Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Promovendus PhD doorontwikkeling waardegedreven zorg

Connexys - Nieuwegein - 28-01-2023 Naar vacature  

Santeon is een van de internationale koplopers in waardegedreven zorg en heeft gezamenlijke verbetercycli opgezet voor 15 aandoeningen. De volgende stap is de lokale verankering van waardegedreven zorg in de organisatie en werkwijze van elk van de zeven ziekenhuizen. Wij zoeken een promovendus om dit met wetenschappelijk onderzoek te ondersteunen voor 36 uur per week, locatie St. Antonius Ziekenhuis.

Eenheid
Raad van Bestuur
Lokatie
Nieuwegein
De eenheid

Santeon en waardegedreven zorg

Bij waardegedreven zorg (value-based healthcare of VBHC) staat de gedachte centraal staat dat de zorg georganiseerd zou moeten worden rondom ‘waarde’ voor patiënten, gedefinieerd als uitkomsten ten opzichte van de kosten van zorgverlening.

Waardegedreven zorg is breed omarmd in de zorg in Nederland en staat centraal in het recent vastgestelde Integraal Zorgakkoord.
is internationaal een van de erkende koplopers in implementatie van waardegedreven zorg. Waardegedreven zorg vormt de basis van de samenwerking tussen de zeven Santeon ziekenhuizen. Het wordt georganiseerd vanuit het Samen Beter programma. Dit programma bestaat uit inmiddels 15 medische condities. Voor elk van deze medische condities zijn multidisciplinaire verbeterteams opgericht in elk van de zeven Santeon ziekenhuizen. De verbeterteams zijn continu bezig met verbeteren van de patiëntenzorg op basis van inzicht in uitkomst, proces- en kostenindicatoren. Verbetercycli worden doorlopen waarbij de ziekenhuizen vanuit onderling vertrouwen de zorg vergelijken en good practices van elkaar overnemen. Personaliseren van zorg en ‘samen beslissen’ is integraal onderdeel van het Samen Beter programma. Het Samen Beter programma heeft inmiddels veel verbeteringen opgeleverd, waar vanuit Santeon transparant over wordt gepubliceerd.

Binnen Santeon is het
actief op de implementatie en doorontwikkeling van waardegedreven zorg en staat aan de basis van diverse lokale, regionale, nationale en internationale initiatieven op het gebied van waardegedreven zorg (ontwikkeling van standaardsets van uitkomstindicatoren, ontwikkeling van zorgketens, internationaal benchmarken van uitkomsten, patiëntparticipatie binnen waardegedreven zorg, samen beslissen op basis van goede uitkomstinformatie, etc.).

De functie

Doorontwikkeling

Het Samen Beter programma vormt een belangrijke basis voor het implementeren van waardegedreven zorg, maar voor de structurele transitie en realisatie van waardegedreven zorg moeten nog grote stappen gezet worden, zowel binnen de Santeon ziekenhuizen, de ketenpartners van de Santeon ziekenhuizen, maar zeker ook breder in het Nederlandse zorgstelsel.

Het Samen Beter programma is opgezet als een projectorganisatie. De verbeterteams zijn georganiseerd als projectteams en aansturing hiervan loopt naast de bestaande governance en aansturing van de individuele ziekenhuizen. Waardegedreven zorg is ‘erbij en ernaast’ georganiseerd. Een belangrijke volgende stap is om waardegedreven zorg structureel in te bedden in de lokale ziekenhuisorganisaties, het lokale kwaliteitsmanagent en planning & control cyclus. Ziekenhuizen bewegen hierbij van een puur functionele aansturing en organisatievorm, naar meer horizontale sturing rondom specifieke patiëntengroepen (aandoeningsgerichte organisatie). Welke aandoeningsgerichte organisatievorm het beste past bij ziekenhuizen en de details en impact van implementatie in de praktijk zijn nog niet bekend.

Het onderzoek

De doorontwikkeling van waardegedreven zorg vergt een omgeving waarin continu geëxperimenteerd, geleerd, geëvalueerd en bijgestuurd wordt. De doelstelling van dit onderzoek is dan ook om naast de zorginhoudelijke verbetercyclus binnen het Samen Beter programma ook de mogelijkheden te onderzoeken om een structurele verbetercyclus op te zetten in de implementatie van waardegedreven zorg. Hierbij wordt zowel kennis gedeeld tussen de Santeon ziekenhuizen, maar ook kennis gedeeld door en met nationale en internationale best practices op het gebied van implementatie van waardegedreven zorg. De kracht van Santeon is om ook hierbij de lokale verschillen tussen de zeven ziekenhuizen te omarmen en good practices van elkaar over te nemen.

Het onderzoek wordt opgezet als actie-onderzoek en bevat zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Werkplek en samenwerking

Je komt te werken binnen de waardegedreven zorg onderzoeksgroep van het St. Antonius ziekenhuis. Deze onderzoeksgroep is onderdeel van de afdeling Waardegedreven Zorg & Lean en de overkoepelende eenheid Waardegedreven Verbeteren (WaVe). Binnen de afdeling werk je nauw samen met de andere onderzoekers, de adviseurs waardegedreven zorg & Lean en de data-analisten.

(totaal ongeveer 20 FTE). Naast je werkplek binnen het St. Antonius Ziekenhuis (Nieuwegein) zal je vooral werkzaam zijn bij Santeon (Utrecht). Inhoudelijk zijn de zorgmanagers van de individuele Santeon ziekenhuizen opdrachtgever van het onderzoek. De wetenschappelijke begeleiding vindt plaats vanuit een samenwerking met

(Radboudumc).
Het profiel

Wie zoeken wij?


Een collega die:
  • Een masteropleiding heeft afgerond in gezondheidswetenschappen, bedrijfskunde of aanverwante studierichting;
  • Academisch werk- en denkniveau heeft;
  • Ambitie heeft om een promotietraject te starten met enige aantoonbare ervaring met wetenschappelijk onderzoek, en/of publiceren van onderzoeksresultaten;
  • Ambitie heeft om onderzoeksresultaten op (inter-)nationale congressen te presenteren.
  • Affiniteit heeft met het onderwerp (waardegedreven zorg en organisatie van ziekenhuizen)
  • Initiatiefrijk en creatief is, goed in samenwerken is en doorzettingsvermogen heeft
  • De Engelse taal goed beheerst, de Nederlandse taal uitstekend beheerst (voertaal tijdens het onderzoek) en goed kan schrijven.
Het aanbod
  • Een boeiende aanstelling voor 36 uur per week in een uitdagende werkomgeving, voor de duur van het promotietraject (aanstelling voor maximaal 4 jaar);
  • Een brutomaandsalaris

tussen € 3115,- en € 4391,-

bij 36 uur per week, afhankelijk van je ervaring (FWG 55 cao-ziekenhuizen) met bijbehorende goede secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder een 13
e
maand;
  • Interactieve samenwerking met enthousiaste begeleiders en de onderzoeksgroep;
  • Diverse opleidingen en activiteiten voor promovendi aangeboden door de Antonius Academie en het Radboudumc.
meer...



Meer vacatures van Connexys