Inloggen - Registreer  

Lid raad toezicht Ambiq - financieel profiel

Ambiq - via Medischebanenbank.nl - Hengelo - 21-03-2024 Naar vacature  

Lid Raad van Toezicht
Branche
Instelling/tehuis
Aanstelling
Tijdelijk dienstverband
Plaatsingsdatum
20 maart 2024
Niveau
WO
Ervaring
Ervaren
Dienstverband
Parttime

Profiel met betrekking tot de positie ‘lid raad van toezicht – financieel profiel’ bij Ambiq te Hengelo

Organisatie

Ambiq bevindt zich als specialistische aanbieder van jeugdhulp en volwassenenzorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en bijkomende complexe problematiek, midden in een periode van transformatie. Het bieden van kwaliteit en continuïteit van zorg bij toenemende financiële druk vanuit gemeenten en overheid is een grote uitdaging. Ambiq dient daarop adequaat en effectief te anticiperen. Dit brengt complexe vraagstukken met zich mee en vraagt om flexibiliteit van de organisatie en haar medewerkers teneinde snel te kunnen acteren op basis van de veranderende vraag.

Op weg naar zelfstandigheid

Het doel van de behandeling en begeleiding van Ambiq is altijd: mensen op weg helpen naar een zo zelfstandig mogelijke toekomst. Ambiq is er als het nodig is, totdat iemand zelf verder kan. De (jong)volwassen cliënten worden begeleid bij het inrichten van hun volwassen leven. Denk aan het vinden van woonruimte en/of een dagbesteding en het wennen aan een eigen huishouden. Ook jonge ouders biedt Ambiq praktische handvatten om hun kindje een veilig en liefdevol thuis te bieden.

Snel na de aanmelding wordt een afspraak gemaakt voor een gesprek bij de cliënt en de ouders thuis. Bij deze intake bepaalt Ambiq samen met de cliënt en zijn/haar omgeving wat de hulpvraag precies is en met welke behandeling/begeleiding Ambiq kan ondersteunen. Men legt ook direct vast hoe lang het behandeltraject gaat duren. Er is dus meteen een eindperspectief. Voor elke cliënt stippelt Ambiq een persoonlijk zorgpad uit, dat bestaat uit de behandelvormen die hij/zij krijgt. Dit zorgpad wordt regelmatig geëvalueerd om te kijken of het nog bij de hulpvraag aansluit. Zo kunnen cliënten in hun eigen tempo aan behandeldoelen werken en (weer) op zichzelf leren vertrouwen.

Regio’s en locaties

De kernregio’s zijn Drenthe en Overijssel (IJsselland en Twente). In elke regio biedt Ambiq ambulante behandeling of begeleiding en het complete scala aan intramurale hulpverlening. Daarnaast kunnen cliënten en professionals uit het hele land bij Ambiq terecht voor complexe hulpvragen. Zoals omgaan met zware gedragsproblemen, seksuele of trauma gerelateerde problemen en/of verslaving. Als specialist LVB (licht verstandelijke beperking) met meer dan 900 medewerkers en een budget van circa € 70 miljoen, wil Ambiq haar expertise zo breed mogelijk delen.

Toekomst

Samenwerking is heel belangrijk voor deze nieuwe dynamiek binnen het zorgveld. Daarnaast is het stevig verankeren van risicomanagement – zowel strategisch als operationeel – een belangrijk speerpunt van Ambiq. Zowel op de korte als op langere termijn is een duidelijke visie met bijbehorende bedrijfsvoering van essentieel belang om mee te gaan in een zorgwereld die in beweging is. Hierbij moet men te allen tijde oog blijven houden voor de kwetsbaarheid van de doelgroep waaraan Ambiq haar zorg levert. Een behoud van goede en open communicatie, intern en extern, speelt hierin een belangrijke rol. Ambiq is van mening dat zorgaanbieders en gemeenten beide een eigen rol hebben in het transformatieproces én gelooft dat het essentieel is gezamenlijk op te trekken en in gesprek te blijven om de transformatie tot een succes te maken.

Ambitie 2025

‘Ambiq is in 2025 dé specialist en expert op het terrein van licht verstandelijke beperking (LVB) voor jeugd, jongeren en volwassenen in Noord- en Oost-Nederland. Jeugdigen en volwassenen met een aan LVB vergelijkbare problematiek kunnen eveneens bij Ambiq terecht’.

Ambiq’s ambitie is dat kinderen en (jong)volwassenen met een LVB zo gezond en veilig mogelijk kunnen opgroeien. In de visie van Ambiq doen ze dat het beste thuis, in hun eigen gezin/leefomgeving. Ambiq sluit aan bij de hulpvraag en belevingswereld van haar cliënten. Gekoppeld aan het zoveel mogelijk in de gezinssituatie (ambulante groei) behandelen en begeleiden is een substantiële afbouw van residentiele zorg aan de orde – ambulant waar mogelijk en intramuraal wanneer noodzakelijk is de doelstelling. Dat is de voornaamste doelstelling. Kort samengevat voor 2025 is Ambiq:

  • een organisatie die (hoog)specialistische, ambulante zorg biedt, zo thuis mogelijk;
  • blijft (hoog)specialistische intramurale behandeling en begeleiding beschikbaar voor cliënten die dat (tijdelijk) nodig hebben;
  • een kenniscentrum op het gebied van agressie, gehechtheid, seksuele problematiek en trauma bij mensen met LVB;
  • herkenbaar als een aantrekkelijke, professionele en onderscheidende werkgever met vertrouwen en waardering voor de medewerkers;
  • een organisatie waar digitale cliëntcontacten, robotisering en hulp op afstand vanzelfsprekend is in de hulpverlening;
  • een flexibele en wendbare organisatie die resultaatverantwoordelijk werkt.
Voor meer informatie wordt u verwezen naar de website:
.

Functieprofiel lid raad van toezicht – financieel profiel

De visie op toezicht van de raad van toezicht van Ambiq sluit aan op de besturingsfilosofievan de organisatie, die gericht is op het waarborgen van het recht van ieder kind om op te groeien in een gezin, het bevorderen van de mogelijkheid voor elke jongere om zichzelf te ontwikkelen en het creëren van een veilige en aangename leefomgeving voor volwassenen. Deze visie wordt versterkt door de kernwaarden van Ambiq: betrokkenheid, vakkundigheid en toekomstgerichtheid. Vanuit haar visie heeft de raad van toezicht als doel de organisatie te begrijpen en een solide indruk te krijgen van de zorgverlening, het primaire proces en het maatschappelijke speelveld. Dit gebeurt niet alleen aan de hand van documenten, maar ook door middel van gesprekken en zichtbaarheid binnen de organisatie.

Hierbij is het abstractieniveau van groot belang en stelt de raad zich ten doel het toezicht langs de belangrijkste strategische lijnen te laten verlopen. Het uitgangspunt blijft altijd het helpen van kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking en de bijkomende problematiek.

Plaats in de organisatie

De raad van toezicht houdt zich aan de principes van de zorgbrede governancecode (lid NVTZ). Zij voorziet de raad van bestuur van advies, houdt toezicht op haar handelen en vervult tevens de werkgeversrol voor de bestuurder. Daarnaast draagt de raad van toezicht bij met kennis, expertise en maatschappelijke connecties. De bestuurder (eenhoofdig) draagt de statutaire verantwoordelijkheid voor het bestuur van de organisatie en is onder andere verantwoordelijk voor het formuleren en bereiken van strategische doelstellingen, het beleid en de bijbehorende resultaten.

Het streven is een raad van toezicht bestaande uit zes leden (inclusief de voorzitter) waarin alle gewenste ervaring en deskundigheden zijn vertegenwoordigd. Naast een passende samenstelling in deskundigheidsprofielen (met borging van voldoende bestuurlijke ervaring) is het doel om doorlopend aandacht te besteden aan de mate waarin leden raad van toezicht de bereidheid hebben als team samen te werken aan de toezichthoudende opdracht.

Taken en verantwoordelijkheden

De raad van toezicht houdt toezicht op de maatschappelijke opdracht van Ambiq. Deze is als volgt gedefinieerd:
“Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin en iedere jongere moet zich kunnen ontwikkelen tot wie hij/zij wil zijn. Daarnaast wordt er voor iedere volwassene naar een veilige en prettige leefomgeving gestreefd”

. De relatie tussen de raad van toezicht en de raad van bestuur kenmerkt zich door een constructieve, positieve en transparante houding. De raad van toezicht voert zijn rol uit vanuit verbondenheid en betrokkenheid én vanuit kritische distantie.

Raad van Bestuur Ambiq:
  • mevr. A. (Anita) Schemmekes

Raad van Toezicht Ambiq:
  • dhr. H. (Henk) van Zwam (voorzitter)
  • dhr. P.A. (Peter) Drenth (uittredend lid)
  • mevr. M. (Monique) Kavelaars
  • dhr. H.J. (Henri) Soepenberg
  • dhr. S.A.M. (Sjoerd) van der Zee
  • mevr. D.S. (Susanne) Terporten-Hop

De raad van toezicht bewaakt:
  • realisatie van de (statutaire) doelstellingen en de bedoeling van Ambiq;
  • de kwaliteit en de veiligheid van de zorg- en dienstverlening;
  • de balans tussen het belang van de medewerkers en de cliënten;
  • de strategie en de risico’s verbonden aan de activiteiten van de instelling;
  • financiële verslaglegging;
  • naleving van wet- en regelgeving;
  • verhouding met belanghebbenden (zoals de verhouding met de medezeggenschapsorganen centrale cliëntenraad, ondernemingsraad);
  • als organisatie op passende wijze uitvoering geven aan de maatschappelijke doelstelling en verantwoordelijkheid van de organisatie;
  • continuïteit van het bestuur van de organisatie.
Naast de rol van toezichthouder en werkgever geeft de raad van toezicht invulling aan zijnklankbordrol. Op basis van kennis en expertise zijn de leden raad van toezicht klankbord, verbinder en inspirator voor de raad van bestuur aangaande specifieke projecten en het strategisch beleid.

Algemeen profiel leden raad van toezicht

Leden van de raad van toezicht beschikken over een academisch werk- en denkniveau,
bestuurlijke ervaring of ervaring met specifieke expertise. Zij beschikken over een visie op het domein van de (jeugd- en LVB-)zorg en hebben affiniteit met de velden waarin Ambiq actief is. De leden hebben een open en betrokken instelling en zijn daarop aanspreekbaar en reflectief. De basisprofielschets voor een lid raad van toezicht bevat de volgende aspecten:

  • affiniteit met de zorg in het algemeen en met de maatschappelijke doelstelling van Ambiq in het bijzonder;
  • naast toezichthouder meer dan gemiddeld in staat om, vanuit
meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Ambiq
Meer Lid raad toezicht Ambiq - financieel profiel vacatures