Inloggen - Registreer  

Bart zag dankzij zijn bijbaan hoe bijzonder de koeltechniek is

Koning koudetechniek - Bakel - 03-10-2023 Naar vacature  

Op zijn vijftiende vond Bart een mooi bijbaantje als zaterdaghulp bij Koning Koudetechniek. Acht jaar later prijkt er ‘montage monteur’ op zijn visitekaartje en gaat hij dagelijks op pad voor het Bakelse familiebedrijf. ‘Ik zag hoe leuk het hier was en ben langzaam de koeltechniek ingerold.’

“Als je laat zien dat je wilt werken, mag je hier ook snel veel dingen doen” vertelt Bart enthousiast. “En omdat je zoveel dingen mag doen is het werk vaak heel divers. Het kan iedere dag anders zijn.”

Mechatronica

De 23-jarige Bakelnaar werkt sinds de afronding van zijn MBO opleiding mechatronica aan het ROC met veel plezier bij Koning Koudetechniek. Maar hij kende het Bakelse familiebedrijf, gespecialiseerd in complete koelsystemen voor de retail en industrie, al veel langer, zegt hij: “Ik ben op mijn vijftiende als zaterdaghulp begonnen. Marc en Geert, de eigenaren, wisten dat ik elektrotechniek deed op het VMBO. Ze vroegen of ik wilde komen helpen.”

Op die zaterdagen groeide bij Bart het besef dat de koeltechniek hem een mooie werkomgeving kon bieden, vervolgt hij: “In het begin was het de hal bijhouden, af en toe meubels uitpakken. Daarna mocht ik wat voorbereidend werk doen, helpen bij de revisie van meubels. Zo ben ik er langzaam ingerold en zag ik hoe bijzonder de techniek is. Daar had ik nooit bij stilgestaan.”

All round

Uiteindelijk liep hij ook zijn
, waarna hij direct werd aangenomen. Als koelmonteur is Bart all round inzetbaar, maar werkt voornamelijk in de montage. Hij gaat dagelijks op pad om koelsystemen op locatie compleet op te bouwen. “Leidingen leggen, kabels trekken, meubels aansluiten of de machine inregelen”, somt hij veelvoorkomende werkzaamheden op. “En bij iedere klus is de ploeg anders. Daardoor leer je iedereen kennen, wat het werk ook leuk maakt.”

Zijn achtergrond in de elektrotechniek en mechatronica beschouwt hij als groot voordeel: “Dat is de basis. Alles wordt elektrisch aangestuurd en geregeld. Als je dat begrijpt, rol je er makkelijker in.” Tegelijkertijd noemt hij de koeltechniek een heel specifieke werkomgeving: “Daar zijn niet veel opleidingen voor.”

Interne vervolgopleiding

Bart is dan ook blij met het opleidingstraject dat hij via Koning Koudetechniek krijgt aangeboden. “Één week naar school en vier weken werken”, geeft hij zijn ritme aan. “Ik volg die opleiding samen met een aantal collega’s. Dat maakt het leren leuker en samen stimuleer je elkaar. ”De basisopleiding ‘monteur koeltechniek’ heeft hij al afgerond. De opleiding tot service- en onderhoudsmonteur is zijn volgende stap. “Zodat ik dadelijk overal inzetbaar ben. Uiteindelijk wil ik projecten van a tot z kunnen begeleiden”, geeft hij zijn toekomstplannen aan.

Naast de opleiding krijgt hij ook intern alle hulp om zich te ontwikkelen. Hij noemt specifiek de ingenieurs op kantoor: “Bij hen kun je altijd uitleg vragen. Ze behandelen vragen alsof ze alle tijd van de wereld hebben. Dat is fijn. En we hebben sinds afgelopen jaar een eigen

.”
Vanuit zijn eigen ervaring weet Bart het zeker: Dankzij de
is Koning Koudetechniek een ideale plek om te starten. “Na het MBO of zelfs al direct na het VMBO. Ik leerde door mijn bijbaan hoe een koelkast werkt en hoe de producten in de supermarkt koud gehouden worden. Dat is beter dan een krantenwijk of vakkenvullen.” Hij lacht even. “En ik leerde dat het hier leuk is.”

Hoe ziet de werkdag van een montage koelmonteur eruit?

De 23-jarige Bart vertelt:

“Met de montageploeg zorgen we er voor dat we om zeven uur op locatie zijn. De meeste projecten zijn in het zuiden, maar soms moeten we verder weg. Het ligt er maar net aan waar we zitten hoe vroeg we vertrekken.”

“Als we op locatie zijn doen we ons ding. Dan geven we gas, want er moet wél iets gebeuren. We leggen de leidingen, trekken de kabels. Vaak doen we dat al in het voortraject, zodat we de koelmeubels direct kunnen aansluiten als ze worden binnengereden.”

“Als laatste wordt de machine ingeregeld. Daarna is het proefdraaien. Eerst twee dagen zonder producten. Daarna kunnen de meubels gevuld worden en kan naar de winkelopening gewerkt worden.”

“Meestal zijn we tot een uur of vier op locatie. Soms moeten er dingen echt af, dan werken we natuurlijk door. Maar liever niet op vrijdag, want dan drinken we hier altijd een pilsje samen. Koning Koudetechniek is een hechte club en iedereen kent elkaar goed. En niemand is vies van een feestje.”

meer...

Naar vacature

Meer vacatures van Koning koudetechniek