Inloggen - Registreer  

10 veelgestelde vragen het als zzp’er in de zorg

Tmi - Amsterdam - 29-12-2021 Naar vacature  

Steeds meer zorgprofessionals maken de keuze om te werken als
. Zzp’en biedt verschillende voordelen, denk bijvoorbeeld aan vrijheid in diensten en een hoger netto inkomen. Naast deze voordelen zijn er ook zaken die je als zelfstandige in de zorg zelf goed moet regelen. Je krijgt meer verantwoordelijkheid en hebt niet de stabiliteit die een baan in loondienst je vaak biedt. Waar moet je op letten als zelfstandige in de zorg? Wij geven antwoord op tien veelgestelde vragen.

1. Wanneer ben je zzp’er?

Je bent zzp’er als je kiest voor het zelfstandig ondernemerschap. Dit begint met de
, waarmee je jezelf vestigt als zelfstandig ondernemer. Hierbij heb je de keuze uit verschillende rechtsvormen, de meest voorkomende rechtsvorm is die van zzp’er (eenmanszaak). ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel.

Om jezelf als zelfstandige te vestigen, moet je bij de belastingdienst geregistreerd zijn. Je bent óf verplicht vrijgesteld van btw óf niet. In het algemeen geldt dat zzp’ers die

zijn vrijgesteld zijn van btw. Wanneer je twijfelt of je wel of niet btw-plichtig bent, kun je dat bij de belastingdienst navragen.

2. Wat verdient een zzp’er netto?

Een voordeel van het werken als zzp’er is dat je zelf je uurtarief kunt bepalen en je vaak een hoger netto inkomen hebt dan wanneer je werkt in vaste dienst. Het is goed om je bewust te zijn dat je alleen inkomsten ontvangt als je werkt. Je hebt hierdoor niet de stabiliteit die een baan in loondienst biedt en dit brengt dus wel wat risico met zich mee.

Als zzp’er ligt je uurtarief hoger dan bij een normaal uurloon in een dienstverband. Hoe hoog jouw uurtarief is, is afhankelijk van je specialisatie en omstandigheden van je opdracht. Meestal is het netto-inkomen van een zzp’er in vergelijking met een volledig dienstverband in loondienst snel al tweemaal zo hoog. Dit komt omdat je gebruik mag maken van fiscale kortingen die jouw belastingen verlagen.

Je kunt een deel van je netto-inkomen gebruiken voor verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook een deel reserveren voor je pensioen. Als zzp’er moet je dit namelijk zelf regelen. Jij bepaalt zelf hoe hoog je winst uit je onderneming wordt en hoeveel ‘salaris’ je per maand aan jezelf uitkeert. Hierbij kun je ook rekening houden met perioden dat je geen werk hebt en dus een reserve nodig hebt, bijvoorbeeld als je op vakantie wilt gaan of je (tijdelijk) geen opdracht hebt.

Tip: reserveer ongeveer vijfendertig tot veertig procent van je omzet voor het betalen van de inkomstenbelasting.

3. Wanneer moet je inkomstenbelasting betalen?

Als zzp’er ben je natuurlijk benieuwd naar wat je overhoudt aan het einde van de maand. Hoe werkt dit? Je bent als zzp’er inkomstenbelasting verschuldigd over jouw gemaakte winst. De winst is wat je overhoudt nadat je jouw bedrijfskosten hebt afgetrokken van jouw omzet. Eenmaal per jaar betaal jij belasting over deze winst. Dit wordt inkomstenbelasting genoemd. Het is verstandig om zo’n vijfendertig tot veertig procent van jouw winst te reserveren voor belastingen. Om jouw omzet en kosten goed bij te houden, is het handig om te werken met een aparte zakelijke bank- of girorekening die je alleen gebruikt voor je onderneming. Aan het eind van het jaar doe je dan belastingaangifte.

4. Hoe werkt bijtelling?

Wanneer je als zzp’er vaak een auto gebruikt om naar opdrachten of zakelijke afspraken te reizen en je deze auto ook gebruikt voor privéritten, moet je bijtelling betalen. De belastingdienst ziet dit namelijk als een soort inkomen en dit wordt opgeteld bij je winst. De bijtelling telt alleen als je meer dan 500 kilometer privé rijdt met jouw auto. Het is daarom verstandig om een rittenadministratie bij te houden, zodat je kunt bepalen of je meer of minder rijdt dan 500 kilometer per jaar.

Hoe werkt de bijtelling voor zzp’ers? Voor het berekenen van de bijtelling wordt naar de volgende punten gekeken:
  • De energieklasse van de auto (CO2-uitstoot);
  • De cataloguswaarde van de auto;
  • Het jaarinkomen en de belastingschijf.
Het rijden van een elektrische auto kan ook nog verschil maken in de bijtelling. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent, zodat je een keuze kunt maken die past bij jouw behoeften.

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Tmi