Inloggen - Registreer  

Kinderarts

Tmi - Sint Maarten - 03-08-2021 Naar vacature  

Wat doet een kinderarts?

Een kinderarts is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de gezondheid van kinderen en jongeren. Als kinderarts diagnosticeer en behandel je ziekten en aandoeningen bij kinderen in het ziekenhuis of op de polikliniek. Je werkt met een uiteenlopende doelgroep van pasgeborenen tot jongvolwassenen van 18 jaar, waarbij je alle aandoeningen behandelt die niet geopereerd hoeven te worden. Je ziet bijvoorbeeld pasgeboren baby’s met ademhalingsproblemen, kinderen met epilepsie of een groeiachterstand of adolescenten die niet in de pubertijd komen of met suikerziekte.

Werkzaamheden kinderarts

Als kinderarts heb je in vergelijking met andere medisch specialisten specifieke kennis van groei en ontwikkeling van kinderen met diverse leeftijden. In de kinderjaren maakt de patiënt namelijk de grootste groei en ontwikkeling door van de diverse orgaansystemen in het lichaam. Daarbij kijk je naar de integratie van zowel de lichamelijke, als de psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. Daarnaast dien je bij iedere patiënt alert te zijn of het kind een veilige thuissituatie heeft. Ook moet je een goede relatie kunnen creëren met de ouders of verzorgers. Zij zijn immers continu betrokken bij het kind en nemen de medische beslissingen als het kind nog niet meerderjarig is.

Als kinderarts voer je gesprekken met de patiënt en/of de ouders of verzorgers, doe je onderzoek, stel je diagnoses en stel je een behandelplan op. Je loopt visites en houdt multidisciplinair overleg met andere specialisten en collega’s, zoals de huisarts, chirurg, de logopedist of de fysiotherapeut. Daarnaast houd je je administratie bij en begeleid je arts- en coassistenten. Omdat het vak van een kinderarts zo breed is, is het mogelijk om je nog verder te specialiseren. Voorbeelden zijn een neonatoloog, kinderoncologie of kinderneurologie.

Een kinderarts moet je niet verwarren met een jeugdarts.
valt namelijk onder arts Maatschappij & Gezondheid.

Hoe word je kinderarts?

Om kinderarts te worden, dien je de opleiding Kindergeneeskunde te doen. De opleiding tot kinderarts duurt in totaal elf jaar, waarvan zes jaar geneeskunde en vijf jaar de vervolgopleiding tot kinderarts. Jaarlijks worden er 39 opleidingsplekken weggegeven voor de kinderarts opleiding.

Als AIOS kindergeneeskunde leer je diagnoses stellen en behandelen onder supervisie van verschillende kinderartsen. Hierbij is er een algemeen deel van vier jaar, waarbij je stages volgt bij onder andere de algemene kindergeneeskunde, de polikliniek, de neonatologie en de Kinder Intensive Care.

Daarna volgt het vijfde en afsluitende jaar, waarin je je kunt specialiseren in kinderpulmonologie (kinderlongziekten), kindernefrologie, kinderneurologie, kinderoncologie en neonatologie. Om erachter te komen of je je verder wilt specialiseren in de kindergeneeskunde is het handig om eerst als ANIOS kindergeneeskunde aan de slag te gaan in een ziekenhuis en ervaring op te doen.

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Tmi