Inloggen - Registreer  

Ook met zorg op afstand, echt als verpleegkundige aan het

Altide - Varsseveld - 02-11-2023 Naar vacature  

Verpleegkundig zorgcentralist
Op een zonnige dag gaan we in gesprek met Judith de Ruijter, verpleegkundige bij Altide. Ze komt, op haar vrije dag, speciaal voor het interview naar ons kantoor in Varsseveld, lekker op de fiets vanuit Aalten. Judith vindt het heerlijk om te fietsen. Voorheen werkte ze 18 jaar in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn, zo’n 100 kilometer vanaf haar huis.

“Wil ik militairen verplegen of kies ik voor zorg op afstand?"
Nadat Judith jarenlang de militairen en overige patiënten ‘aan het bed’ had verpleegd, vond ze het tijd voor wat anders. Judith: “Ik wilde wel blijven verplegen maar niet ‘aan het bed’. De onregelmatige diensten mochten blijven, dat vind ik fijn.” Ze vertelt hoe ze op zoek ging: “Ik heb eerst de website en Facebookpagina van Altide bezocht. Dat gaf me al een goed beeld van het werken bij Altide. Ik nam telefonisch contact op, daarbij sprak ik verpleegkundige Elly. Zij kon mijn vragen beantwoorden en dat waren er best veel want ik had een dilemma….Ik liet natuurlijk ook een hele mooie baan achter in Doorn. Toch besloot ik te solliciteren.”

De knop ging om…
“Het bleek dat een groot deel van mijn werk uit telefonie zou bestaan. Daar maakte ik me wel wat zorgen over. Vond ik dat wel zo leuk? Zou ik het echte cliëntencontact niet missen?

Na mijn sollicitatiegesprek kreeg ik een rondleiding op het Medisch Service Centrum. Op dat moment ging er een knop om. Ik zag dat je ook telefonisch en met beeldbellen, een band opbouwt met cliënten. Op een hele andere manier kun je op afstand veel voor je cliënt betekenen. Nu ik bij Altide werk, krijg ik dat ook vaak terug van cliënten. Je spreekt regelmatig dezelfde cliënten. Je hoort hen dan zeggen “ik kan jou wel iets meer vertellen over mijn (privé)situatie, ik heb je nu al vaker gesproken. “

Coronatijd
“Ik werd net ingewerkt op “bereikbaarheid” (personenalarmering en telefonie), toen we te maken kregen met het coronavirus. Opeens wilden meer mensen gebruik maken van beeldzorg zodat zij minder mensen ‘over de vloer’ kregen. Mensen ontdekten dat veel zorg prima op afstand geboden kan worden. Er kwamen 600 cliënten extra bij die gebruik wilden maken van beeldzorg. Dat betekende dat Altide een nieuw verpleegkundigenteam nodig had. Ik mocht daar deel van uitmaken. Om de beeldzorg in te richten moest in korte tijd extreem veel georganiseerd worden. Het verbaasde me dat iedereen er desondanks, toch rustig onder bleef. Ik werd goed begeleid. Er waren twee vaste collega’s die ik altijd kon aanspreken.

De coronatijd was zwaar voor mensen die thuis woonden en geen bezoek mochten ontvangen. Veel mensen voelden zich eenzaam. Het is dan heel fijn om hen naast de noodzakelijke zorg ook een luisterend oor te kunnen bieden.”

Hoe verloopt een beeldzorggesprek?
Judith: “In de wijkzorg ga je naar een cliënt. Bij Altide werken we ook met ‘routes’. Ik zie op mijn scherm welke cliënt ik op welke tijd moet bellen. Ik open het betreffende dossier en bekijk het beeldbelscript, ik lees wat er afgelopen dagen is besproken en bel de cliënt. Afhankelijk van zijn of haar situatie, bestaat de beeldzorg bijvoorbeeld uit medicatie controle, verpleegtechnische handelingen zoals een katheter of stoma verzorgen, insuline spuiten, begeleiden bij het opzetten van een slaapmasker of uit een sociaal praatje. Maar ook herinner ik mensen aan tijdig eten, drinken, douchen of toiletbezoek. Mensen met bijvoorbeeld dementie kunnen op deze manier lang thuis blijven wonen.

Met sommige cliënten hebben we zes keer op een dag contact, met anderen een keer per week en weer andere cliënten bellen zelf in als ze hulp nodig hebben. Ook zijn er jongeren die ons bellen als ze ondersteuning nodig hebben bij bijvoorbeeld insuline spuiten.

Hoe heb je de eerste maanden bij Altide ervaren?
“Ik moest wennen aan de vele en verschillende protocollen,” zegt Judith. “Bij Altide werken ze aan een systeem waarbij elk protocol dat nodig is bij een bepaalde cliënt, direct zichtbaar wordt als je met hem of haar in gesprek bent. Dat maakt het werk straks eenvoudiger.” Judith heeft bij haar sollicitatie al aangegeven dat ze graag de ruimte krijgt iets extra’s te doen, naast haar reguliere werk. “Ik ben nu mede taakverantwoordelijk voor het protocol beeldzorg. Ik overleg daarbij met wijkverpleegkundigen of de scripts waarmee we werken nog kloppen en laat ze zo nodig aanpassen. Tevens verwerken wij dagelijks alle nieuwe aan- en afmeldingen.

Eerlijk gezegd ben ik heel blij dat ik de stap naar ander werk heb gezet. Zorg op afstand is zo’n andere manier van zorg verlenen en toch kun je echt als verpleegkundige aan het werk zijn. Dat vind ik het mooiste.” zegt Judith vol overtuiging.

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Altide