Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Directeur Digitale Overheid bij BZK

Algemene Bestuursdienst - Den Haag - 27-05-2022 Naar vacature  

vacatures bij de rijksoverheid
Naam organisatie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
Salarisschaal
17
Vacaturenummer
BABD 133-22
Publicatiedatum
27 mei 2022
Sluitingsdatum
10 juni 2022

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) staat voor een sterke en levendige democratische rechtstaat, een slagvaardig openbaar bestuur en een koninkrijk met wederzijdse betrokkenheid. BZK werkt aan een grenzeloos samenwerkende overheid waar burgers op kunnen vertrouwen, en aan een waarden gedreven digitale samenleving.

De ruimte in Nederland verdelen we evenwichtig, onder regie van BZK. We zorgen voor voldoende betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In buurten waar iedereen meetelt, waar iedereen meedoet en waar het prettig leven is. Dat doet BZK samen met bestuurlijke en maatschappelijke partners. Resultaat en samenwerking gaan daarbij hand in hand.

Meer informatie over het
.

DG Digitalisering en Overheidsorganisatie


Digitalisering heeft onze samenleving in de afgelopen decennia veranderd. Het is verweven geraakt met bijna alles wat we doen. (…) Digitalisering heeft onze maatschappij verbonden, verrijkt en efficiënter gemaakt, ons leven aangenamer en gemakkelijker gemaakt en biedt ook in de toekomst ongelooflijke kansen. Hoewel afgelopen jaren goede stappen zijn gezet, staan we als overheden – Europees, nationaal en lokaal – nog te weinig zelf aan het roer. Dit leidde tot onwenselijke gevolgen van digitalisering: concentratie van macht, ongewenste scheve machtsverhoudingen, digitale aanvallen, desinformatie, polarisatie, algoritmische manipulatie, een soms falende overheidsdienstverlening en burgers die niet meekunnen. Het is aan ons als land, en als overheid, om de digitale transitie in goede banen te leiden en zorg te dragen voor een goede maatschappelijke inbedding

”.
Het ministerie van BZK is al vele jaren actief binnen het digitale domein; samen met diverse partners wordt dagelijks gewerkt aan een veilige digitale overheid, inclusieve publieke dienstverlening en toegankelijke overheidsinformatie. En er is werk aan de winkel. Het openingscitaat uit dit profiel komt uit de hoofdlijnenbrief beleid voor digitalisering waarin het kabinet haar ambities en doelen voor de digitaliseringsagenda uiteengezet.

Onder regie van de staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering zet het kabinet volop in op het benutten van de kansen die de digitale transitie ons biedt en waar nodig treden we normerend op richting publieke en private partijen. Het DG Digitalisering en Overheidsorganisatie (DG DOO) heeft een coördinerende functie op digitalisering van de samenleving, waarin grondrechten, veiligheid en economisch belang samenkomen en geborgd moeten worden. Dit doen we in de digitale driehoek samen met de ministeries van EZK en JenV. De ambitie is dat Nederland het digitale knooppunt van Europa wordt. Het DG DOO krijgt, naast de coördinerende functie op digitalisering van de samenleving, er ook de verantwoordelijke rol in Europa bij en wordt hiervoor zowel kwalitatief als kwantitatief versterkt.

Binnen DG DOO houden drie directies zich bezig met de digitaliseringsopgaven: directie Digitale Samenleving, directie Digitale Overheid en directie CIO Rijk. Gezamenlijk geven de directies uitvoering aan de digitaliseringsagenda, elk met zijn eigen aandachtsgebieden en specialismen.

De precieze taakverdeling, en ook het optimaliseren van de onderlinge samenwerking tussen de drie directies zal zich de komende tijd nog verder moeten ontwikkelen. Hierin wordt een actieve rol van alle directieleden verwacht. Dit betekent dat er naast de inhoudelijke opgaven een majeure organisatieopgave - in de zin van verandering, verbetering en cultuur en werkwijze - voor de nieuwe directeur ligt.

Directie Digitale Overheid

In de digitale samenleving geeft de overheid het goede voorbeeld. De nieuwe directie Digitale Overheid (DO) werkt aan een slagvaardige, veilige en transparante digitale overheid, die de mens centraal stelt met toegankelijke en betrouwbare dienstverlening en verantwoord datagebruik. Ze grijp ook kansen aan om voorop te lopen en zo een katalysator te zijn voor een waarden gedreven digitale samenleving.

Het domein van de directie DO bestrijkt de generieke basisinfrastructuur, generieke voorzieningen en standaarden voor publieke dienstverlening, algoritmen en overheidsdata en het gebruik en hergebruik ervan. Uitgangspunten zijn Europese kaders en de nationale strategieën en agenda’s (o.a. werkagenda digitalisering, cybersecurity, digitale economie). De directie vertaalt deze kaders en plannen naar kaders en plannen voor de overheid, waarbij steeds de afweging gemaakt moet worden gemaakt of technologische vernieuwingen voldoende borging hebben om overheidsbreed toegepast te worden en wat er nodig is om dat op een goede manier te doen. De directie is beleidsverantwoordelijk voor wetgeving om rechten van burgers en bedrijven te borgen bij digitalisering van overheidsdiensterlening.

De directie DO werkt vanuit één overheidsgedachte aan de digitale transitie. Zij legt, in overleg met de directies Digitale Samenleving en CIO Rijk, haar ambities en acties vast in de Agenda Digitale Overheid zoals aangekondigd in de hoofdlijnenbrief digitalisering. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan:

  • verantwoord innoveren in dienstverlening van overheden aan burgers en bedrijven;
  • toegankelijkheid van overheidsinformatie;
  • toegankelijkheid, begrijpelijkheid en gebruikersvriendelijkheid van de overheidsdienstverlening;
  • (her-)gebruik van overheidsdata en regie op gegevens;
  • borgen van de digitale identiteit voor burgers in de publieke dienstverlening.
De directie werkt samen met medeoverheden en uitvoeringsorganisaties aan de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). De GDI bestaat uit standaarden, producten en voorzieningen voor publieke dienstverlening, die gezamenlijk gebruikt worden door overheden, publieke organisaties en een aantal private partijen. De directie is onder meer verantwoordelijk voor het goed organiseren en doorontwikkelen van generieke voorzieningen, zoals eID/DigiD, Machtigen en MijnOverheid.

Belangrijk is ook de borging van de digitale identiteit voor burgers. Iedereen moet zich kunnen identificeren en betrouwbaar en veilig kunnen inloggen. De directie is verantwoordelijk voor het beleid op het gebied van identiteit en toegang. Daarbij gaat het onder meer om de doorontwikkeling van de BRP, reisdocumenten, het eID stelsel en machtigen. Er ligt een opdrachtgeversrol richting de uitvoeringsorganisaties die de generieke voorzieningen realiseren.

In samenwerking met de directie Digitale Samenleving wordt ingezet op het maximaal benutten van de kansen van nieuwe technologieën zoals onder andere AI, blockchain of quantum. Hierbij staat centraal dat de inzet van technologie en technologische componenten zoals data en algoritmes op een verantwoorde manier gebeurt.

De directeur Digitale Overheid

Als directeur Digitale Overheid ben je de aanjager van een veilige en inclusieve digitale overheid en digitale publieke dienstverlening. Deze rol vervul je in een breed maatschappelijk veld, waarin je samenwerkt met andere departementen, uitvoeringsorganisaties en medeoverheden. Daarnaast is een goede verbinding met de wetenschap, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven van belang.

Digitalisering is een dynamisch beleidsterrein en de ambities zijn hoog. De directeur DO moet daarom goed kunnen inspelen op politieke-bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen.

Als directeur ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van de interbestuurlijke en interdepartementale agenda op het gebied van de digitale overheid. Je hebt dus een coördinerende rol in de sturing op en realisatie van een groot deel van de digitaliseringsopgave. Deze agenda vormt de basis voor de sturings- en monitoringsinstrumenten van de directie voor de komende periode.

Je maakt beleid en wetgeving om de digitale publieke dienstverlening van de overheid aan burgers en bedrijven te verbeteren met aandacht voor de bescherming van hun gegevens. Bij de directie berust het opdrachtgeverschap voor grote ICT-projecten met aanzienlijke financiële consequenties. Dat vraagt een hoge mate van professioneel strategisch-bestuurlijk aansturen en samenwerken met diverse partijen. Hierbij komen wetgeving, politiek-bestuurlijke zaken, digitalisering, innovatie en technologie en complexe IT-projecten bij elkaar.

De directeur DO geeft leiding aan de directie, stuurt een MT aan met afdelingshoofden en stelt prioriteiten in het werk. De directeur is lid van het MT op DG-niveau.

De opgave

Voor de directeur geldt als eerste dat hij/zij de focus moeten leggen op de nieuw te vormen directie. Tempo vanwege de grote inhoudelijke opgave en zorgvuldigheid ten aanzien van de medewerkers die het aangaat, zijn hier beide essentieel. De afgelopen jaren zijn stappen gezet in de verbetering van de kwaliteit van de interne organisatie; het is aan de nieuwe directeur en de overige MT-leden met de centrale diensten hierin verder stappen te zetten. Aangezien BZK met het gehele ministerie de expertise op het gebied van digitalisering naar een hoger niveau wil tillen (o.a. open en datagedreven werken, inzet van informatietechnologie, aandacht voor informatiehuishouding) is het van belang dat de directeur digitale overheid met zijn/haar directie daarin een voortrekkersrol vervult.

Wie ben je?

  • Je bent gezaghebbend in het digitale overheidsdomein.
  • Je beschikt over een heldere visie over de digitale overheid, je bent innovatief ingesteld en goed vertrouwd met digitaliseringsvraagstukken.
  • Je beschikt over zowel de kennis als de uitstraling om ambtelijk als boegbeeld te functioneren voor de digitale overheid.
  • Je bent gericht op
meer...



Meer vacatures van Algemene Bestuursdienst