Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Senior Communicatieadviseur Directie Wetgeving en Juridische Zaken ad interim

De Redactie - Den Haag - 20-04-2024 Naar vacature  

Vacaturenummer: BASH10605
  • Den Haag (Hybride)
  • 24 uur per week.
WhatsApp vacature alert

Wat ga je doen?

Achtergrond Opdracht

Op 29 maart 2023 is het Beleidskompas gelanceerd. De afgelopen maanden hebben we ambtenaren laten wennen aan het nieuwe instrument, hebben we ingezet op het vergroten van de zichtbaarheid in het rijksbrede en departementale opleidingsaanbod en hebben we departementen ondersteund bij de implementatie in de respectievelijke departementen. Nu is het tijd om (weer) actiever te gaan communiceren en de eerder vastgestelde communicatiestrategie verder uit te voeren. We zoeken daartoe een communicatieprofessional die met ons meedenkt in het bereiken van de verschillende doelgroepen (bijvoorbeeld: beleidsmedewerkers, managers) in verschillende departementen (die steeds een eigen profiel kennen) en de reeds bestaande strategie (opgeleverd eind 2022) te bezien op actualiteit en die uit te voeren (en zo nodig aan te passen).

Werkzaamheden

De communicatieprofessional helpt het gebruik van het Beleidskompas verder te bevorderen door een communicatiestrategie verder uit te werken en uit te voeren met gebruik van onderstaande gedragsstrategieën. Een vergelijkbare strategie voor leidinggevenden wordt door de communicatieprofessional nog ontwikkeld en ook (deels) uitgevoerd. De communicatieprofessional werkt hierbij nauw samen met communicatie-counterparts bij alle ministeries en heeft hierin een coördinerende rol.

Sturen op gedrag beleidsmedewerkers door de volgende gedragsstrategieën (voor hun leidinggevenden wordt nog een gedragsstrategie ontwikkeld)Bekendheid vergroten door Doelgericht kennis te vergroten. Door in de communicatie altijd mee te nemen wat de meerwaarde van het Beleidskompas is voor hun werk, wat het oplevert om met het Beleidskompas te werken en de verbinding met het hogere doel (kwalitatief beleid maken). Dit in combinatie met een concreet handelingsperspectief (link naar Beleidskompas of de e-learning). Uitgangspunt is dat de informatie duidelijk, behapbaar en in passende terminologie wordt gebracht. Het moet zo makkelijk mogelijk/laagdrempelig mogelijk zijn om kennis op te doen over / in aanraking te komen met het Beleidskompas. Dit vraagt een structurele zichtbaarheid van het Beleidskompas binnen de beleidsdirectie en zoveel mogelijk inbedding in de werkprocessen (bijvoorbeeld aandacht aan besteden in afdeling overleggen) en herinnerd worden aan het gewenste gedrag.

Motiveren door sociaal beïnvloeden.. Dit betekent dat de afzender van de communicatie zoveel mogelijk iemand is uit de ‘eigen’ groep en/of iemand met autoriteit/opinieleider binnen de doelgroep. Zij zijn afzender van de communicatie. We zetten deze rolmodellen en opinieleiders in om onze boodschap te vertellen. Ze doen dat in verhaalvorm (testimonials/filmpjes) aangezien informatie dan het beste beklijft. Hiermee vergroten we ook het ‘gevoel van kunnen’ omdat zichtbaar wordt dat een collega het ook gedaan heeft. Dit betekent dat het creëren van draagvlak, het werven van ambassadeurs en ze faciliteren in de communicatie heel belangrijk is. Gedurende het jaar gaan we de dynamische norm communiceren en zo laten zien dat steeds meer beleidsmedewerkers het beleidskompas gebruiken. Ook gaan we (via de managers) de injunctieve norm communiceren; het Beleidskompas is de centrale werkwijze voor de Beleidsvoorbereiding binnen de Rijksoverheid.

Faciliteren door gewenste gedrag zo makkelijk mogelijk te maken. Dit betekent dat (de website van ) het Beleidskompas makkelijk vindbaar moet zijn en dat het zo makkelijk mogelijk moet zijn om informatie over het Beleidskompas te vinden. Tijdens en na de lancering wordt daarom in de communicatie altijd de link naar het Beleidskompas toegevoegd. Verder spelen we in het ‘kunnen’ door de e-learning en het opleidingsaanbod en het vergroten van het gebruikersgemak. Communicatie is hier ondersteunend aan. De fysieke omgeving willen we (indien mogelijk) inzetten om het gewenste gedrag te stimuleren door het creëren van een Beleidskompas-ruimte, waarin we letterlijk ruimte geven om ermee te werken. Bovendien geeft het zichtbaarheid voor het beleidskompas en een structurele herinnering aan het gewenste gedrag. Naast een digitaal platform voor kennisuitwisseling, waar de doelgroep elkaar kan bevragen en (best) practices kan delen.

Motiveren door de doelgroep de meerwaarde zoveel mogelijk zelf te laten ervaren, door het trainingsaanbod en het geven/aanbieden van workshops. Dat versterkt de intrinsieke motivatie om het beleidskompas te blijven gebruiken. Dit helpt ook om de doelgroep vaker in aanraking te laten komen met het Beleidskompas.

Wij zoeken iemand met

Eisen

  • Je hebt WO werk-en denkniveau;
  • Je hebt 5 jaar ervaring met communicatieopdrachten die organisatieoverstijgend zijn;
  • Je hebt 5 jaar ervaring in het nadenken over en het uitvoeren van een communicatiestrategie;
  • Je hebt 5 jaar ervaring met het sturen op resultaten.

Wensen

  • Je hebt ervaring met het segmenteren van doelgroepen;
  • Je hebt kennis van en ervaring met gedragsverandering;
  • Je hebt een gemotiveerde belangstelling voor organisatie en functie;
  • Je kan zich goed uitdrukken en is sociaal vaardig;

Competenties

  • Communiatief vaardig (ideeën en oplossingen kunnen overbrengen en klantgericht zijn);
  • Secuur;
  • Aanpassingsvermogen;
  • Resultaatgericht (zelfstandig en binnen klein team, zowel gestructureerd als improviserend kunnen werken);
  • Stressbestendig (meerdere prioriteiten tegelijk aan kunnen);
  • Flexibel (kunnen omgaan met wijzigingen in prioriteiten).

Hier ga je werken

Het Beleidskompas is sinds 29 maart 2023 de centrale werkwijze binnen de rijksoverheid voor het maken van beleid en vervangt sinds dat moment het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK). Binnen de Directie Wetgeving en Juridische Zaken (DWJZ) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid is de rijksbrede verantwoordelijkheid voor het beheer belegd. In een klein team werken we daaraan, waarbij we veel contact hebben met departementale contactpersonen. Naast het inhoudelijk beheren van het instrument, is het ook van belang dat er een doorontwikkeling plaatsvindt in het gebruik: meer ambtenaren moeten er gebruik van maken, het moet bekender worden en het moet in een vanzelfsprekendheid zijn om met het Beleidskompas te werken.

Dit kan je verwachten

  • Het is een tijdelijke opdracht van 24 uur per week;
  • Startdatum: 20 mei 2024;
  • Einddatum: 31 oktober 2024;
  • Optie tot verlenging: ja, 1 maal 5 maanden;
  • Standplaats: Den Haag (Hybride).
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van De Redactie