Inloggen - Registreer  

Helaas is deze vacature inmiddels waarschijnlijk verlopen

Programmamanager Energie

Utrecht - 21-06-2021 Naar vacature  

Reageer uiterlijk 07-07-2021
Utrecht is de een van de snelst groeiende steden van Nederland met een verwachte groei naar 450.000 inwoners in 2040. In de onlangs door het college vastgestelde vervolg op deze nota, de nota ‘Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040’ (RSU2040), maakt Utrecht een schaalsprong en wordt uitgegaan van de ontwikkeling van 5 centra rondom knooppunten met een (hoog) stedelijk karakter en de daarbij behorende vervoerssystemen voor OV (Wiel met spaken), fiets en voetgangers. Naast een groot aantal nieuwe woningen zijn ambities en doelen geformuleerd op onderwerpen als energie, groen en sport.

Thematische en

Gebiedsgerichte opgaven

De energietransitie is één van de thematische opgaven binnen het organisatie-onderdeel Ruimte. Ruimte (plm 700 fte) heeft zich georganiseerd rondom thematische én gebiedsgerichte opgaven. De ambities uit de RSU en uit de thematische opgaven willen we realiseren in de verschillende gebieden in de stad.

De opgave Energietransitie is verantwoordelijk voor de realisatie van de doelen van het college op werkterrein Klimaat en energie, die gedeeltelijk een ruimtelijke component hebben in de gebieden. Daarnaast is het onderdeel van de landelijke/ Europese agenda om af te stappen van fossiele grondstoffen. Er wordt nauw samengewerkt met vele externe partners (woningbouwcorporaties, energiebedrijven, netwerkbeheerder, woningeigenaren, buurtorganisaties, installateurs en adviseurs, etc), En uiteraard met Provincie en rijk voor de gezamenlijke uitvoering van het Klimaatakkoord.

Dit is je werk

De kern van de werkzaamheden is het organiseren en (mede) realiseren van de Opgave Energietransitie zowel intern als extern. Je bent verantwoordelijk voor het uitbouwen van een deelprogramma dat is gericht op de gebieds- en wijkgerichte aanpak om de gebouwde omgeving te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Belangrijke onderwerpen zijn de Transitievisie warmte, de aanpak van de eerste wijken naar aardgasvrij, de samenwerking met onze partners en belanghebbenden in de stad. Dit programma van werkzaamheden moet worden uitgebouwd om de centrale en groeiende rol in de energietransitie van de gemeente invulling te geven.

Concreet houdt dit in dat je als programmamanager voor jouw deel van de werkzaamheden verantwoordelijk bent voor:
  • De aansturing, organisatorisch- en financieel management van de werkzaamheden in je deelopgave en bijdrage aan de gehele opgave;
  • Mede vormgeven aan energietransitie, waarbij de ambitie van de gemeente is om voorop te blijven lopen;
  • Voortgangsrapportages, monitoring en communicatie rond je programma;
  • Het samen met externe en interne partners realiseren van de gewenste resultaten;
  • Namens de gemeente Utrecht afspraken maken en onderhandelen met Rijk en Provincie over uitvoering, financiering en samenwerking;
  • De energietransitie op jouw deelgebied vertaalt naar concreet beleid en acties en uitdraagt in en buiten de organisatie.
Door de centrale rol van dit programma in de opgave, treed je op als plaatsvervanger van de Programmadirecteur. In die hoedanigheid heb je onder verantwoordelijkheid van de programmadirecteur eigen taken in de organisatie en aansturing van de totale opgave. Je zorgt ervoor dat kennis en kunde vanuit je programma ingebed wordt in de gebiedsontwikkeling en bouwopgave van de stad en in de andere thematische programma’s. Daar hoort ook bij dat je zorgt voor borging van de kennis en kunde bij alle medewerkers.

Verder dient de programmamanager:
  • Samen met de andere opgavetrekkers de Ruimtelijke Strategie Utrecht en de opgaven te verbinden, te laden en te versterken met de externe partijen, belanghebbenden en kennisnetwerken.
  • Bestuur/directie en de deelname van bestuur/directie bij optredens “naar buiten” toe, strategisch en doortastend te adviseren.

Informatie over organisatie onderdeel / afdeling

In het domein Ruimte van de gemeente Utrecht is gekozen voor een opgavegestuurde inrichting van de organisatie. Daarmee wordt de focus en de sturing gelegd bij de hoofdopgaven van de stad, waaronder de Energietransitie. We werken samen aan de opgaven; met mensen binnen en buiten de gemeentelijke organisatie.

Binnen de opgave Energietransitie maak je deel uit van een team dat de hele energietransitie aanstuurt. Andere onderdelen van het programma richten zich op de verduurzaming van alle bronnen en aanbod van duurzame energie en energiebesparing bij woningen, gebouwen en de industrie.

Dit bieden we je

We willen dat je met plezier naar je werk komt. Dat plezier bestaat uit prettige collega’s, een fijne werksfeer en een inhoudelijk interessante baan in één van de meest aantrekkelijke steden van Nederland. Samen met jou zorgen we dat alle inwoners van Utrecht prettig en gezond kunnen wonen, werken en meedoen. Dit doe je door datgene waar je goed in bent in te zetten.

Onderstaand vind je ons aanbod.
  • Een 36-urige werkweek met een bruto maandsalaris tussen de €5075 en €6994 op basis van 36 uur (schaal 14). Het precieze bedrag stemmen we af op jouw kennis en ervaring. Inpassing in de tijdelijke aanloopschaal behoort tot de mogelijkheden.
  • Tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar, met uitzicht op een vaste aanstelling bij goed functioneren en wederzijdse tevredenheid.
  • Uitstekende verlofregelingen
  • Een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% van je salaris. Jij kiest wat je met dit budget doet. Bijvoorbeeld extra verlof kopen, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, alles eens per jaar laten uitbetalen.
  • Veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en diverse cursussen en trainingen.
  • Kijk hier voor een overzicht van alle overige
, zoals reiskostenvergoeding. Daarnaast heeft het werken bij de gemeente Utrecht vele andere voordelen zoals (online) sporten met collega’s, deelnemen aan verschillende netwerken en activiteiten.

Dit vragen we van je

Voor een succesvolle invulling van deze baan hechten we aan academisch werk- en denkniveau, aantoonbaar via een afgeronde academische studie. Daarnaast is het van belang dat je kunt leunen op meer dan 10 jaar werkervaring als leidinggevende van een groot team van professionals op HBO en WO niveau. Tegelijk ben je een expert in je vakgebied en sta je bekend om je kennis in het klimaat en energiedomein.

Onderstaand vind je een overzicht van elementen die we waardevol vinden in deze programmamanagersrol en geldt als leidraad voor de gespreksrondes en evaluaties in de procedure.

Je bent:
  • Verbindend en inspirerend: mensgericht en op de groep. Je bent een matchmaker: samen met externe partners weet je kansrijke projecten en maatregelen te realiseren;
  • Netwerksturend: gemakkelijk in staat los te laten en verantwoordelijkheid te delegeren;
  • Resultaatgerichte verbinder met inhoudelijke kennis.

Je beschikt over:
  • Strategisch en actueel inzicht in energie(beleids)vraagstukken op nationaal en lokaal niveau;
  • Bewezen netwerk en kennis van het klimaat & energie domein en je kunt dit verbinden met eigen werkzaamheden;
  • Ruime kennis van en ervaring met programmamanagement, monitoring en financieel management;
  • Verbinder: je maakt onderdeel uit van het management van Ruimte, je programma is onderdeel van de opgaven in de stad en draagt bij aan de ambities in de RSU 2040.

Het zou een groot voordeel zijn wanneer je:
  • Ruime kennis van en ervaring hebt met het werken in een politiek bestuurlijke omgeving en je beschikt een goede politieke antenne;
  • Beschikt over vaardigheden om kennis en doelen te verankeren in nieuw beleid i.r.t. de Omgevingswet, de organisatie, gebiedsvisies en bestaand beleid;
  • Weet om te gaan met complexiteit, chaos, afhankelijkheden en tegenstrijdigheden.
meer...



Meer vacatures van Utrecht