Inloggen - Registreer  

Click here

Prettybusiness - Haren - 08-03-2024 Naar vacature  

Want to read in English?
Onderzoek heeft aangetoond dat de kosten die gepaard gaan bij de start van een nieuwe baan er soms voor zorgen dat jongeren ervan afzien. Onder meer de aanschaf van nieuwe werkkleding is een reden om het aanbod toch maar af te slaan. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien het leven in korte tijd erg duur is geworden. De economische situatie kunnen we niet meteen verbeteren, maar ik heb wel ideeën over hoe bedrijven en jongeren met de kosten rondom werkkleding kunnen omgaan…

Foto:

Visuele cirkel

Bij het lezen van het
besef ik mij dat dit eigenlijk voorspeld had kunnen worden. Onder meer de pandemie heeft zijn sporen achtergelaten. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren tussen de 16 en 25 jaar te maken hebben met een slechte geestelijke gezondheid, wat weer negatieve invloed heeft op hun werk. Maar werkloosheid werkt ook niet mee wanneer jongeren zich mentaal slecht voelen. En zo zitten ze veelal in een vicieuze cirkel, aldus de onderzoekers.

Dit klinkt allemaal niet best en dat is het ook zeker niet. Gelukkig blijkt de nieuwe generatie ook veerkrachtig te zijn. Ze willen hun doelen bereiken en hebben behoefte aan praktische hulp.

 

Gen Z neemt banen niet aan vanwege kosten werkkleding

Eén van de praktische dingen waar ze tegenaan lopen zijn de kosten die komen kijken bij de start van een nieuwe baan. Voor vijf procent is dit een reden om niet aan het werk te gaan. Bij jongeren met een armere achtergrond wordt één op de tien banen om deze reden afgewezen.

Wanneer je start op de arbeidsmarkt, wordt er vanuit gegaan dat je je best doet om je talenten te laten zien. Maar wanneer geld zo’n groot probleem is dat je geen werkkleding kunt kopen, begin je al met een achterstand. Hoewel het gek klinkt dat je een baan niet aanneemt omdat je geen passende kleding kunt kopen, begrijp ik het wel. Zeker wanneer je ambities hebt en graag serieus genomen wilt worden. Hoe casual de kledingtrend tegenwoordig ook is, er zijn nog steeds bedrijven waarbij men verwacht dat je een pak of andere formele kleding draagt.

 

De kosten van werkkleding 

Dat gezegd hebbende, is het de vraag of de kosten daadwerkelijk zo hoog zijn. Wanneer jonge mensen horen dat ze nette kleding moeten kopen, denken ze vaak dat het erg duur is. Dat is een aanname. Je kunt veel of weinig geld uitgeven aan casual kleding. Hetzelfde geldt voor formele kleding. Natuurlijk kun je geen kwalitatief goed maatpak aanschaffen voor een paar tientjes, maar dat is vaak niet eens nodig. In tweedehands winkels kun je ook een mooi pak vinden en anders zijn organisaties zoals

een uitkomst. Die kleden kosteloos mensen die weinig geld hebben en op zoek zijn naar een baan. Dress for Success heeft over de hele wereld vestigingen waar sollicitanten terecht kunnen.

Dit is ook één van de redenen waarom het belangrijk is dat scholen praten over werkkleding. Er wordt bij opleidingen vaak veel focus gelegd op het opstellen van een cv en het voeren van sollicitatiegesprekken. Maar wanneer het gaat om het uiterlijk, vallen docenten vaak stil. Er wordt gezegd dat je er netjes uit moet zien, maar daar houdt het bij op. En aangezien er netjes uitzien behoorlijk persoonlijk is, is het eigenlijk geen concreet antwoord op een belangrijke vraag.

Terwijl het eigenlijk niet eens één vraag is. Dat merk ik wanneer ik hierover spreek. Toen ik op de Haagse Hogeschool een presentatie gaf aan jongeren die bezig waren met solliciteren, merkte ik dat meteen. Het gaat niet alleen om je haren kammen voor een gesprek. Jongeren willen ook weten hoe ze een dresscode van een bedrijf kunnen achterhalen en welke kledingstukken wel en niet representatief zijn. En zo zijn er nog veel meer vragen waar scholen op in kunnen spelen.

 

Bedrijven kunnen hulp bieden kosten dekken

Wanneer jongeren eerder op de hoogte zijn van de eventuele kosten die werkkleding met zich mee kan brengen, kunnen ze hier rekening mee houden en alvast nadenken over oplossingen.

Bij sommige bedrijven krijgen medewerkers iedere maand een budget om kleding van te kopen. Dit is vaak bij het salaris inbegrepen. Toch vind ik het geen gek idee om ook bij sollicitanten een financiële compensatie te bieden. Dat wil niet zeggen dat je gelijk de outfit moet vergoeden. Maar een reiskostenvergoeding lijkt mij geen overbodige luxe. Zeker wanneer de sollicitanten niet in dezelfde stad wonen als waar het bedrijf gevestigd is en het om een startersfunctie gaat.

Daarnaast vind ik dat bedrijven ook transparanter mogen zijn over de dresscode. Vaak wordt er vanuit gegaan dat mensen wel weten wat de kledingstijl is die binnen een bedrijf wordt gedragen. Maar wanneer je als bedrijf een casual stijl hanteert, dan is het goed om dit vooraf in de vacature te vermelden. En anders kun je het ook zeggen wanneer de kandidaat wordt uitgenodigd. Daarmee voorkom je dat iemand zich onnodig druk maakt om wat hij of zij moet dragen. Hetzelfde geldt voor een formele dresscode. Geef het aan en dan weet iedereen waar die aan toe is.

Het zijn soms de kleine dingen waarmee je een starter op de arbeidsmarkt kunt helpen.
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Prettybusiness