Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Directeur Joint Informatievoorziening Commando bij Defensie

Algemene Bestuursdienst - Utrecht - 07-01-2022 Naar vacature  

vacatures bij de rijksoverheid
Naam organisatie
Ministerie van Defensie
Salarisschaal
17
Standplaats
Utrecht
Vacaturenummer
BABD 512-21
Publicatiedatum
7 januari 2022
Sluitingsdatum
23 januari 2022

Organisatie, omgeving en positie

“Wij zijn Defensie. Onmisbaar in een wereld vol onrust. We beschermen wat ons Nederlanders dierbaar is. We strijden voor een wereld waarin mensen in vrijheid en veiligheid kunnen leven. Omdat we ervan overtuigd zijn dat ieder mens dat verdient. Dat is onze missie en daarvoor gaan we op missie.”

Defensie is een operationele organisatie met als hoofdtaken de bescherming van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied, de bevordering van de internationale rechtsorde en de ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Voor deze taken stelt Defensie militaire eenheden gereed en zet deze in nationaal en internationaal verband in.

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) voorziet de operationele onderdelen van Defensie in wat nodig is op het gebied van IT en materieel. Voor de krijgsmacht is DMO dé partner waar zij van op aan kunnen. Te land, ter zee, in de lucht en in de ruimte. Met grote betrokkenheid en besef van verantwoordelijkheid levert DMO haar aandeel aan de slagkracht van de krijgsmacht, en daarmee, aan de bescherming van de Nederlandse belangen.

Bij DMO werken ruim 5.000 medewerkers. DMO bestaat op dit moment uit de Directie Projecten, het IT-bedrijf (Joint de Directie Wapensystemen & Bedrijven en de Directie Inkoop. Daarnaast zijn er drie stafdirecties (Finance & Control, Bestuur en Bedrijfsvoering en Human Resource Management), een afdeling Bestuursondersteuning en een DMO-brede innovatie-unit (MIND). De directeuren van deze onderdelen vormen op dit moment samen met de Directeur DMO (D-DMO, voorzitter van de raad) en zijn plaatsvervanger (PD-DMO) de DMO-Raad.

Het Joint Informatievoorziening Commando is de leverancier van IT-producten en diensten voor Defensie, zowel voor operationele, bestuurlijke als ondersteunende processen en systemen. Het JIVC is tevens het kenniscentrum voor vorming van IT-beleid en bedrijfsvoering en geeft adviezen aan beleidsmakers, opdrachtgevers en klanten. Het JIVC levert in het dienstenpakket onder meer integraal werkplekbeheer inclusief gebruikersondersteuning, het onderhoud en beheer van zowel netwerken als bedrijfssystemen, internet- en intranetdiensten en de ontwikkeling van specifieke applicaties. Naast het bedrijfsvoeringsdeel van IT ziet het JIVC ook toe op de embedded software in de wapensystemen en bedrijfssystemen. Bij het JIVC werken op dit moment ruim 3000 medewerkers op verschillende locaties.

De opgave

Om ook in de toekomst het best mogelijke IT en materieel te kunnen blijven leveren, moet DMO zich verder door ontwikkelen. De Defensievisie 2035 laat scherp zien dat - disruptieve - technologische ontwikkelingen van grote invloed zijn op het opereren van de krijgsmacht. De Commandant der Strijdkrachten (CDS) heeft de transformatie van de krijgsmacht naar een informatiegestuurde en gedigitaliseerde organisatie die multi-domein kan optreden als

conditio sine qua non
benoemd voor het beschermen van onze vrede en veiligheid.
Dit legt druk op DMO om in deze transformatie de krijgsmacht sneller, adaptiever en wendbaarder te voorzien van een geïntegreerd samenstel van IT en materieel. Deze toenemende vraag naar diensten en producten van DMO zal meer vragen van de professionaliteit van ons 'voorzien-in proces', de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de innovatiekracht van DMO. Informatie gestuurd optreden (IGO) stelt steeds hogere eisen aan het gebruik van nieuwe, slimme technologie. De best mogelijke IT is gekoppeld aan de laatste stand van de techniek. Een technologisch hoogwaardige krijgsmacht vraagt om meer gerichte kennisopbouw en om een nog betere verbinding met industrie, kenniscentra, andere departementen en internationale partners.

Daarom heeft DMO haar koers voor de periode 2021-2025 aangescherpt. In het document ‘DMO Op Koers 2021 – 2025’ staan de volgende drie lijnen centraal:

  • het versterken van onze rol door intensievere samenwerking met de CDS en het versterken van de kennis- en innovatiepositie in het licht van de Defensievisie;
  • het vergroten van de impact van ons werk door professionalisering van onze taakuitvoering;
  • het investeren in onze mensen door het leggen van een stevig HR fundament waarbij het HR model Defensie wordt benut en ingevuld. 
DMO staat voor de opgave om de dienstverlening op het terrein van IT en materieel te versterken. Materieel-projecten krijgen meer en meer eisen opgelegd voor onder andere verbindingsmiddelen, cyber-bescherming, compatibiliteit, connectiviteit en interoperabiliteit. Want de toekomst van Defensie wordt steeds meer high tech en informatie gestuurd: zonder IT rijdt, vliegt en vaart er straks niets meer. Dat betekent dat we de klantvraag in multidisciplinaire teams integraal benaderen, de gebruiker eerder aan tafel komt en meer verantwoordelijkheid krijgt en dat integraliteit centraal staat bij de noodzakelijke professionalisering van projectmanagement.

Om het proces van ‘voorzien-in’ te verkorten is het belangrijk dat we loskomen van één methode voor alles. Door meer te variëren, bijvoorbeeld in de projectaanpak, inkoopstrategie en in het toetsingskader voor IT, moeten doorlooptijden van verwervingen worden verkort. Ook is het belangrijk dat processen simpeler moeten worden ingericht en dat zo lean als mogelijk wordt gewerkt. Minder bureaucratie, meer datagedreven, werken aan voorspelbaarheid en transparantie en open communicatie bij wat we doen en wat we níet doen. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de bedrijfsvoering meer integraal ondersteunend wordt aan het primaire proces.

Om professioneler en voorspelbaarder te worden is het voornemen om in het voortbrengingsproces van DMO onderscheid te maken op basis van typologieën van productieprocessen en gelijksoortige processen meer te groeperen. Voor min of meer standaardproducten betekent dat aanbod gestuurd werken gericht op

operational excellence
. Voor de niet-standaardproducten (engineer-to-order) betekent dat vraag gestuurd werken gericht op maatwerk en
customer intimacy
.
De veranderingen worden bij voorkeur vormgegeven door 'organiseren'. Iedere dag een beetje beter, is daarbij het motto. Waar nodig vinden aanpassingen in de structuur plaats, hetgeen ook een verandering van de onderhavige functie tot gevolg kan hebben.

Wat staat DJIVC te doen?

De directeur JIVC (DJIVC) speelt een cruciale rol bij de veranderopgaven op het gebied van IT. De IT voor Defensie, beheerd door JIVC, wordt namelijk grondig en urgent vernieuwd in de komende jaren. De vernieuwing van IT-infrastructuur is vormgegeven in onder meer de programma’s Grensverleggende IT (GrIT) en Foxtrot. JIVC speelt een cruciale rol in de uitvoering van deze programma’s. Voor GrIT is eind 2020 door Defensie het contract met het consortium Athena getekend, waarmee een samenwerkingsverband tot stand is gekomen met de marktpartij Athena om gezamenlijk invulling te geven aan het programma GrIT. In de komende zeven jaren zal de vernieuwing van de IT van Defensie hiermee vormgegeven worden. Dit vergt een omvangrijke, gefaseerde en meerjarige veranderopgave waarbij het investeren in de ontwikkeling van de medewerkers centraal staat. Naast GrIT en Foxtrot kent het JIVC nog meer veranderopgaven zoals het programma Roger en de vernieuwing van de HR IT.

Daarnaast krijgt DJIVC de opdracht om de veranderopgaven op het gebied van IT te verbinden aan de Defensie doelstelling van informatie gestuurd optreden. Hiermee draagt DJIVC ook bij aan de verdere professionalisering van DMO als het gaat om o.a. de taakuitvoering en het onderscheiden van verschillende typologieën in de productieprocessen.

Deze veranderopgaven zijn onderdeel van de integrale eindverantwoordelijkheid van DJIVC voor het leveren van een structurele bijdrage aan de verdere ontwikkeling en implementatie van het strategische IT-beleid van Defensie. DJIVC is verantwoordelijk voor de realisatie van (innovatieve) IT-projecten en voert het integraal management over JIVC.

DJIVC draagt verder zorg voor het integraal (binnen de gehele Defensie organisatie) implementeren van innovatieve, moderne IT-infrastructuur en IT-producten. Daartoe adviseert hij/zij de Directeur DMO en namens deze de ambtelijke en bestuurlijke top van het ministerie over (strategische) consequenties van beslissingen en uitvoeringsproblemen met een hoog (financieel) risico voor de instandhouding en vernieuwing van bestaande IT-systemen en IT-innovatieprojecten. In de functionele lijn heeft DJIVC een rechtstreekse relatie met de CIO van Defensie over onder meer de inhoud van zijn/haar adviezen over de Defensie IT-architectuur, voortgang op IT-projecten en Producten- en Dienstenportfolio (in zijn/haar rol als CTO).

Naast de externe samenwerkingsverbanden, voortvloeiend uit de projecten, werkt DJIVC samen met het (IT-) bedrijfsleven, andere ministeries, partners in de openbare orde en veiligheidskolom, IT-bedrijven van andere krijgsmachten en NATO.

DJIVC is rechtstreeks verantwoording verschuldigd aan de Directeur DMO. Hij/zij draagt bij aan de visie en strategie van DMO en Defensie vanuit de dimensie IT-dienstverlening. Daarnaast wordt DJIVC beoordeeld op efficiëntie en effectiviteit van integrale aansturing van de organisatie en kwaliteit en doeltreffendheid van ontwikkelde strategische doelstellingen en/of de mate waarin strategische (beleids-) doelstellingen worden gerealiseerd.

Wat vraagt dat van u?

U bent:

  • een gedreven en resultaatgerichte leider met verstand van IT;
  • een zwaargewicht met aantoonbare veranderkracht;
  • inhoudelijk gesprekspartner voor zowel de politieke, militaire en ambtelijke top van Defensie als voor de
meer...



Meer vacatures van Algemene Bestuursdienst