ik mijn specialisme op het gebied van cardiologie verder gaan ontwikkelen; ik heb gewerkt op de CCU (hartbewaking), EHH (eerste hart hulp) en op de afdeling cardiologie waar ik ook de fiets-ergometrie deed. Ik werkte dus met patiënten met hart- en nierproblemen, een combinatie die ik heel interessant vind. Nu ik bij TMI werk, werk ik alleen nog als dialyseverpleegkundige, maar de cardiologie heeft nog steeds een plekje in mijn hart.”

Mijn doel is om de patiënt een zo goed mogelijke behandeling aan te bieden, zodat ze beter naar huis gaan dan dat ze zijn gekomen.
Nieuwsgierig naar werken als dialyseverpleegkundige?

De bijzondere momenten

“Patiënten komen op de Dialyse terecht wanneer hun nieren niet meer goed werken of helemaal niet functioneren. Wanneer een patiënt voor de eerste keer wordt gedialyseerd is dit altijd een bijzonder moment. De patiënt vindt het spannend en zal deze eerste ervaring ook nooit vergeten. Ze weten in het begin weinig van hun ziekte en ik vind het daarom mooi dat ik mijn kennis met de patiënt kan delen. Door de jaren heen heb ik geleerd dat het fijn is als je de informatie voor de patiënt regelmatig herhaald. Er komt namelijk veel op de patiënt af en daarom blijft niet alle informatie direct hangen. De dialysepatiënten moeten leren leven met een streng dieet. Wanneer ze bijvoorbeeld helemaal niet kunnen plassen, mogen ze maar 750 milliliter vocht per dag binnenkrijgen. Zo ben ik continu bezig met voorlichting geven over vocht, levensstijl en voeding. Mijn doel is om de patiënt een zo goed mogelijke behandeling aan te bieden, zodat ze beter naar huis gaan dan dat ze zijn gekomen.”

De minder leuke kant

“Met chronische nierpatiënten werken kan uitdagend zijn. De mooie momenten wegen helaas niet altijd op tegen de minder leuke momenten. De patiënten werken met een vast tijdslot om gedialyseerd te worden. Ze komen binnen en willen zo snel mogelijk worden aangesloten. Als ze klaar zijn, willen ze direct naar huis. Als patiënten weten dat ik nieuw op de afdeling ben, proberen ze ook weleens voor te dringen. Het zijn niet meer alleen oude patiënten, we zien tegenwoordig steeds meer jonge patiënten op de afdeling door bijvoorbeeld drugsgebruik. Deze patiënten zijn vaak mondiger. Wanneer je mis prikt met het aansluiten van de dialyse, dan krijg je soms de wind van voren. Afgelopen september heb ik een

via TMI gevolgd over grensoverschrijdend gedrag op de Dialyse. Helaas komt dit steeds vaker voor, maar gelukkig sta ik mijn mannetje!”

Detacheren bij TMI

Sinds juni 2017 is Jolanda gedetacheerd bij TMI. “Ik heb stiekem altijd al willen
, maar durfde voor een lange tijd deze stap niet te zetten. Mijn man die al sinds 2004 voor TMI op de hartbewaking werkt, drong erop aan dat ik met TMI moest gaan praten. Ik sprak met de directeur, Noël, en besloot de sprong te gaan wagen. Detacheren bij TMI is echt het beste wat me ooit is overkomen. Achteraf gezien had ik dit veel eerder moeten doen, omdat ik toch al vaak aan het jobhoppen was tussen verschillende ziekenhuizen. Het enige verschil is dat ik nu de voordelen heb van het detacheren; ik heb een

, ontvang een bovengemiddeld salaris en ben vrij om te kiezen welke opdracht ik wil doen. Voorheen wanneer ik solliciteerde bij een ziekenhuis, waren ze gezien het jobhoppen altijd bang dat ik niet lang op één plek zou blijven. Er werd vaak gezegd dat ik vast niet wist wat ik wilde. Nu ik via TMI werk, kijken ziekenhuizen heel anders naar mijn cv en zijn ze juist blij dat ik zoveel verschillende ziekenhuizen heb gezien. Ik heb in die verschillende ziekenhuizen veel ervaring opgedaan en het toont aan hoe flexibel ik ben.”

Werkzaamheden van een dialyseverpleegkundige

Door het jobhoppen en het detacheren bij TMI heeft Jolanda inmiddels vijftien verschillende dialysecentra gezien. “De werkwijze van de Dialyse afdeling is in ieder centrum erg verschillend. Als TMI’er lees je de protocollen en pas je je aan. Sommige ziekenhuizen kennen veel structuur en sommigen totaal niet. De eerste dagen zijn altijd even zoeken. Ik roest niet vast in mijn werk. Ik leer bij iedere opdracht nieuwe computersystemen, protocollen en werkwijzen kennen. Ik heb overal spiekbriefjes van, want de computersystemen zijn soms even wennen. Maar collega’s zijn altijd bereid om te helpen.“

Mijn dagtaken

“Ik begin om 7:00 uur met de dialysemachines opbouwen en lezen. Dit houdt in dat ik de juiste instellingen op de machine invoer. Zo wordt bepaald hoeveel overtollig vocht, zouten, zuren en afvalstoffen tijdens de dialyse uit het bloed moeten verdwijnen. En hoelang de dialysebehandeling gaat duren; een dagbehandeling duurt gemiddeld vier uur en krijgt de patiënt drie keer per week. De dialysemachine controleert continu of de machine veilig werkt. Het is mijn taak om op het controlepaneel af te lezen of alles goed verloopt. Daarna leg ik de medicatie klaar en teken ik samen met een collega de medicatielijst af. Wanneer de eerste patiënten om 8:00 uur worden aangesloten, komen ze vaak om 7:50 uur binnenlopen. Een medewerker algemene dienst haalt de patiënt op uit de wachtkamer. Elke twintig minuten wordt er een nieuwe patiënt aangesloten. Wanneer we weten hoe laat de patiënt afgesloten wordt, bellen we een taxi zodat de patiënt naar huis gebracht kan worden.”

“Iedere maand nemen we van de patiënt bloed af voor het laboratorium. We interpreteren de labuitslagen en kunnen zo zien of de patiënt de medicatie goed inneemt en of de behandeling effectief is. De nefroloog en arts-assistent lopen elke week visite op de zaal en nemen het behandelplan met mij door.”

Samenwerken met andere functies

“Op de afdeling werk ik samen met andere dialyseverpleegkundigen,
, diëtisten en maatschappelijk werkers. De diëtist en maatschappelijk werker helpen de patiënt met de aanpassingen in hun levensstijl. Denk hierbij aan hun dieet en de voorzieningen thuis. In samenwerk met de organisatie Dianet kan thuisdialyse ook mogelijk worden gemaakt.”

Het detacheren geeft mij de vrijheid om te doen wat ik echt leuk vind.

Toekomstplannen

Jolanda vertelt met veel enthousiasme over het detacheren en ziet haar toekomst op het gebied van dialyse en TMI rooskleurig in. “Er is veel werk op de Dialyse afdeling. Daarnaast voel ik me echt een TMI’er. Het detacheren past bij mij. Ik kom op plekken waar ik normaal niet zou komen en ontmoet veel leuke collega’s. Ik zie mezelf dit zeker doen tot aan mijn pensioen. Detacheren geeft mij de vrijheid om te doen wat ik écht leuk vind. Zo ben ik gevraagd om bij verschillende werkgroepen aan te sluiten en ga ik leerlingen begeleiden op de Dialyse afdeling. Dat is het leuke aan TMI’er zijn. Je kunt heel selectief zijn in de opdrachten die je aanneemt. Dat vond ik altijd een nadeel van in loondienst zijn, dan heb je veel meer verplichtingen.”

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Tmi