Inloggen - Registreer  

Het interview

Sanquin - Roermond - 06-04-2024 Naar vacature  

Mirriam Orgeta-Moors is heel enthousiast over haar werk als donorarts met managementtaken. “Je hebt een zee aan mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, veel vrijheid om je werk zelf in te delen en je speelt een belangrijke rol in de gezondheid van patiënten én donors.”

Naam:

Mirriam Orgeta-Moors

Functie:

donorarts met managementtaken

Werkt bij Sanquin sinds:

juli 2020

Regio: 

Roermond-Venlo en Mobiele Afnamelocaties Helmond en Venray
“Laatst kreeg ik een bedankje van een donor”, begint Mirriam. “Ik had hem afgekeurd vanwege pijn op de borst en aangeraden naar de huisarts te gaan voor verder onderzoek. Hij bleek een hartinfarct te hebben gehad.” Het is illustratief voor de verantwoordelijkheid die je hebt als donorarts, vindt ze. “Je kan echt iets betekenen voor mensen. Zowel voor patiënten die veilige bloedproducten moeten krijgen, als voor donors die veilig hun bloed moeten afstaan. Je moet alert zijn op allerlei signalen.”

Een mooie balans tussen professionele en persoonlijke voldoening 

Miriam is opgeleid als arts op de Filipijnen, 15 jaar geleden kwam ze voor de liefde naar Nederland. “Op de Filipijnen werkte ik als ANIOS op de spoedeisende hulp en chirurgie. Daar zie je heel duidelijk hoe belangrijk een goede bloedvoorziening is. Vooral als er geen bloed voorradig is en je ter plekke op zoek moet naar donors.” Eenmaal in Nederland leerde Mirriam de taal en deed ze een arts-assessment voor de BIG-registratie. Tussendoor werd ze ook nog moeder. “In 2020 kon ik aan de slag bij Sanquin, een fijne en leerzame plek. Ik vind het interessant om te zorgen voor het welzijn van de donors, de bloedafname en de veiligheid van het bloedproduct. Je hebt bovendien geen zware nachtdiensten, een beperkt aantal uren bereikbaarheidsdienst per week en maar enkele keren per jaar een zaterdagdienst. Daardoor heb ik voldoende tijd voor mijn privéleven met mijn man en dochter. Bij Sanquin vind ik een mooie balans tussen professionele en persoonlijke voldoening.”

Werken vanuit huis

Mirriam ervaart veel autonomie in haar werk. “Ik werk 28 uur per week, gemiddeld ben ik 16-20 uur als keuringsarts aan het werk en de overige 8-12 uur besteed ik aan andere taken. Ik zit bijvoorbeeld in een landelijke werkgroep die onderzoek hoe het assortiment versnaperingen voor donors uitgebreid kan worden met meer gezonde en duurzame keuzes.” Een deel van het werk kan ze thuis doen. “Bijvoorbeeld de ferritine-afhandeling: elke week krijgen we de ferritine-uitslagen van donors binnen en beoordeel ik of een donor mag doorgaan of misschien minder frequent mag doneren. Soms bel ik donors na voor meer informatie. Ik doe ook een paar uur per week landelijke telefoondienst. Als collega’s van de Donorinformatielijn een vraag van een donor niet kunnen beantwoorden, bellen ze ons voor advies. Meestal zijn dat medische vragen, bijvoorbeeld of iemand met nieuwe medicatie weer mag doneren. De medische casuïstiek is nooit heel zwart-wit; er zijn regelmatig casussen die ik met collega-artsen bespreek.”

Duaal leiderschap met de locatiemanager

Sinds ze donorarts met managementtaken is, heeft Mirriam niet alleen medische taken maar is ze ook verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van haar bloedbanklocaties, samen met de locatiemanager. “We hebben een duaal leiderschap, we geven samen leiding aan het afnameteam.” Ze volgde daarvoor een interne opleiding van Sanquin voor donorartsen met managementtaken en locatiemanagers, waarin ze leren over het ondernemerschap, bedrijfsmatige kennis en leidinggeven. Mirriam: “Dat was heel interessant en nuttig, want die onderwerpen krijg je niet in je medische opleiding. Ik houd me bezig met operationele zaken, zoals donorwerving en -behoud. Maar ik werk ook nieuwe donorartsen in en help ze met hun doelstellingen tijdens hun ontwikkelingsgesprek. En binnenkort volg ik de training Donorcounseling van Sanquin; dan leer ik hoe ik moeilijke gesprekken voer met donors, bijvoorbeeld als hun bloed positief is getest op een ziekte.” 

Jezelf blijven ontwikkelen

“Je houdt als donorarts je kennis ook goed op peil”, zegt Mirriam. “We hebben regelmatig nascholing, webinars en ‘refereeruurtjes’: dat zijn online lezingen door een vakexpert over verschillende onderwerpen rondom donor- en productveiligheid. Ik blijf mij dus als donorarts ontwikkelen en kan tegelijkertijd mijn bedrijfsmatige kennis en ondernemerschap vergroten. Het contact met de collega’s op de bloedbank is ook heel prettig. We hebben echt een goed team. Elke vrijdag drinken we na afloop van de afnamesessie gezellig koffie met alle medewerkers.” Ze concludeert: “Al met al zijn er veel goede redenen om te kiezen voor het vak van donorarts met managementtaken.”

Kom samen met onze donors levens redden

Zoek jij werk met betekenis bij een organisatie die direct maatschappelijke impact heeft? Kom ons team versterken als Donorarts!

Prettige werksfeer

Veel artsen zouden zich bij Sanquin echt op hun plek voelen
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Sanquin
Meer Het interview vacatures