Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Alle voor tekenaar w-installaties (woningbouw)

Eminent Groep - Neede - 25-12-2019 Naar vacature  

Dit bedrijf is gestart als eenmanszaak, maar is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 400 medewerkers, 10 vestigingen en 5 servicebedrijven, verspreid over midden en noord Nederland. Je komt te werken op de zelfstandige vestiging in Overijssel. De wer...

Ben je creatief, heb je een interesse in de bouw en houd je ervan om je ideeën uit te werken op de computer? Dan kan een carrière als bouwkundig tekenaar voor jou een goede optie zijn.

Bouwkundige tekenaars maken tekeningen van bijvoorbeeld constructies, bouwkundige uitvoeringen of gebouwen. Vaak betekent dit dat de visie van de architect, kunstenaar of andere opdrachtgever moet worden omgezet in een werkbaar ontwerp.

In deze tekening – en dit gebeurt tegenwoordig eigenlijk alleen nog digitaal – ga je tot op de kleine details in op het ontwerp. Je zal bijvoorbeeld de constructies moeten tekenen en hierin waarden zoals de isolatiewaarde, de draagkracht van materialen en de druk van de pijpen moeten berekenen en toevoegen.

In een bouwkundige tekening is dus alle informatie omtrent een nieuw bouwwerk te vinden. Het is dan ook geen wonder dat er in een vacature bouwkundig tekenaar om een aantal belangrijke vaardigheden en vereisten wordt gevraagd.

Hoe solliciteer je op de functie bouwkundig tekenaar?

Als jij een vacature bouwkundig tekenaar hebt gezien, dan kun je hier direct op solliciteren. Zorg er dan wel voor dat je kunt aantonen dat je de gevraagde vaardigheden hebt en aan de eisen voldoet die de werkgever aan de kandidaat stelt.

Het is ook mogelijk om een open sollicitatie naar een bepaald bedrijf te sturen waarin je jezelf aanprijst. Vaak hebben deze dan in eerste instantie niets voor je, maar je cv wordt bewaard en ze kunnen je dus oproepen als ze je nodig hebben.

Als laatste kun je ook bij je huidige bedrijf intern solliciteren op de vacature bouwkundig tekenaar. Dit geeft je een groot voordeel, omdat werkgevers vaak de voorkeur geven aan iemand die het bedrijf al kent.

Wat je in ieder geval niet moet doen is onvoorbereid op de bouwkundig tekenaar vacature solliciteren. Onderstaande informatie kan je helpen beter in te schatten wat je kunt verwachten.

Hoe word je bouwkundig tekenaar?

Als je bouwkundig tekenaar wilt worden, dan heb je een opleiding nodig. Vaak wordt gevraagd naar een MBO-diploma in Bouwkunde of een HBO-diploma in Bouwkunde of Civiele Techniek.

Ook zal je moeten kunnen werken met bepaalde programma’s die worden gebruikt om de bouwtekeningen uit te werken. De meest bekende hiervan zijn AutoCAD en Revit. Verder kun je verwachten dat een werkgever vraagt om enkele jaren ervaring als tekenaar of in ieder geval in een soortgelijke branche in de bouw.

Heb je deze ervaring niet, maar wil je toch een kans maken om de baan als bouwkundig tekenaar goed onder de knie te krijgen, dan kun je altijd beginnen als assistent- of junior bouwkundig tekenaar. Je wordt dan bij het bedrijf intern opgeleid als bouwkundig tekenaar, maar hebt daar eerst nog geen ervaring voor nodig.

Wat doet een bouwkundig tekenaar precies?

Lijkt jou de baan als bouwkundig tekenaar interessant en overweeg je op een aantal vacatures tekenaar te gaan reageren, dan kun je eerst nog kijken welke taken je dan waarschijnlijk opgelegd zal krijgen. Zo kun je bepalen of de baan voor jou is weggelegd. Het onderstaande lijstje geeft je een idee van waar je de hele dag mee bezig zal zijn.

  • Het maken van ontwerp-, bouwaanvraag-, werk- en bestektekeningen voor opdrachtgevers.
  • Het verzamelen van alle technische gegevens die nodig zijn voor het maken van de tekening.
  • Berekeningen maken voor de productonderdelen en de geometrische-, functionele-, natuurkundige-, afmetingsgerelateerde- en structurele vereisten.
  • Het onderzoeken van het terrein waarop het bouwwerk moet komen te staan.
  • Aangeleverde tekeningen nalopen en controleren of alle gegevens kloppen.
  • Oplossingen bedenken voor bouwkundige problemen.
  • Niet complete tekeningen uitwerken.
  • Stuklijsten maken.
  • Projectkosten evalueren.
  • Technisch advies geven aan de aangesloten partijen.
  • De technisch projectleider ondersteunen.

Welke vaardigheden worden in de vacature bouwkundig tekenaar gevraagd?

De werkgevers die een vacature bouwkundig tekenaar plaatsen zullen daarin om bepaalde vaardigheden vragen. De opleiding en ervaring zijn al eerder genoemde vereisten, maar er zijn ook persoonlijke kwaliteiten die je kunnen helpen bij het uitvoeren van de baan.

  • Nauwkeurigheid: het spreekt eigenlijk voor zich dat je tijdens een sollicitatiegesprek voor de vacature bouwkundig tekenaar moet kunnen aantonen en onderbouwen dat je nauwkeurig en secuur te werk kunt gaan. De berekeningen die je maakt moeten foutloos zijn, anders kan dit grote gevolgen hebben voor het eindresultaat.
  • Flexibel: als bouwkundig tekenaar moet je ook flexibel zijn. Architecten en andere opdrachtgevers kunnen met ideeën naar je toe komen die je misschien zelf anders zou doen, maar die je toch zo moet uitwerken. Flexibiliteit en inlevingsvermogen kunnen dus zeker aan de orde komen tijdens een sollicitatiegesprek.
  • Creatief: bouwkundige tekenaars moeten de ideeën van anderen omzetten in een werkbare tekening die door aannemers en andere partijen probleemloos kan worden vertaald en toegepast.
  • Communicatie vaardigheden: omdat je veel zal communiceren met verscheidene partijen zal je je zowel mondeling als schriftelijk goed moeten kunnen uiten.
  • Zelfstandig: de baan van bouwkundig tekenaar wordt veel alleen uitgevoerd, of achter een computer of op de plaats waar het bouwwerk komt te staan. Dit moet je natuurlijk wel liggen, omdat je veel beslissingen zelf zal moeten maken.

De carrièremogelijkheden als technisch tekenaar

Wanneer je via een vacature bouwkundig tekenaar bent aangenomen, zal je beginnen met het ontwikkelen van een groot aantal vaardigheden die erg handig zijn als je een carrière in de bouw aspireert.

Je krijgt een groot begrip voor bouwwerken en kunt bouwtechnische tekeningen natuurlijk probleemloos lezen en toepassen. Veel bouwkundige tekenaars gaan daarom daarna de richting op van architect, leidinggevende of ondernemer.

Je hebt ook veel te maken met mensen die verschillende functies bekleden en kunt zo een netwerk van connecties opbouwen die je kunt gebruiken om verder te groeien.

Als je de baan als bouwkundig tekenaar een aantal jaren doet heb je een inzicht in gebouwen dat door weinig andere professionals kan worden geëvenaard.

Solliciteer bij ons op een vacature bouwkundig tekenaar

Heb jij de kwaliteiten om bouwkundig tekenaar te worden, dan kun je via ons ongetwijfeld een geschikte vacature bouwkundig tekenaar vinden. Bij ons vind je een groot aantal actuele openstaande functies en ook bij jou in de buurt worden deze aangeboden.

Zoek daarom alle vacatures tekenaar bij elkaar en begin met solliciteren. Hopelijk krijg je dan snel de baan aangeboden waarmee je je carrière in dit vakgebied kunt beginnen.

meer...



Meer vacatures van Eminent Groep