Inloggen - Registreer  

Maaike Hamer werkt als ambulanceverpleegkundige en meldkamercentralist

Tmi - Arnhem - 06-06-2023 Naar vacature  

Maaike Hamer (58) heeft een bijzondere combifunctie binnen TMI. Zij werkt als meldkamercentralist en ambulanceverpleegkundige en biedt dag en nacht hulp bij de meest uiteenlopende noodsituaties. Vol enthousiasme vertelt zij over haar werk: “Het mooiste aan mijn werk in de meldkamer, is dat ik mensen die in paniek opbellen, weet te kalmeren. Dat is soms moeilijk, want de bellers moeten ook wel eens in actie komen zolang de hulpverleners er nog niet zijn. Maar vooral de combinatie van de twee functies vind ik leuk. Ik maak beide kanten van een melding mee en dat maakt mijn werk gewoon heel dynamisch.”

Combinatie van ambulanceverpleegkundige en meldkamercentralist

“Ik ben al bijna twaalf jaar werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Toen ik de opleiding tot ambulanceverpleegkundige deed, mocht ik een dag meelopen in de meldkamer. Die hectiek beviel mij uitstekend. De telefoon bleef maar rinkelen en je moest acuut handelen waarbij je nauwelijks tijd had om na te denken. Ik heb nadien ook de opleiding tot centralist gevolgd, een opleiding van een half jaar, waarbij ik fulltime op de meldkamer heb gewerkt. Nadat ik de opleiding had afgerond, heb ik het werken in de meldkamer direct gecombineerd met het rijden op de ambulance als ambulanceverpleegkundige.”

Soms moet je ter plekke beslissingen nemen die het verschil maken tussen leven en dood.

Uiteenlopende meldingen

“Tijdens mijn werk als meldkamercentralist bel ik veel. Er worden verschillende meldingen gedaan. Negen van de tien keer zijn dit echte noodgevallen, waarbij wij alles op alles moeten zetten om zo snel en adequaat mogelijk te handelen. Het eerste wat ik vraag is dan waar het ongeval heeft plaatsgevonden en waar de persoon die belt op dit moment is. Via een kaart genaamd City Gis kunnen wij peilen waar mensen zich bevinden. Wij krijgen een melding van het geregistreerde adres van de telefoon en van de zendmast waar men in de buurt belt, zodat wij bellers ook kunnen helpen met het bepalen van de exacte plaats van het ongeval, wanneer zij bijvoorbeeld in paniek zijn. Een belletje kan dus soms best chaotisch verlopen.”

Drukke bedoening

“In de meldkamer is het een drukke bedoening. Er wordt gebeld naar de alarmcentrale, maar wij moeten natuurlijk ook bellen om eventuele hulp te sturen. Tegenwoordig is dit opgesplitst in het aannemen van ongevallen en het uitsturen van hulp, ook wel aanname- en uitgiftecentralist genoemd. Meldkamercentralisten hebben ook zogenaamde buddy’s, die meehelpen tijdens een melding. In Flevoland werk ik momenteel met drie collega’s in de meldkamer, daar is één uitgiftecentralist, één buddy en twee aannamecentralisten. Maar voorheen werkte ik in Arnhem, daar zaten we soms met wel tien collega’s.”

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Tmi