Inloggen - Registreer  

Praktische Officiers Selectie Test

Defensiefit - Amsterdam - 30-03-2021 Naar vacature  


De POST bestaat uit een programma dat 2 en een halve dag duurt. Voordat je mag deelnemen aan de POST, geldt dat je:
  • Je sollicitatie kenbaar hebt gemaakt bij
;
  • Je de fitheidstest met positief resultaat hebt afgelegd in Amsterdam;
  • In overleg met jouw selecteur (contactpersoon) heb je een datum geprikt ter deelname aan de POST.
EDIT: dit onderstaande artikel gaat over het POST programma wat gedraaid werd tot zomer 2018. Na de zomer van 2018 is de POST omgevormd naar een KMD (kennismakingsdag), en is het programma aangepast. Hoe dat programma er tegenwoordig uit ziet, kun je hier lezen (>> dit artikel wordt geplaatst op vrijdag 15 februari 2019

POST Dag 1:
De eerste dag bestaat uit het aanmelden op de Van Ghent Kazerne in Rotterdam. Tussen 9 en 10 uur is de inloop en word je ontvangen door de baksmeesters (instructiekader).

A post shared by
(@djacklittel) on
Jun 12, 2018 at 2:42am PDT
Na je aanmelding voor de POST ontvang je een inpaklijst en wordt gevraagd wat zaken voor te bereiden, en conform de paklijst lever je bij aankomst op de kazerne een pasfoto in, worden je persoonlijke gegevens gecontroleerd, en vul je een korte (medische) vragenlijst in. Daarna ontvang je wat kleding en uitrusting (overall, koppel, veldfles, helm), en een lunchpakket voor de middag.

Tijdens de POST mag je gebruik maken van je eigen schoeisel (stevige halfhoge schoenen), maar er worden ook gevechtslaarzen ter beschikking gesteld als je daar gebruik van wenst te maken.

Let op: als je zelf stevige schoenen hebt, check dan even of ze niet te zwaar zijn om mee hard te lopen (speedmarsen). Je zal niet de eerste zijn die ‘ineens’ (schoenen tussendoor wisselen daar is geen tijd voor) op een schoencategorie C/D (zware/stugge alpine schoenen) aan de speedmars begint, en daardoor in de problemen komt (tempo niet kan bijbenen). Een lichte bergschoen (categorie A/B) is toereikend om de POST mee uit te voeren.

Om 10.30 uur krijg je een welkomstwoord van de voorzitter van de POST en wordt het instructiekader aan je voorgesteld. De POST bestaat meestal uit 40 deelnemers per POST, waarbij er gewerkt wordt met 2 groepen (2 kleuren: groen en blauw). Het instructiekader van beide groepen voorgesteld, zodat je alvast weet welk kader je de komende 3 dagen intensief zal tegenkomen :)!

Wat wel aardig is om te weten:
elk jaar worden er 5 POST-en gepland in de periode november (POST 1) tot en met juli (POST 5).

POST, de data voor 2019 zijn:

In het welkomstwoord vertelt de voorzitter kort iets over de kazerne en dat het Mariniers Opleidings Centrum (MOC) is gevestigd op de Van Ghent Kazerne. Wanneer je eenmaal aangenomen bent (als alles goed gaat!), dan vindt jouw initiële mariniers opleiding plaats op deze kazerne :).

Ook wordt aangehaald dat de POST een wederzijdse kennismaking is; dus zowel voor jou als kandidaat om het Korps Mariniers te leren kennen, maar ook voor het instructiekader om te kijken of jij het in je hebt om marinier te worden.

Op basis van jouw resultaten op de fysieke testen in de POST, en de leiderschapstesten wordt een beoordeling opgesteld om jouw kans van slagen in de Praktische Opleiding tot Officier der Mariniers (POTOM) in te schatten.

Wat fijn is om te weten, is dat er specifiek op 5 competenties wordt gelet:
  • Beinvloeden: Ben jij in staat om je groepsleden te overtuigen van je plan?
  • Leervermogen: Kan jij hetgeen je aangeleerd krijgt in de praktijk, ten uitvoer brengen?
  • Resultaatgerichtheid: Ga je door ondanks dat het zwaar is, en het misschien tegenzit?
  • Samenwerken: Hoe werk je samen met je groepsleden/ lever jij een bijdrage aan het gezamenlijk resultaat?
  • Stressbestendig: Hoe ga je om met druk, tijdsdruk, teleurstelling of gevaar? Blijf je kalm en doelgericht?
Tot slot volgt nog wat spelregels over de deelname. Laat zien wat je in huis hebt, en zet je beste beentje voor. Op die manier krijgen we een zo goed mogelijk beeld; dit is je moment om te laten zien uit welk hout je gesneden bent!

Aansluitend volgt het ‘legeren’, wat inhoudt dat je je slaapplaats toegewezen krijgt, en waar je je spullen kunt neerzetten. De legering (of een ander woord daarvoor: huisvesting) vindt plaats in een boogtent, waar je met jouw groep ligt. Er waren 2 groepen met verschillende kleuren; weet je nog welke 2 kleuren dat zijn? 🙂 #testtest.

Na de lunch start het wisselprogramma. De ene groep start met het Krachtdeel Fysiek Profiel (KFP), en de andere groep met een introductie op de klimtoren.

Fysiek Profiel Mariniers

Het Krachtdeel Fysiek Profiel bestaat uit de 3 onderdelen, pull ups, sit ups en push ups, met aansluitend een 4 kilometer speedmars, waarbij de 4k-speedmars binnen 24 minuten volbracht dient te worden.

Het eerste onderdeel bestaat uit de pull ups, waarbij de minimum eis 4 pull ups is. Als je traint in de sportschool of waar dan ook: zorg ervoor dat je ook een keer 4 pull ups maakt met zware schoenen aan (als je net 4 pull ups kunt met korte broek en blote voeten, dan lukt dat je misschien niet met een overall en zware schoenen aan; test jezelf vooraf!).

Het tweede onderdeel zijn de sit ups, waarbij je minimaal 35 sit ups in 2 minuten dient te maken. Zorg ervoor dat je je sit ups netjes uitvoert, waarbij je je vingertoppen rondom je oren plaatst (zodat je niet aan je nek gaat trekken) en elke keer met je ellebogen aan het begin de grond aantikt, en op het hoogste punt de zijkant van je knieën.

Het derde onderdeel is ten slotte het opdrukken, waarbij je minimaal 25 push ups in 2 minuten moet laten zien. Buig door je armen, totdat je ellebogen een hoek van 90 graden hebben bereikt en strek je dan weer uit. Het helpt als je buddy zijn vuist onder je borst houdt, dan kun je deze elke keer aantikken met je borst, dan weet je dat je voldoende bent gezakt voor de push up.

A post shared by
(@djacklittel) on
Jun 13, 2018 at 4:00am PDT
Na dit krachtonderdeel volgt aansluitend de 4 kilometer speedmars. Zorg ervoor dat je dit een keer hebt voorgeoefend, en dat je zelfverzekerd bent dat je deze afstand kunt speedmarsen binnen 24 minuten (speedmarsen is afwisselend hardlopen en wandelen, bijvoorbeeld (op afstand) 300 meter hardlopen en 100 meter wandelen, of (op tijd) 2 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen).

A post shared by
(@djacklittel) on
Jan 29, 2019 at 10:28pm PST
Als je de speedmars hebt afgerond, krijg je even tijd om ‘op adem’ te komen in de boogtent waar je spullen staan. Wanneer de andere groep ook klaar is op de klimtoren, dan wisselen jullie door.

Klimtoren

In dit onderdeel krijg je een introductie op de klimtoren. Eerst krijg je onder leiding van een mountain leader en/of klimbevoegd sportinstructeur een uitleg van het materiaal en hoe je je klimbroekje aantrekt en gebruikt. Vervolgens draai je een circuit in en rondom de klimtoren, en maak je een afdaling aan zijkant van de klimtoren. In dit onderdeel wordt tevens gekeken hoe je reageert op het ‘werken op hoogte’ en of je eventueel last hebt van hoogtevrees. Belangrijkste is natuurlijk veilig werken en zorgen dat je weer heelhuids beneden komt; we zijn nog maar net begonnen :)! #wearejustgettingstarted

Deze dag wordt afgerond met een indoor leiderschapstest, die wordt afgenomen door assessoren vanuit Amsterdam (van de afdeling: diensten centrum personele logistiek (DCPL)).

Daarna is het nog even goed eten en de nachtroutine in (slapen!). De volgende ochtend staat er namelijk weer een uitdagend programma te wachten…!

POST Dag 2:

Iedereen wordt op tijd wakker gemaakt, zodat je helemaal wakker bent als de volgende onderdelen weer beginnen. De dag begint met een ‘stukje ochtend sport’ (is militair jargon voor knikken en knakken, wat weer militair jargon is voor een rustige sportles in de vroege ochtend om de spieren los te maken).

Na de ochtendsport is het even opfrissen met wat water, dan ontbijten en gereed maken voor het eerste onderdeel. Afhankelijk van jouw kleur, draai je deze volgorde van het programma (of andersom :)):

Circuit Brienenoord

A post shared by
(@djacklittel) on
Jun 13, 2018 at 1:52pm PDT
Het Circuit Brienenoord staat bekend als een slopend onderdeel (wat ook zeker zo is, in het bijzonder als je niet bent voorbereid). Je begint met een warming up die aanvoelt als een sport sessie op zich. En daarna krijg je allerlei uitdagingen voor de kiezen: van sprinten tot een lang stuk hardlopen, van jerry cans tillen, tot tijgeren over grasheuvels, van ‘planken’ (je weet wel; die buikspieren oefening) tot aan marsen met een stretcher. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het zit in dit circuit.

Mensen vragen nog weleens of je het circuit Brienenoord kunt vergelijken met een Bootcamp, en het antwoord is nee. Je zou het misschien kunnen vergelijken met 3 intensieve bootcampen die je achter elkaar doet. Maar in dit circuit mag je gedurende 3 tot 4 uur laten zien of je beschikt over kracht, conditie en uithoudingsvermogen.

Het circuit is dusdanig samengesteld dat iedereen het zwaar gaat krijgen; het maakt niet uit hoe getraind je bent. En juist dat moment dat iemand het zwaar krijgt, daar wordt specifiek gekeken hoe je ermee omgaat als je het zwaar krijgt. Ik geef altijd als advies: “het gaat er niet om wat je overkomt, maar hoe je ermee omgaat”. Op dat moment mag je laten zien dat je beschikt over doorzettingsvermogen en dat je doorgaat als je het zwaar krijgt.

Het circuit Brienenoord is voor het instructiekader een mooi instrument om een inschatting te maken van jouw doorzettingsvermogen. Dus als je merkt dat je het zwaar krijgt: blijf doorgaan, blijf luisteren naar de aanwijzingen, en blijf doorzetten… Er komt vanzelf een einde aan het circuit…

Heb je ooit meegedaan aan een POST en heb je Circuit Brienenoord afgerond helemaal tot het eind: dan kun je sowieso trots zijn op jezelf, want meestal is minder dan de helft van de startgroep (van een dag eerder) nog intact na het circuit…

Leiderschapstesten

Na
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Defensiefit
Meer Praktische Officiers Selectie Test vacatures