Inloggen - Registreer  

Inhoudsopgave van deze editie

Taxlive - Arnhem - 20-03-2024 Naar vacature  

De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Franzen recht heeft op kinderbijslag. Franzen heeft namelijk geen recht op het Duitse Kindergeld.
Mevrouw Franzen heeft de Nederlandse nationaliteit en woont in Nederland. Sinds november 2002 werkt zij, via een zogenoemde ‘mini-job', als kapster in Duitsland. Omdat er sprake is van een mini-job, heeft Franzen geen recht op het Duitse Kindergeld. Volgens de Svb is Franzen alleen in Duitsland verzekerd, en heeft zij geen recht op kinderbijslag. De Centrale Raad van Beroep heeft prejudiciële vragen in deze zaak gesteld. Het Hof van Justitie EU (HvJ EU) oordeelt dat de ingezetene van een lidstaat die enkele dagen per maand, op basis van een oproepcontract, op het grondgebied van een andere lidstaat werkt, onderworpen is aan de wetgeving van de werkstaat. Volgens het HvJ EU geldt dit zowel gedurende de dagen waarop hij werkzaamheden verricht als gedurende de dagen waarop hij dat niet doet. Het HvJ EU merkt verder nog op dat het EU-recht zich er niet tegen verzet dat een migrerende werknemer, op wie de wetgeving van de werkstaat van toepassing is, krachtens een nationale wettelijke regeling van de woonstaat uitkeringen van het ouderdomspensioenstelsel en kinderbijslag van de woonstaat ontvangt.

De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat Franzen recht heeft op kinderbijslag. De Centrale Raad overweegt daarbij dat Franzen recht op kinderbijslag zou hebben gehad als zij geen gebruik had gemaakt van het recht van vrij verkeer van werknemers, ook als zij in Nederland geen werkzaamheden had verricht. Verder acht de Centrale Raad van belang dat Franzen geen recht heeft op het Duitse Kindergeld. Volgens de Centrale Raad blijkt uit het arrest van het Hof van Justitie EU dat er sprake is van een uitzondering op het beginsel dat slechts de wetgeving van één lidstaat van toepassing is. De Centrale Raad draag de Svb op nieuwe beslissingen te nemen op de bezwaren van Franzen.

Informatiesoort:

Rubriek:

Instantie:

Editie:
3
OVER DIT ARTIKEL
EClI

:
ECLI:NL:CRVB:2016:2144
Uitgavenummer

:
V-N Vandaag 2016/1376
Datum

:
6 juni 2016
MEEST GELEZEN
Nieuws
24 april 2024
VN Vandaag
24 april 2024
VN Vandaag
24 april 2024
VN Vandaag
24 april 2024
Nieuws
24 april 2024

Inhoudsopgave van deze editie

VN Vandaag
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat er wel degelijk zakelijke overwegingen ten grondslag liggen aan de fusie. X heeft recht op toepassing van de fusievrijstelling.

23 juni 2016
VN Vandaag
De Staatssecretaris van Financiën en de Minister van Buitenlandse Zaken hebben het goedkeuringswetsvoorstel bij het belastingverdrag tussen Nederland en Zambia naar de Tweede Kamer gestuurd.

23 juni 2016
VN Vandaag
De Tweede Kamer heeft op 21 juni 2016 ingestemd met het goedkeuringswetsvoorstel van het tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curaçao, en de Verenigde Staten van Amerika gesloten verdrag tot verbetering van de internationale belastingplicht en de tenuitvoerlegging van de FATCA. Tevens is het goedkeuringswetsvoorstel betreffende het gesloten aanvullend verdrag aangenomen.

23 juni 2016
VN Vandaag
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat er voldoende concrete aanwijzingen zijn dat de heer X de hennepkwekerij reeds in 2005 exploiteerde.
23 juni 2016
VN Vandaag
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt in hoger beroep dat er voldoende concrete aanwijzingen zijn dat de heer X de hennepkwekerij vanaf 2005 exploiteerde. Zo werd in dat jaar al geklaagd over stankoverlast en is door X in 2005 een vijver aangelegd om de luchtuitlaat van de kwekerij te camoufleren.

23 juni 2016
VN Vandaag
Hof Amsterdam oordeelt dat de meerderheidsregel niet is geschonden bij de Amsterdamse hondenbelasting. Voor de beoordeling of de meerderheidsregel is geschonden tellen alleen de gevallen mee waarin de heffingsambtenaar beschikte over de relevante gegevens om een aanslag op te leggen.

23 juni 2016
VN Vandaag
Het Ministerie van Financiën heeft een internetconsultatie geopend voor de voorgenomen wijzigingen in de specifieke renteaftrekbeperkingen van de art. 10a en 15ad Wet VPB 1969. Deze wijzigingen moeten onderdeel uitmaken van het pakket Belastingplan 2017, met 1 januari 2017 als voorziene ingangsdatum.

23 juni 2016
VN Vandaag
Rechtbank Gelderland oordeelt dat er sprake is van een tbs-lening, maar dat X de lening niet kan afwaarderen ten laste van zijn ROW. X heeft namelijk een debiteurenrisico gelopen dat een onafhankelijke derde niet zou hebben aanvaard.

23 juni 2016
VN Vandaag
Hof 's-Hertogenbosch verklaart het hoger beroep van X betreffende de WOZ-waarde 2013 van zijn woning ongegrond.
23 juni 2016
VN Vandaag
Rechtbank Den Haag oordeelt dat X als vertegenwoordiger van Eurojust is vrijgesteld van parkeerbelasting.
23 juni 2016

Gerelateerde artikelen

VN Vandaag
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat België EU-ambtenaar GI ten onrechte onderwerpt aan het Belgische socialezekerheidsstelsel voor zijn activiteiten als docent. België moet volgens het Hof van Justitie EU bij de inrichting van het socialezekerheidsstelsel het EU-recht eerbiedigen.

19 april 2024
VN Vandaag
Omdat er verschillende oplossingsrichtingen bestaan om de fiscale grenswerkersproblematiek weg te nemen, heeft de Staatssecretaris van Financiën onderzoek laten doen naar de (inkomens)effecten van mogelijke thuiswerkregelingen.

29 maart 2024
VN Vandaag
De Hoge Raad stelt prejudiciële vragen over de omstandigheden die van belang zijn bij de beoordeling van de vraag of iemand die in twee of meer lidstaten werkzaamheden in loondienst pleegt te verrichten een substantieel gedeelte van zijn werkzaamheden in de woonstaat verricht.

15 maart 2024
VN Vandaag
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat op X, ondanks het feit dat zij vanaf 1 januari 2020 in Nederland woont, de Duitse socialezekerheidswetgeving van toepassing is. Daarbij is met name van belang dat in de arbeidsovereenkomst niets is overeengekomen over thuiswerken of werken in een andere lidstaat.

12 maart 2024
Nieuws
Zonder instemming van de werkgever kan een werknemer niet in twee lidstaten werken: de socialeverzekeringswetgeving van het woonland is dan niet van toepassing. Dat beslist de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

3 maart 2024
VN Vandaag
Rechtbank Den Haag oordeelt dat Rijnvarende X geen recht heeft op PVV-vrijstelling. Zowel de inspecteur als de belastingrechter zijn namelijk gebonden aan een door de SVB afgegeven A1-verklaring, zolang deze niet is ingetrokken of ongeldig is verklaard.

15 februari 2024
VN Vandaag
De Kennisgroep loonheffing algemeen stelt dat de aanvraag en verlenging van een A1-verklaring door een werkgever geen belast loon vormt voor de werknemer. Als de werkgever de melding bij werken in meerdere lidstaten doet of door een adviseur laat doen is wel sprake van belast loon.

17 januari 2024
VN Vandaag
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X premieplichtig is in Nederland en dat hij geen recht heeft op aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

14 december 2023
VN Vandaag
De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat voor de beslissing op een regularisatieverzoek geldt dat sprake is van een discretionaire bevoegdheid van de SVB. De SVB mag dit verzoek dan ook afwijzen. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie niet-ontvankelijk.

13 december 2023
VN Vandaag
Rechtbank Den Haag oordeelt dat de inspecteur Rijnvarende X terecht in de PVV-heffing heeft betrokken. X is terecht aangemerkt als verzekerd voor de volksverzekeringen. De belastingrechter is namelijk gebonden aan de door de SVB afgegeven A 1-verklaring.

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Taxlive