Inloggen - Registreer  

Huisarts

Tmi - Den Bosch - 03-08-2021 Naar vacature  

Een huisarts is de medisch specialist waar de patiënt als eerste naartoe gaat als hij of zij een klacht, ziekte of aandoening heeft. Als huisarts heb je een brede medische kennis van heel veel ziektes en aandoeningen en houd je overzicht over de gehele situatie van de patiënt. Dat is noodzakelijk, omdat je als eerste aanspreekpunt voor de patiënt fungeert. De patiënten kunnen dus met allerlei zaken bij jou komen. Als huisarts schat je vervolgens de ernst van de klacht in en verwijs je patiënten eventueel door naar een andere medisch specialist. Als huisarts fungeer je dus als een soort poortwachter of coördinator voor het ziekenhuis. Vrijwel alle patiënten die naar het ziekenhuis gaan, zijn namelijk eerst door een huisarts gezien.

Waar werk je als huisarts?

Als huisarts werk je vaak in een eigen praktijk of deel je deze met één of meer collega-huisartsen. Je bent niet verbonden aan het ziekenhuis, maar je biedt zorg aan patiënten die in de buurt wonen. Doordat patiënten vaak voor een langere tijd staan ingeschreven bij een huisartsenpraktijk, heb je vaak een grote vertrouwensband met je patiënten.

Als
huisarts werk je in de praktijk van je supervisor. Dit kan zijn in de eigen praktijk van de begeleidende huisarts, in een gezondheidscentrum of bij een HOED (huisartsen onder een dak).

Waarnemend huisarts

Soms zie je ook een vacature voor een waarnemend huisarts voorbijkomen, maar wat is een waarnemend huisarts? Een waarnemend huisarts werkt voor een huisarts met een eigen praktijk. Een huisarts met een eigen praktijk kan niet dag en nacht werken, dus wordt er op de momenten dat de eigen huisarts afwezig is, een waarnemend huisarts ingezet.

Als huisarts kun je dus als zelfstandige aan de slag. Dit kan alleen of in groepsverband. Je kunt daarnaast ook werken in dienstverband of als waarnemend huisarts.

Wat doet een huisarts?

Gedurende de dag spreekt een huisarts vaak veel patiënten. Doordat huisartsen het eerste aanspreekpunt zijn voor patiënten, hebben ze zeer brede medische kennis over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. De taken van een huisarts zijn hierdoor ook erg afwisselend. Concreet bestaan de werkzaamheden van huisartsen uit het houden van spreekuren, het afleggen van huisbezoeken en/of het voeren van telefonische consulten. Tijdens deze momenten inventariseer je problemen, klachten en hulpvragen van de patiënt, voer je lichamelijk onderzoek uit en diagnosticeer je waar mogelijk. Je hebt als huisarts minder mogelijkheden om aanvullende onderzoeken te doen dan in het ziekenhuis, maar het is vaak wel mogelijk om laboratoriumonderzoek te doen of bijvoorbeeld een hartfilmpje te maken. Daarnaast ken je als huisarts de patiënt vaak al jaren, waardoor je het overzicht over de gehele situatie van de patiënt goed kunt bewaren.

Naar aanleiding van het onderzoek stel je een behandelplan vast. Je schrijft bijvoorbeeld medicijnen voor, je geeft veel uitleg en advies, of je verwijst de patiënt door naar

Daarnaast verricht je ook nog eventuele kleine medische ingrepen, zoals het hechten van wonden, het zetten van een spiraaltje, het uitspuiten van oren of het verwijderen van wratten, vetbulten of moedervlekken. Uiteraard leg je al deze medische gegevens vast in een elektronisch patiëntendossier, ook de uitslagen en behandelingen van patiënten die je hebt doorgestuurd naar het ziekenhuis. Preventieve zorg is een erg belangrijk onderdeel van het dagelijks werk van een huisarts, bijvoorbeeld voor gewichtsreductie, gezonder eten of stoppen met roken. Ook verleen je soms zorg aan huis, bijvoorbeeld bij het verlenen van palliatieve zorg of een huisbezoek bij een pasgeboren baby. Ook doen veel huisartsen avond-, nacht- en weekenddiensten op de huisartsenpost.

Met wie werk je veel samen?

Verder werk je natuurlijk nauw samen met praktijkondersteuners,
,
en 
. Ook is er contact met andere (para)medische specialisten zoals cardiologen, fysiotherapeuten, psychologen of diëtisten. Ten slotte voeren huisartsen met een eigen praktijk ook hun management- en administratieve taken uit. Als huisarts is het tevens mogelijk een aandachtsgebied te kiezen, zoals ouderengeneeskunde, palliatieve geneeskunde of gynaecologie. Als je een aandachtsgebied kiest, zul je meer patiënten van die patiëntenpopulatie zien en hier ook meer ingrepen zelf bij doen.

Het werk van een huisarts is dus erg afwisselend, hoewel het ook erg stressvol kan zijn: de contacten met de vele patiënten zijn kort, er is een hoge werkdruk en er is veel onzekerheid over diagnoses.

Wat doet een ANIOS huisarts?

Een ANIOS huisarts verricht dezelfde handelingen als een huisarts. In deze functie sta je wel onder supervisie van de huisarts. Hierdoor wordt de werkdruk en werklast binnen de praktijk verlaagd en kunnen patiënten sneller worden geholpen. Net als de huisarts, is de ANIOS huisarts het eerste aanspreekpunt van hun patiënten. Ze hebben een zeer brede medische kennis over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Gedurende de dag spreekt een ANIOS meerdere patiënten. Tijdens deze gesprekken wordt er een diagnose gegeven, medicatie voorgeschreven of doorverwezen naar een specialist. De werkzaamheden van een ANIOS huisarts zijn erg afwisselend. Concreet bestaan de werkzaamheden van uit:

  • Het houden van spreekuur of het afleggen van huisbezoeken;
  • Verhelderen van de wensen en verwachtingen van de patiënt;
  • Inventariseren van de problemen, klachten en hulpvragen van de patiënt (tijdens spreekuur of via een consult of afspraak);
  • Voeren van telefonisch consult;
  • Afnemen van anamnese, eventueel gevolgd door lichamelijk en/of aanvullend onderzoek;
  • Eventueel doorverwijzen naar specialist voor verdere diagnostiek of behandeling;
  • Uitleg geven aan patiënten over hun klacht;
  • Voeren van (telefonisch) overleg met medisch specialisten over doorverwezen patiënten;
  • Vaststellen van een behandelplan;
  • Voorschrijven van medicijnen;
  • Afleggen van visites bij patiënten die zelf niet in staat zijn naar de praktijk te komen;
  • Voeren van overleg met apothekers over medicijnen en met specialisten en therapeuten over specifieke patiënten;
  • Verrichten van kleine medische ingrepen (bijvoorbeeld het hechten van wonden, uitspuiten van oren of verwijderen van wratten, vetbulten of moedervlekken) en het afnemen van een uitstrijkje;
  • Actief bijdragen aan preventie door advies te geven over voeding, stoppen met roken en beweging;
  • Bieden van preventieve zorg door risico’s voor patiënten (individuen of bepaalde risicogroepen) te monitoren;
  • Bieden van geneeskundige zorg voor mensen met een chronische ziekte (COPD, diabetes, hart- en vaatziekten);
  • Aanvragen van laboratorium- of andere diagnostische testen aan en analyseren van de resultaten;
  • Verlenen van palliatieve en terminale zorg aan chronisch zieke patiënten;
  • Vastleggen van medische geschiedenis van patiënten in een elektronisch patiëntendossier;
  • Voeren van overleg met ondersteunende disciplines (bijvoorbeeld met praktijkondersteuners en doktersassistenten).

Hoe word je huisarts?

Om huisarts te worden dien je eerst de opleiding Geneeskunde te hebben afgerond. Na deze zes jaar solliciteer je landelijk voor de huisartsopleiding. Als je bent aangenomen, kun je je voorkeuren voor plaatsing doorgeven binnen Nederland. Jaarlijks zijn er 750 opleidingsplekken voor de huisartsopleiding, die drie jaar duurt. Er zijn twee momenten in het jaar dat je kunt solliciteren voor de huisartsenopleiding.

De specialisatie tot huisarts is voornamelijk praktijkgericht. Het eerste en derde jaar werk je voornamelijk in de huisartsenpraktijk. In het tweede jaar doe je verschillende stages op de spoedeisende hulp, in een verpleeghuis en/of ggz-instelling.

Via TMI kun je als ANIOS een traineeship huisartsgeneeskunde doen. Als ANIOS doorloop je bij TMI een gefaseerd programma waarbij veel in jouw ontwikkeling wordt geïnvesteerd. Zo heb je een grotere kans aangenomen te worden voor de huisartsopleiding. Het aantal uren en de duur van het traineeship wordt in overleg met jou bepaald.

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Tmi
Meer Huisarts vacatures