Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Raadsgriffier

Veenendaal - 19-07-2021 Naar vacature  

Onafhankelijke en communicatief vaardige adviseur en leidinggevende

Over Veenendaal

Veenendaal ontwikkelt zich in rap tempo. Met 67.000 inwoners zijn wij de derde stad in de provincie Utrecht. Groei, verandering en diversiteit zijn kernwoorden voor Veenendaal. Wij willen een vitale binnenstad zijn. Ook willen wij de voorzieningen op uitstekend niveau houden en de kracht van regio Foodvalley door ontwikkelen.

Er zit energie in levendig Veenendaal. Op een relatief klein oppervlak bieden wij enorm veel aan onze inwoners, bezoekers en ondernemers. Veenendaal is een ondernemende stad, met een sterke nadruk op informatie-en communicatietechnologie en (internationaal) toonaangevende bedrijven. Ondernemers brengen innovatie, kennis en bedrijvigheid. Samen geven wij daar graag met vaart invulling aan. Bovendien maakt de gemeente actief deel uit van Foodvalley, de internationale topregio voor voedselproductie en -bereiding. De uitstraling van Foodvalley reikt tot ver over de grenzen. Het bruist van activiteit in Veenendaal. Een compacte gemeente met een stadse uitstraling, centraal in Nederland, uitstekend bereikbaar en omgeven door de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.

Ook in de toekomst wil Veenendaal blijven inspelen op het grote aantal ontwikkelingen. De samenleving is voortdurend in beweging en vraagt andere dingen van de gemeente dan voorheen. De grote veranderingen in het sociaal domein (met financiële overschrijdingen) vragen om een aanpak die focus kan brengen en daadkracht om deze uitdagingen aan te gaan. De grote hoeveelheid beschikbare data willen wij benutten door deze – dankzij moderne technologie – om te zetten in informatie.

Over de gemeenteraad

In de raad van Veenendaal zijn de 33 zetels verdeeld over 12 politieke partijen. In 2018 is het raadsprogramma ‘Iedereen doet mee’ vast gesteld. Vier partijen: ChristenUnie, VVD, SGP en ProVeenendaal nemen deel aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Uiteraard loopt het raadsprogramma tot maart 2022 als er verkiezingen zijn. Enkele accenten in het raadsprogramma zijn: dualisme is het uitgangspunt in het besturingsmodel: de Veenendaler staat centraal; de behoeften in de samenleving zijn uitgangspunt; het college hanteert een open en onbevangen bestuursstijl; de organisatie is professioneel en innovatief.

De gemeenteraad werkt volgens het BOB-model. Vooral in de beeldvormende fase worden er werkvormen ingezet om participatie van inwoners te faciliteren en om te luisteren naar de wensen van organisaties en inwoners. Bijvoorbeeld ronde tafel bijeenkomsten en werkbezoeken worden georganiseerd. Daarnaast is er ruimte voor initiatieven van burgers en kunnen inwoners of (maatschappelijke) organisaties inspreken. Veenendaal kent zowel een kinderraad als een jongerenraad en heeft een kinderburgemeester. De gemeente is actief bezig met instrumenten om de opkomst te bevorderen bijvoorbeeld door jongeren op te zoeken en de communicatie op deze doelgroep af te stemmen.

Over het griffie-team

Je komt te werken bij een griffie in een dynamische gemeente. Het team heeft naast de griffier vier raadsadviseurs en een griffiemedewerker. Elk lid van het team heeft een eigen portefeuille: communicatie en participatie; ondersteuning van de verschillende commissies langs de inhoudelijke domeinen: fysiek, sociaal en economie; planning en control en ondersteuning rekenkamer en auditcommissie. Binnen het team zijn de persoonlijke verhoudingen goed. Het team maakt volop deel uit van de organisatie en er is een ontspannen werkrelatie tussen griffie, management en medewerkers.

Wat ga je doen?

Ondersteuning gemeenteraad

Als griffier ondersteun je de gemeenteraad bij het vervullen van de ambities en de aan de raad toegekende verantwoordelijkheden. De griffier heeft een spilfunctie in het lokale bestuur. Het is de griffier die er, samen met het team, aan bijdraagt dat de raad de volksvertegenwoordigende, controlerende en kaderstellende rol waar kan maken en op een professionele manier een rol speelt in het politieke besluitvormingsproces. De griffier adviseert (on)gevraagd de raad op een professionele wijze en is onafhankelijk, integer en bewaakt en bevordert in samenspraak met de voorzitter van de raad de integriteit van raad en griffie.

De driehoek en het interne netwerk

Daarnaast neemt de griffier actief deel aan het driehoeksoverleg (burgemeester, secretaris en griffier). Natuurlijk draagt de griffier zorg voor de logistieke en procedurele zaken, maar ook de stimulerende en procesgeoriënteerde rol richting agendacommissie en raad wordt optimaal ingevuld. De griffier onderhoudt met souplesse relaties met de voorzitter van de raad; fractievoorzitters; raads- en schaduwraadsleden; gemeentesecretaris en wethouders; collega’s uit de organisatie en netwerkpartners.

Leiding geven aan de griffie

De griffier draagt eindverantwoordelijkheid voor het functioneren van de griffie en legt door tussenkomst van de werkgeverscommissie verantwoording af aan de raad. Je behoudt het overzicht over de activiteiten en bent in staat te prioriteren. Je bent betrokken bij de collega’s in het team en coacht en ondersteunt hen. Tegelijkertijd maak je heldere resultaatafspraken en bewaak je de voortgang. Je bent besluitvaardig en toont daadkracht en spreekt mensen aan indien nodig. Je bevordert de eenheid binnen het team en bent een verbinder en staat voor en achter het team.

Externe netwerken

Je bent in staat Veenendaal extern te representeren bijvoorbeeld in netwerken als Foodvalley of in andere regionale en relevante landelijke netwerken.

Belangrijkste opgaves:

  • Ondersteuning van raadsleden zodat zij optimaal kunnen functioneren, denk hierbij bijvoorbeeld aan het inwerken van nieuwe raadsleden en scholingen het gevraagd en ongevraagd adviseren.
  • Actieve advisering over procedures en in procesmatige zin over behandeling en besluitvorming van raadsbesluiten.
  • Het vervullen van een actieve rol in de driehoek om de bestuurlijke besluitvorming zo soepel en kwalitatief mogelijk te laten verlopen.
  • Verbinden van raad, college en organisatie met oog voor rolvastheid.
  • Overzicht behouden over de activiteiten en in staat zijn te prioriteren met oog voor de lange termijn.
  • Leveren van een bijdrage aan een nog betere positionering van de raad.
  • Bevorderen van participatie van inwoners en organisaties.
  • Doelgericht (laten) ondersteunen van de gemeenteraad; zowel administratief als op het proces.
  • Coachend en sturend leidinggeven aan de medewerkers van de griffie.

Wat neem je mee?

Een goed oog voor de politiek-bestuurlijke dynamiek is van belang evenals het goed kunnen schakelen daartussen. Als griffier vervul je een neutrale rol en ben je in staat alle 33 raadsleden optimaal te ondersteunen zodat zij hun rol optimaal kunnen invullen. Je gaat vertrouwelijk om met de informatie die door spelers uit het lokale bestuur wordt aangedragen. Je hebt natuurlijk gezag en kan zowel heldere verhoudingen realiseren tussen raad en college, alsmede de kwaliteit van besluitvorming bevorderen.

Daarnaast voldoe je aan de volgende eisen:
  • Academisch werk- en denkniveau/ bvk. een opleiding in een bestuurlijke of juridische richting;
  • Kennis van en ervaring met griffie(rs) werkzaamheden is vereist;
  • Ruime ervaring met strategische en juridische advisering en procesmanagement in een bestuurlijke omgeving;
  • Goed gevoel voor politiek en bestuur en visie op de rol van de overheid;
  • Uitstekende communicatieve en schriftelijke vaardigheden;
  • Lerend vermogen, vernieuwend inspelen op de veranderende rol van de raad;
  • Coachende stijl en durven confronteren;
  • Rolvastheid en oog voor rollen, posities en verantwoordelijkheden;
  • Integer en betrouwbaar.
Jij bent sociaal vaardig, hebt frisse ideeën en een stevige persoonlijkheid. Met je kennis van processturing en besluitvorming, adviseer je de raad en ben je sparringpartner voor de burgemeester en de ambtelijke organisatie. Je bent dienstbaar maar komt ook op voor de raad en zijn positie. Als griffier kun je omgaan met verschillende, soms tegenstrijdige, belangen en veeleisende situaties. Stressbestendigheid is daarom een belangrijke eigenschap. Je staat klaar met ondersteuning en advies, hebt een scherp oog voor wat nodig is en behoudt altijd je neutrale rol en je integriteit. Je bent een goed organisator die denkt in mogelijkheden, hebt een goede dosis humor en relativeringsvermogen. Je zet jouw medewerkers in hun kracht en coacht waar nodig.

Wat bieden wij jou?

Je komt terecht in een dynamische werkomgeving waarin er op een prettige manier wordt samengewerkt aan de gewenste resultaten. Je gaat fulltime aan de slag voor 36 uur per week. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal € 6994,- (schaal 14) op basis van 36-urige werkweek. Je krijgt flexibele werktijden en mogelijkheden om thuis te werken. We bieden ruimte aan de werk-privé balans en bieden medewerkers de ruimte om hun talenten, competenties en ambities optimaal te ontwikkelen. We hebben goede arbeidsvoorwaarden op het gebied van reiskosten, opleiding en ontwikkeling en verlofregelingen. En een extra budget boven op je bruto salaris van 17,05% (IKB) Je beheert dit budget zelf en je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit (of een deel hiervan) te laten uitbetalen of er vakantie uren van te kopen.

Solliciteren of meer informatie

Castanho Selectie & Advies ondersteunt de gemeenteraad van Veenendaal bij de invulling van deze functie. Voor meer informatie kun je contact opnemen met drs. Ellen Bruin, telnr. 06-20303256.

Je kunt solliciteren tot en met 24 augustus 2021 via
.
Als je je CV en motivatiebrief uploadt bij de direct solliciteren button, ontvang je vervolgens een bevestiging van de sollicitatie. Spoedig na het verstrijken van de reactietermijn nodigen wij kandidaten uit voor een eerste

meer...



Meer vacatures van Veenendaal