Inloggen - Registreer  

Zet banen in logistieke sector in etalage

Binnenvaartkrant - Venlo - 03-08-2023 Naar vacature  

De logistieke sector biedt vooral in de toekomst veel loopbaankansen voor scholieren, studenten en (zij-)instromers. Daar wordt de komende jaren een grote vervangings- en uitbreidingsvraag verwacht. Hoewel er al stevig aan de weg wordt getimmerd, kan het onderwijs nog beter worden afgestemd op het bedrijfsleven en kan het sexappeal van de sector wel een boost gebruiken. ‘Full commitment’ van overheid, onderwijs en bedrijfsleven is daarvoor onmisbaar. Dat was de belangrijkste conclusie tijdens de Logistieke Dag Limburg die gisteren plaatsvond in Venlo.

Om op de groeiende vraag naar goed personeel te kunnen inspelen, heeft Provincie Limburg in nauwe samenwerking met ELC Limburg, bedrijfsleven en onderwijs, de provinciale Human Capital Agenda (HCA) Logistiek Limburg opgesteld met een concreet Uitvoeringsprogramma. Dit programma, dat op de Logistieke Dag Limburg werd gelanceerd, zet vooral in op ‘excellent state of art’ onderwijs, meer kwalitatief hoogstaand personeel, een betere benutting en behoud van logistieke professionals en het op (eu)regionaal niveau versterken en uitbouwen van kennis. Voor een succesvolle uitrol van het programma zijn alle deelnemende partijen uit overheid, onderwijs en bedrijfsleven even verantwoordelijk.

‘Gezamenlijk met de poten in de klei voor een optimale uitvoering van de HCA.’ Vlnr Jack Beurskens (directeur Beurskens Allround Cargo), Peter Sierat (algemeen directeur TLN), Don Thijssen (regiomanager Noord/Midden-Limburg UWV Werkbedrijf), Bert Kersten (gedeputeerde Provincie Limburg), Carla Langen (voorzitter College van Bestuur ROC Leeuwenborg), Peter Thuis (lid van College van Bestuur ROC Gilde Opleidingen), Jan Tindemans (voorzitter ELC Limburg) en Hans Aarts (directeur Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek). (foto Stefan Koopmans)

“De Human Capital Agenda wordt pas een succes als iedereen meedoet”, aldus Bert Kersten, gedeputeerde van de Provincie Limburg. “Daarover ben ik zeer optimistisch.” Als het gaat om samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven loopt de Limburgse logistieke sector landelijk gezien voorop.

Geen sexy imago

De komende jaren wordt dus stevig ingezet op de kwaliteit binnen de sector. Kwaliteit van personeel, maar ook van kennis, doorgroeimogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Maar dan kampt de sector nog met een imagoprobleem: over het algemeen wordt de logistiek niet ‘sexy’ bevonden. Vraag een aantal voorbijgangers naar hun beeld bij logistiek en men komt vaak niet verder dan ‘vrachtwagens’ en ‘iets met planning’.

Onterecht, volgens de deelnemers aan de paneldiscussie op de Logistieke Dag Limburg. “Zodra je uitlegt wat het inhoudt, vinden mensen het al een stuk interessanter”, vertelt Hessel Meijer, vierdejaars student Logistiek aan de Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo. “Logistiek is zoveel meer dan alleen vrachtwagens. Het is heel breed, er zit internationale uitdaging in en je kunt een leven lang doorleren.”

Peter Sierat, algemeen directeur TLN, geeft het nog twee jaar voor de beeldvorming verandert. “We moeten af van de negativiteit. Een sexy opleiding is leuk, maar als je vervolgens geen werk kunt krijgen houdt het snel op.”

Sierat werkte mee aan de tiendelige tv-serie ‘Hollands Goud’, die op zondagmiddag draait op tv-zender SBS6. In dit reality-programma duiken drie talentvolle studenten in de kleurrijke wereld van transport en logistiek.

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Binnenvaartkrant